Αβραάμ Ζεληλίδης: «Οι εταιρείες δεν έρχονται, γιατί δεν μας πιστεύουν»

«Οι εταιρείες δεν έρχονται γιατί δεν μας πιστεύουν»

kpappas817@gmail.com

Το σήμα της επιτάχυνσης του ερευνητικού προγράμματος για τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς επίσης και στο Ιόνιο έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση των προγραμμάτων για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας,θέτοντας ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης,αλλά και για τη συνηθισμένη χρονική ακολουθία τέτοιου είδους προγραμμάτων για τις εξορύξεις μίλησε στην «Political» ο κ.Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας, με ειδίκευση στη γεωλογία των πετρελαίων, του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο καθηγητής τόνισε ότι το γεγονός πως δεν μπήκε στο κυβερνητικό αφήγημα η περιοχή του Πατραϊκού κάνει τις ανακοινώσεις αυτές κατώτερες των περιστάσεων.

Γιατί άφησαν εκτός το πετρέλαιο

«Ο Πατραϊκός είναι η μοναδική ώριμη περιοχή που το τρυπάνι ήταν έτοιμο να στηθεί και ακυρώθηκε η διαδικασία, γιατί η Πολιτεία δεν βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση, μη πιέζοντας να δοθεί ένα λιμάνι όπως ο Μύτικας, η Πάτρα ή το Αίγιο για να έρθουν τα υλικά που χρειάζεται μια γεώτρηση.Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ και με τα 3d σεισμικά που έκαναν, έχει εντοπιστεί στόχος και κοίτασμα που μπορεί να δώσει 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Στο κυβερνητικό αφήγημα, το πετρέλαιο είναι έξω από τους σχεδιασμούς. Από την άλλη,εντάσσονται στις έξι περιοχές και τα Γιάννενα, που για εμάς τα Γιάννενα έχουν μόνο πετρέλαιο. Έτσι βγαίνουν από τη διαδικασία τα ΕΛΠΕ, που στην ουσία είναι μια κρατική εταιρεία.Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην Κοζάνη, “αφήσαμε τον Πατραϊκό, γιατί έχει μόνο πετρέλαιο”. Αντίθετα στα Γιάννενα η εταιρεία που είναι διαχειριστής είναι ιδιωτική και προφανώς έχει πάρει δάνεια και πίεσε στην κατεύθυνση να γίνει εκεί γεώτρηση.

Ο Πατραϊκός μπορούσε να δώσει αύριο το κοίτασμα και θα μας έδινε μια ανακούφιση σε αυτό που βιώνουμε σήμερα», σημείωσε ο καθηγητής, σχολιάζοντας επίσης: «Ακούσαμε ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών».

Το μπλόκο από τους οικολόγους

Ο κ. Ζεληλίδης συνέχισε: «Αυτό είναι λάθος, γιατί οι μόλις δύο περιοχές που πράγματι μπορούν να είναι έτοιμες το 2023 είναι ο Κυπαρισσιακός και η Πρέβεζα,γιατί και εκεί τα ΕΛΠΕ λόγω συμβατικών υποχρεώσεων έχουν υλοποιήσει τα 2d σεισμικά,συνεπώς σε έναν χρόνο μπορούν να εκτελέσουν τα τρισδιάστατα και να έχουμε αποτελέσματα.Όμως δυτικά της Κέρκυρας, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (ExxonMobil, Total) δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα τίποτα,που σημαίνει ότι θέλουν δυο τρία χρόνια υλοποίησης. Γιατί δεν προχώρησε η Exxon; Γιατί προσέφυγαν κάποιες οικολογικές οργανώσεις στο ΣτΕ και μπλόκαραν τη διαδικασία των σεισμικών ερευνών.

Έχει πάρει από το ΣτΕ τέσσερις φορές αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης, δεν πιέζει κανένας και φθάνουμε σήμερα να έχουμε την πέμπτη σύγκληση στις 5 Οκτωβρίου, όταν η προθεσμία ολοκλήρωσης των σεισμικών ερευνών για την Exxon είναι τέλος του Οκτώβρη».

Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Συνεπώς,σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας που θέλει τουλάχιστον έναν χρόνο για τα 2d να ερμηνευτούν τα στοιχεία για τις περιοχές ενδιαφέροντος και να πάμε μετά στα 3d, θέλουμε τουλάχιστον δυο τρία χρόνια. Άρα, δυτικά της Κέρκυρας και της Κρήτης δεν έχουμε τίποτα για το τέλος του 2023».

Ο κ. Ζεληλίδης υποστήριξε ακόμα ότι έπρεπε το κυβερνητικό αφήγημα να πάει στη Βουλή, ώστε να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, γιατί όπως λέει «οι εταιρείες δεν έρχονται στην Ελλάδα,επειδή δεν μας πιστεύουν». «Δεν υπάρχει πολιτική συνέχεια. Κανείς δεν ξέρει αν του χρόνου μετά τις εκλογές θα έχουν τις ίδιες πολιτικές βουλήσεις τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι, μέχρι τις εκλογές του χρόνου, δυτικά της Κέρκυρας και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, μέχρι να δουν ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει την ίδια πολιτική βούληση».

Έπρεπε να μπει και ο EastMed

Ο καθηγητής σχολίασε επίσης ότι στο κυβερνητικό αφήγημα έπρεπε να μπει και ο EastMed. «Για να αξιοποιήσει μια εταιρεία το κοίτασμα,πρέπει να ξέρει ότι περνά από εκεί ένας αγωγός για τη διοχέτευση αυτού που θα βρεθεί. Για να πειστούν οι εταιρείες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγωγός θα γίνει ως επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τις στρόφιγγες της Τουρκίας. Η εκτίμηση ότι τα κοιτάσματα δυτικά της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της ΕΕ για την απεξάρτηση,θα έπρεπε να γίνει δόγμα και στην ΕΕ και σε εμάς»,κατέληξε ο κ. Ζεληλίδης.

Αβραάμ Ζεληλίδης