
Σε εφοδιαστικό και ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη επιδιώκει η κυβέρνηση να καταστήσει την Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της, αξιοποιώντας την 6η Σύνοδο της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, με παρουσία τόσο της Exxon Mobil όσο και της Chevron.
Στη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στον ενεργειακό τομέα, η οποία συγκεντρώνει υπουργούς, επιχειρηματίες και στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να δώσει τον τόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο Παρασκευή το πρωί θα παραστεί στο Ζάππειο και ο οποίος χθες το απόγευμα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και «τσάρο» της ενέργειας Νταγκ Μπέργκαμ, τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ, την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και πολυμελή αμερικανική αντιπροσωπεία.
«Η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και σχέδιο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι αυτό το διήμερο η Αθήνα θα φέρει τον τίτλο της ενεργειακής πρωτεύουσας της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ, 25 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. και 300 εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία θα βρεθούν αυτό το διήμερο στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η δυνατότητα της Ελλάδας να είναι ενεργειακός κόμβος, ώστε το αμερικανικό φυσικό αέριο να εισέρχεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά αλλά σταθερά σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής, έως και την Ουκρανία, σε μία συγκυρία όπου η ΕΕ απεξαρτάται βαθμιαία από ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές».
Στόχος της χώρας είναι να μετατραπεί στην πιο σημαντική πύλη υποδοχής για το αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα επιχειρεί να αξιοποιήσει της γεωστρατηγική θέση αλλά και τις ενεργειακές υποδομές υποδοχής, αποθήκευσης, αεριοποίησης και μεταφοράς που διαθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 τα αμερικανικά φορτία LNG που παραδίδονταν στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών εισαγωγών και ισοδυναμούσαν με λιγότερες από 5 TWh, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους αντιστοιχούσαν σε άνω του 80% των εισροών και άγγιξαν τις 20 TWh.
Αξίζε επίσης να σημειωθεί ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος του αερίου που εισρέει στη χώρα προωθείται. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το 2020 η Ελλάδα εισήγαγε περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου αλλά εξήγαγε ελάχιστες ποσότητες. Αντίθετα, το 2024 οι εισροές ξεπέρασαν τα 17 bcm αερίου αλλά οι εκροές ανήλθαν στα 11 bcm.
Τα δεδομένα που δίνει η κυβέρνησηδείχνουν ότι προωθήσεις γίνονται τόσο μέσω του αγωγού TAP, προς την Ιταλία, όσο και προς τη Βουλγαρία και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξυπηρετώντας δηλαδή τον Κάθετο Διάδρομο.
Η ατζέντα της συνόδου
Νωρίς σήμερα το πρωί τον λόγο θα πάρουν ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο Αμερικανός ομόλογός του Κρις Ράιτ, ενώ η ημέρα συμπεριλαμβάνει ομιλίες από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Βασίλη Κικίλια, τον Νταγκ Μπέργκαμ, την πρέσβη Κίμπερλι Γκιλφόιλ, αλλά και την Τζούλι Ντέιβις, Αμερικανίδα πρέσβη στην Ουκρανία.
* Tα παραπάνω σχόλια μπορείτε να τα διαβάσετε πρώτοι στο viber του mikrometoxos.gr
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ακολουθήστε το mikrometoxos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


