Αθηνά Λινού: «Τώρα καιγόμαστε με τον κορωνοϊό, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα»

Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής να τοποθετηθεί υπουργός Υγείας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τονίζοντας: «Η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση δεν έχει νόημα. Τώρα έχουμε άλλα πράγματα για τα οποία εγώ πραγματικά καίγομαι, τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, πώς θα εφαρμόσουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα στη χώρα και πώς θα προστατευτούμε όλοι». Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται, σημειώνοντας ότι όσα βλέπουμε είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυρία Λινού δέχτηκε τηλεφώνημα από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και ενημερώθηκε για τις προθέσεις του λίγες ώρες πριν εκείνος μιλήσει στη Βουλή: «Με ρώτησαν αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου στη Βουλή και είπα “όχι δεν με πειράζει”».

«Καιγόμαστε με τον κορωνοϊό»

Στην ερώτηση αν θα δεχόταν να γίνει υπουργός Υγείας, η Αθηνά Λινού δεν το απέκλεισε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού, ωστόσο φρόντισε να επισημάνει «Αυτή τη στιγμή καιγόμαστε με τον κορωνοϊό… Σημασία έχει να μπορώ να βοηθήσω, να εφαρμόσω αυτό που κάνω όλη μου τη ζωή και τώρα εκεί είμαι χρήσιμη».

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια ως υπουργού Υγείας η κυρία Λινού αποκάλυψε ότι ο κ. Κικίλιας «πρέπει να ήταν φοιτητής μου» καθώς είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής τη Αθήνας. «Οπότε δεν έχω κάποιο λόγο να διαφωνήσω» σημείωσε.

«Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου»

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Αθηνά Λινού εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχη. «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα». Αυτό που εννοούν οι επιστήμονες για το lockdown, τόνισε, είναι: «Μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις απαραίτητες καταστάσεις, φάρμακα και σούπερ μάρκετ.  Αν μπορώ, μάλιστα, χρησιμοποιώ υπηρεσία ντελίβερι για το σούπερ μάρκετ».

Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται να ληφθούν πιο αποδοτικά μέτρα, ενώ σημείωσε: «Δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα στην εφαρμογή τους. Κι εκεί νομίζω υστερούμε».

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά και αν αυτά πρέπει να κλείσουν η καθηγήτρια τόνισε: «Δεν ξέρω. Θα ήθελα να δω πρώτα μια τυχαιοποιημένη μελέτη. Να πάρω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα παιδάκια της χώρας, για να δω αν νοσούν ή όχι. Υπήρξε μια μελέτη στο “Science” στις 6 του μηνός που μπορεί να αλλάξει πολλά. Είχαν πάρει αίμα από παιδάκια προ κορωνοϊού και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα του κορωνοϊού πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες.(…) Με αυτό μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και να μη χρειάζεται να κλείσουμε τα σχολεία».

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, που αν και έχει μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά τα κρούσματα δεν μειώνονται, η Αθηνά Λινού επεσήμανε: «Οταν μιλάμε για εκθετικές αλλαγές, σημαίνει ότι μπορεί να δούμε τα κρούσματα να πέσουν ραγδαία και να τα καταφέρουμε σε δύο εβδομάδες. Στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είχαμε πιστέψει ότι δεν έχουμε κρούσματα, επειδή δεν κάναμε τεστ. Πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα και να είναι δύσκολο να πέσουν».