Απρέπεια Ερντογάν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψη στην Τουρκία

Σαφή φρόντισε να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη γνώμη που έχει για τις γυναίκες κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία. Από χθες κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη «Washington Post», η ομολογουμένως αμήχανη στιγμή προκάλεσε διπλωματική αναταραχή.

Στο βίντεο φαίνονται ο Μισέλ και ο Ερντογάν να κάθονται στις δύο πολυθρόνες, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια κοιτάζοντάς τους, χωρίς να γνωρίζει πού θα καθίσει η ίδια. Και ενώ ο Μισέλ φαίνεται να αντιλαμβάνεται την απρέπεια, ο Ερντογάν παραμένει ατάραχος. Ένα «εχμ» ακούγεται από την κυρία Φον ντερ Λάιεν στο βίντεο, μέχρις ότου να βρεθεί η λύση και να καθίσει σε έναν καναπέ, περίπου 12 μέτρα μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος -σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο- βρίσκεται χαμηλότερα στην ιεραρχία.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία δήλωση για το συμβάν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. «Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Αυτό αφορά την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος μήνυμα τη δεδομένη στιγμή».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη των δύο Ευρωπαίων στην Άγκυρα έγινε δύο εβδομάδες αφότου ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.