Αβέβαιο το μέλλον του BBC;

Το BBC αποτελεί τον παλιότερο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στον κόσμο αλλά και τον μεγαλύτερο, καθώς απασχολεί περισσότερους από 22.000 εργαζομένους. Όμως, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ίσως για πρώτη φορά τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του. Τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. 

Οι πολύμηνες συζητήσεις των υπευθύνων του σταθμού με τη βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είχαν και την καλύτερη κατάληξη, με την υπουργό Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, να κάνει λόγο για «πάγωμα» και αργότερα πλήρη άρση της πληρωμής του BBC από τους Βρετανούς πολίτες. 

Η υπουργός δήλωσε ότι «οι μέρες που οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι απειλούνταν με ποινές φυλάκισης και οι δικαστικοί υπάλληλοι χτυπούσαν τις πόρτες, τελείωσαν», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη ανακοίνωση για το τέλος αδείας του BBC θα είναι και η τελευταία, καθώς ήρθε η ώρα να συζητήσουμε νέους τρόπους χρηματοδότησης και πώλησης του σπουδαίου αυτού βρετανικού οργανισμού». 

Τι ισχύει με τη λειτουργία και χρηματοδότηση του BBC 

Αρχικά, το BBC λειτουργεί βάσει βασιλικού διατάγματος, το οποίο καθορίζει τον σκοπό του σταθμού και τη χρηματοδότηση, λειτουργώντας ουσιαστικά ως συνταγματική βάση για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό. 

Βάσει αυτής της διάταξης, είναι σίγουρα εγγυημένη η πληρωμή τέλους -από τους Βρετανούς πολίτες προς το BBC- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2027. Όμως, το ύψος της ετήσιας πληρωμής του σταθμού καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό, καλύπτοντας έτσι όλες τις υπηρεσίες του σταθμού, όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστοσελίδα, podcasts και εφαρμογές. 

Τώρα λοιπόν, η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για «πάγωμα» του τέλους στο BBC για δύο χρόνια στο ύψος των 159 λιρών ετησίως – και όχι την αύξησή του όπως θα προβλεπόταν λόγω του πληθωρισμού – προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Στοχοποίηση του BBC για να σώσει ο Τζόνσον την πρωθυπουργία του» 

Για πολλά βρετανικά μέσα και την αντιπολίτευση, οι εξαγγελίες και η στοχοποίηση του δημόσιου καναλιού, γίνονται σε μια προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον να μεταφέρει τη συζήτηση και να «πετάξει» από πάνω του τα σκάνδαλα των. 

Η τομεάρχης πολιτισμού του Εργατικού Κόμματος, Λούσι Πάουελ, κατηγόρησε μάλιστα Τζόνσον και Ντόρις ότι «είναι διαβολικά αποφασισμένοι να επιτεθούν στο σπουδαίο βρετανικό ίδρυμα επειδή δεν τους αρέσει η δημοσιογραφία του». 

«Κάτω τα χέρια από το BBC» προειδοποίησε το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ έκανε λόγο για «απερίσκεπτη ιδεολογική σταυροφορία» που πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση. 

Το BBC υπολογίζεται ότι λαμβάνει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από το τέλος αδείας και έστω το «πάγωμα» της πληρωμής θα σήμαινε την απώλεια πολλών εκατομμυρίων τον χρόνο και σίγουρα το «ξήλωμα» πολλών υπηρεσιών του δημόσιου σταθμού. 

Πηγή: Deutsche Welle