Άρνηση της Ελβετίας στο αίτημα της Δανίας για αποστολή τεθωρακισμένων ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία

Βέτο άσκησε η ελβετική κυβέρνηση στο αίτημα της Δανίας για την αποστολή στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ελβετικής κατασκευής, επικαλούμενη την πολιτική της ουδετερότητάς της με βάση την οποία δεν προμηθεύει με οπλικό εξοπλισμό τις εμπόλεμες ζώνες, όπως μετέδωσε σήμερα ο ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF.

Η Κρατική Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) απέρριψε το αίτημα της Δανίας να προμηθεύσει με περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha III την Ουκρανία, μετέδωσε ο SRF, επικαλούμενος την επιβεβαίωση της SECO, η οποία ωστόσο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει.

Η ουδέτερη Ελβετία απαιτεί από τις ξένες χώρες που αγοράζουν ελβετικά όπλα να ζητούν άδεια για την επανεξαγωγή τους. Τον Απρίλιο άσκησε βέτο για την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε αντιαεροπορικά άρματα μάχης, τα οποία στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία. Έχει επίσης απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετία έχει εγκαταλείψει την παλαιότερη τακτική της και έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε., που έχουν στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.