Αυστηρότερα μέτρα εντός της ημέρας – Έγινε κατάχρηση του «6», λέει η Αριστοτελία Πελώνη

Συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες έχει σημάνει η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα τελευταία 24ωρα και πλέον είναι σίγουρο ότι έρχεται αυστηρότερο lockdown τουλάχιστον έως την Καθαρά Δευτέρα. Στις 11.00 συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους και το απόγευμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναμένεται να κάνει τις νέες ανακοινώσεις.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυρία Πελώνη επιβεβαίωσε ότι η κωδικό «6» για τη σωματική άθληση θα αλλάξει, καθώς φαίνεται ότι έχει γίνει κατάχρηση: «Έχει γίνει κατάχρηση… Όποιος στέλνει “6” θα μπορεί να κάνει βόλτα μόνο με τα πόδια κοντά στον τόπο κατοικίας και όχι να παίρνει το αυτοκίνητο για να πηγαίνει αλλού για βόλτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται. Αρκεί να γίνονται με τα πόδια»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μεταφέρει τη λήξη του lockdown στα μέσα Μαρτίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα Σαββατοκύριακα. Αλλά γι’ αυτό αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.

Η Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε από τους πολίτες «να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, για να βγούμε από αυτό», σημειώνοντας: «Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, ούτε εκεί που ήμασταν πριν από έξι μήνες, έχουμε το εμβόλιο».

«Είναι νωρίς να κρίνουμε πότε θα ανοίξουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η παραγωγική διαδικασία της χώρας και τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, όπως έγινε στη Μαλεσίνα, που προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται αυστηρά για μετάβαση σε φαρμακεία, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ και για άσκηση, μόνο για δύο φορές την ημέρα, αποκλειστικά και μόνο στον τόπο κατοικίας. Στο μικροσκόπιο και ο κωδικός «4» για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και σε αυτή την περίπτωση, με στόχο να περιοριστούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.