Avis: Τις επόμενες ημέρες η Πειραιώς αρχίζει συζητήσεις με τον επενδυτή που υπέβαλε την καλύτερη πρόταση

Eλληνοαμερικανικός πόλεμος για την Avis

Πάνος Γερμανός και Λάμπρος Παπακωνσταντίνου εναντίον Fortress – Τις επόμενες ημέρες η Πειραιώς αρχίζει συζητήσεις με τον επενδυτή που υπέβαλε την καλύτερη πρόταση..
Δύο πολύ ισχυρά επενδυτικά σχήματα θα μονομαχήσουν για την εξαγορά του 100% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Avis στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η Τράπεζα Πειραιώς με σύμβουλο τη Citigroup.
Την περασμένη Παρασκευή υπεβλήθησαν δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Από το Virtus South European Fund του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον όμιλο Olympia του κ. Πάνου Γερμανού και από το αμερικανικό private equity fund Fortress.

Η αρχική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 17η Ιουλίου, αλλά ο όμιλος Olympia (Sunlight, Play, Public, Westnet κ.ά.) ζήτησε παράταση για να μελετήσει τα στοιχεία του διαγωνισμού, η οποία και εδόθη από την Πειραιώς. «Το Βήμα της Κυριακής» στις 14 Ιουλίου σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μνηστήρας-έκπληξη για την Avis» είχε προϊδεάσει για την κάθοδο του κ. Γερμανού.
Εκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η κάθοδος του Fortress, δεδομένου ότι στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών τον περασμένο Μάρτιο είχαν υποβάλει φάκελο η Avis Budget Group μαζί με τον τουρκικό όμιλο Koc, ο όμιλος του ελληνοαμερικανού επενδυτή Μάικ Χαλικιά και το Virtus South European Fund του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές για το 100% των μετοχών κινήθηκαν γύρω στα 90 εκατ. ευρώ. Ο πλειοδότης θα αναλάβει και τα δάνεια της Avis που κυμαίνονται γύρω στα 240 εκατ. ευρώ, τα οποία σημειωτέον έχουν ληφθεί με προνομιακούς όρους αφού ο μοναδικός πιστωτής είναι η Πειραιώς αλλά και συγχρόνως μοναδικός μέτοχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η Πειραιώς θα καλέσει τον επενδυτή με την καλύτερη πρόταση για να ξεκινήσει συζητήσεις.
 
Οι μνηστήρες
Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ήταν εκ των ιδρυτών της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στα τμήματα investment banking της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Virtus South European Fund είναι ένα εναλλακτικό (alternative) fund που ειδικεύεται σε εξειδικευμένες επενδύσεις (special situations) σε εταιρείες που χρειάζονται νέα κεφάλαια για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης.

Δεν επενδύει σε καθυστερούμενα δάνεια αλλά απευθείας στον ισολογισμό των εταιρειών. Επίσης εστιάζει και στην αγορά στοιχείων ενεργητικού που προτίθενται να πωλήσουν εταιρείες ή τράπεζες στη διαδικασία απομόχλευσης του ισολογισμού τους, όπως δηλαδή τώρα με την Avis.

Πρόθεσή του είναι να τοποθετηθεί σε δύο-τρεις επιχειρήσεις με αρκετά εκατομμύρια ευρώ και όχι να διενεργήσει μεγάλο αριθμό deals με μικρά προς επένδυση κεφάλαια.

Ο όμιλος Olympia του κ. Πάνου Γερμανού βοηθούμενος από τη μεγάλη ρευστότητα του βασικού του μετόχου έχει επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 140 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

To Fortress με 70 δισ. δολάρια υπό διαχείριση έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2014 καλύπτοντας ομολογιακό δάνειο 75 εκατ. ευρώ της Attica Συμμετοχών (Blue Star Ferries, Superfast), θυγατρικής της MIG.

Στο τέλος του 2016 το Fortress εξαγόρασε ομολογιακό δάνειο της MIG ύψους 150 εκατ. ευρώ από τη Eurobank. Η Eurobank για να καλύψει το ομολογιακό είχε ενεχυριάσει το 50,59% των μετοχών της Attica Συμμετοχών, το 39,84% των μετοχών του Υγεία και το 52,12% των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών. Οι ενεχυριάσεις αυτές έχουν περάσει στo Fortress. Το Fortress σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για να αποκτήσει τον όμιλο Χαραγκιώνη.
Mερίδια αγοράς

H Avis, που είναι από τους πρωταγωνιστές της αγοράς βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων, έχει τζίρο 155 εκατ. τζίρο και κέρδη προ φόρων της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα 3,5 εκατ. μισθώσεις αυτοκινήτων και ο ετήσιος τζίρος φθάνει τα 740 εκατ. ευρώ (340 εκατ. ευρώ σε βραχυχρόνιες και 400 εκατ. ευρώ σε μακροχρόνιες μισθώσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car) που αφορά κυρίως μισθώσεις από τουρίστες, η Autohellas/Hertz βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 16% αλλά ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Avis με ποσοστό κοντά στο 16%. Αντιθέτως η Avis κυριαρχεί στις μακροχρόνιες μισθώσεις (leasing) με μερίδιο 28%, όταν στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Leasplan με 21%.
Print Friendly, PDF & Email