Αρκτική: Ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ξενικά η Ρωσία

Ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση άρχισε σήμερα Μεγάλη Τρίτη η Ρωσία στα ύδατα της Αρκτικής, με τη συμμετοχή 1.800 μελών του στρατού ξηράς, τουλάχιστον δέκα σκαφών του πολεμικού ναυτικού της και περίπου 40 αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η διοίκηση του βόρειου στόλου του ρωσικού ΠΝ ανέφερε ότι τα γυμνάσια, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, θα επικεντρωθούν στην προστασία της ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας, όπως το βορειοανατολικό πέρασμα, υπογραμμίζοντας οτι αποτελεί δοκιμασία του συντονισμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων στοιχείων.

Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία.

Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Άπω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου, που συνεχίζει την πορεία του αφού υγροποιηθεί στη χερσόνησο Γιάμαλ, στη βορειοδυτική Σιβηρία.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πολικής περιοχής, πριν από περίπου δέκα χρόνια η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού ειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική.