Ο μανιώδης κιθαρίστας Christian Nolen διαγνώστηκε πρόσφατα με όγκο στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του, όγκος που ανακαλύφθηκε αφού άρχισε να χάνει την επιδεξιότητα να παίζει κιθάρα.
Δέκα μέρες μετά την ανακάλυψη του όγκου, ο Nolen υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Νότιας Φλόριντα. Οι χειρουργοί τού ζήτησαν να διατηρήσει τις αισθήσεις του και να παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προκειμένου να διαγνώσουν τον τύπο του όγκου.
Η εγρήγορση κατά την επέμβαση, γνωστή και ως κρανιοτομή με εγρήγορση, θα επιβεβαίωνε τη διάγνωση και τον τύπο του όγκου, και θα επέτρεπε στους χειρουργούς να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου κατά τη διαδικασία. Αυτό θα απαιτούσε ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο από τις γνωστικές λειτουργίες του Nolen.
«Όταν ένας όγκος περιλαμβάνει ένα κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου -κάτι που ελέγχει την ικανότητα να μιλάει ή να κατανοεί τη γλώσσα ή να κινείται- θέλουμε να κάνουμε τη χειρουργική επέμβαση σε εγρήγορση για να παρακολουθούμε συνεχώς τον ασθενή, ώστε να γνωρίζουμε εάν “παραβιάζουμε” το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος» δήλωσε στο Fox News Digital ο Ricardo Komotar, διευθυντής του προγράμματος όγκων εγκεφάλου στο Sylvester Comprehensive Cancer Center της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Στην αρχή, ο Nolen σοκαρίστηκε με το αίτημα. «Είχα ακούσει για τέτοιες διαδικασίες που γίνονται σε σόου και ταινίες… Ένιωσα ότι ήταν μια τόσο μοναδική εμπειρία που δεν μπορούσα να την αγνοήσω – ειδικά με τις κινητικές μου δεξιότητες να είναι σε κίνδυνο» είπε στο Fox News Digital.
Ο Nolen υποβλήθηκε σε αναισθησία για την αρχή της επέμβασης, αλλά οι γιατροί τον επανέφεραν για το ευαίσθητο διάστημα των δύο ωρών της επέμβασης. Μόλις συνήλθε και προσαρμόστηκε στο περιβάλλον, του έδωσαν μια κιθάρα. Καθώς έπαιζε τραγούδια και γνωστά riffs από τους Deftones και System of a Down, οι γιατροί παρακολουθούσαν τη λειτουργία των χεριών του καθώς προχωρούσαν στη διαδικασία.
«Καθώς τελειώναμε την επέμβαση στο πίσω μέρος του όγκου, παρατηρήσαμε ότι η λειτουργία του χεριού του άρχισε να μειώνεται» είπε ο Komotar και συνέχισε: «Ο όγκος άγγιζε και αλληλεπιδρούσε με το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση των χεριών. Ευτυχώς, καταφέραμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον όγκο και να μην τραυματίσουμε το χέρι του».
«Οι περισσότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται για τη διαδικασία… Τους λέμε ότι θα μπορούν να μιλήσουν και να κινήσουν τα χέρια ή τα άκρα τους, ώστε να μπορούμε να τους εξετάζουμε συνεχώς» κατέληξε.
Πηγή: cnn.gr