Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Το Γερεβάν δεν έχει ανάγκη εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πασινιάν

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο – Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του θύλακα αυτού, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας να εξελιχθούν σε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας. «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της με τη συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς» τόνισε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση: «Δεν είναι σωστό να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις… Για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζονται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν τη σύγκρουση «εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους».

Στο μεταξύ η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Τάρταρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την Κυριακή που άρχισαν οι εχθροπραξίες δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Η Αρμενία ισχυρίστηκε χθες ότι ένα βομβαρδιστικό της Τουρκίας, που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, κατέρριψε ένα στρατιωτικό της αεροσκάφος, κάτι που αμέσως διέψευσαν Άγκυρα και Μπακού. Πιθανή άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη σύγκρουση θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής. Είναι πιθανό ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να αποσταθεροποιήσει τον νότιο Καύκασο και να εμπλέξει τις περιφερειακές δυνάμεις, μεταξύ τους η Τουρκία και η Ρωσία.