Αθηνά Μαρτίνου: Η ισχυρότερη γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας έκλεισε τα 94- Τραπέζι 100 καλεσμένων σε ταβερνάκι στο λιμανάκι της Σχοινούσας

Αθηνά Μαρτίνου: Η ισχυρότερη γυναίκα της ελληνικής ναυτιλίας έκλεισε τα 94

  • Τραπέζι 100 καλεσμένων σε ταβερνάκι του νησιού

Η Αθηνά Μαρτίνου, η Νουνού της ελληνικής ναυτιλίας -όπως την αποκαλεί η οικογένειά της- έκλεισε τα 94 της χρόνια και γιόρτασε την ξεχωριστή ημέρα με εκλεκτούς καλεσμένους στο νησί της Σχοινούσας.

Η Νούνου είναι αυτό που λέμε η προσωποποίηση του σύγχρονου και σκληρού τεχνοκράτη. Μπορεί, λένε, να είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία καυχιέται πάντα για τη δεξιοτεχνία της στο κυνήγι και τις απαράμιλλες ικανότητές της στην σκοποβολή, με θέση της πάντα η ίδια και η οικογένειά της να κρατούν χαμηλό προφίλ, ενώ ακόμη και σήμερα, πάει μόνη της στη λαϊκή αγορά για τα ψώνια της.

Είναι αυτή που ρίχτηκε στα καράβια και στη ναυτιλία και μπόρεσε να ορθώσει μια αυτοκρατορία σε ανδροκρατούμενους χώρους. Λένε, ακόμα, πως η απλή γυναίκα, με την καθόλου εξεζητημένη εμφάνιση, η μητέρα και γιαγιά, είναι η πλέον αποτελεσματική, ορθολογική, μαθηματικής σκέψης, σύγχρονη, αυστηρή και ίσως κάποτε σκληρή, τεχνοκράτισσα που υπάρχει.

Με τις αρχές της και την μεθοδικότητά της κινήθηκαν και οι τρεις της γιοι, ο Ανδρέας, ο Θανάσης, ο Ντίνος, ενώ τη σκυτάλη της ναυτιλίας ανέλαβαν τα εγγόνια της, ο Νικόλας και ο Γιάννης του Nτίνου και ο Aνδρέας Jr του Aντρέα. Η οικογένεια, με το χαμηλό κοσμικό προφίλ, που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας κυριαρχεί στις 7 θάλασσες -και κάτι ψηλά- εδώ και τρεις γενιές. Και όλα ξεκίνησαν όταν πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την διαχείριση των πλοίων της οικογένειας της, του γένους Μεθενίτη το 1971. Μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management.

Η θρυλική εφοπλίστρια έχει αποδείξει πολλές φορές πως προτιμά τον λιτό τρόπο ζωής και για την ημέρα των γενεθλίων της επέλεξε να δειπνήσει με την οικογένεια και τους φίλους της, που βρίσκονταν στο νησί, στο λιμανάκι της Σχοινούσας, «Νικόλας Σχοινούσας».

Φυσικά, την τίμησε με την παρουσία της σύσσωμη η οικογένεια Μαρτίνου. Το παρόν έδωσαν όχι μόνο οι γιοι της, Θανάσης Μαρτίνος, Ανδρέας και Ντίνος και η κόρη της, Ελένη αλλά και τα οκτώ εγγόνια της, Αταλάντη, Κίκος, Αλίκη, Γεωργία, Μαρίνα, Ιωάννα, Νικόλας και Γιάννης.

Επιπλέον, από το τραπέζι των 100 ατόμων, που οργάνωσε για τα γενέθλιά της η Αθηνά Μαρτίνου δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ισραηλινός μεγιστάνας Εγιάλ Όφερ, ο οποίος επισκέφτηκε την Σχοινούσα την Τετάρτη με την ονειρική θαλαμηγό του, Olivia O. Τον εφοπλιστή συνόδευε ο Αιγύπτιος φίλος του -και δισεκατομμυριούχος- Σαμίχ Σαουίρις.

Τέλος, στην εκδήλωση προς τιμήν της Αθηνά Μαρτίνου, παρεβρέθηκε η Σόφη Κουμαντάρου, σύζυγος του εκλιπόντος εφοπλιστή, Γιώργου Κουμάνταρου.

Φυσικά, δεδομένης της κατάστασης, το προσωπικό της ταβέρνας φρόντισε να τηρηθούν στον χώρο όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Οι καλεσμένοι λοιπόν, έκατσαν στο τραπέζι τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους και παρά την μουσική, που απόλαυσαν κατά την διάρκεια της βραδιάς, για την δική τους πρώτα ασφάλεια, δεν χόρεψαν.