Αρνείται ο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία

Απέρριψε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας: «Δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη» επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.

Αναφερόταν εμμέσως στα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτά τα όπλα θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέτεινε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αποκαλώντας ταυτόχρονα «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί τρίτου παγκοσμίου πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν είχε δικαιολογήσει το αίτημά του το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση περισσότερων όπλων στο Κίεβο, αξίας 20 δισ. δολαρίων, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής. Το Κίεβο έχει ήδη λάβει 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν επιτίθεται».