Αποτυχία χωρίς τέλος (του Θανάση Οικονόμου)

Αποτυχία χωρίς τέλος

  • Το μεγάλο ηθικό δίλημμα με τόσα κρούσματα την ημέρα επανέρχεται, είναι η ανθρώπινη ζωή υπεράνω των οικονομικών επιπτώσεων;

Η κυβέρνηση από την 1η Ιουνίου, χωρίς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διαφήμιζε, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς κανένα σχεδιασμό άνοιξε τα σύνορα της χώρας για να ¨σώσουν¨ την οικονομία μας, οι Βαλκάνιοι τουρίστες… Περάστε όλοι μέσα. Με το αυτοκίνητο σας, δίνει ψευδαίσθηση απομόνωσης. Κανένα πρόβλημα. Τι κι αν στη χώρα από όπου έρχεστε έχει τα πενταπλάσια ή και τα δεκαπλάσια κρούσματα; Ελάτε δεν ισχύουν αυτά που ανακοινώνουμε, ούτε τεστ, ούτε πιστοποιητικά. Ελάτε. Μια προσεκτική παρατήρηση του τι έχει συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα από κρούσματα, είναι αποκαλυπτική. Κάποιες ημέρες η Θεσσαλονίκη είχε περισσότερα κρούσματα από την Αθήνα.

Η κοινωνία μετά από δυόμισι μήνες στον πάγο με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος, είχε καταφέρει να μηδενίσει τον Κορωνοιό και να αισθάνεται αισιόδοξα παίρνοντας τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση συγχαίρει τους πολίτες για την υπευθυνότητα που επέδειξαν, δοξάζει τον εαυτό της για την αποφασιστικότητα που έδειξε, και ευτυχώς που έχει και το μαξιλάρι από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τσίπρα και δίνει επιδόματα, ειδάλλως θα μοίραζε μόνο χειροκροτήματα.

Αυτή όμως την σημαντική κατάκτηση η κυβέρνηση αμέσως προσπάθησε να την πουλήσει στις τουριστικές αγορές, σχεδόν σε κλίμα πανικού, μόλις 12 ημέρες μετά το τέλος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας , άρχισε να ανοίγει τα σύνορα. Λες και τα σκληρά μέτρα του Μαρτίου , του Απριλίου και του Μαΐου τα πήρε μόνο και μόνο για να βγει στην τουριστική αγορά ως ΄καθαρή΄ χώρα.

  • Τι μέτρησε τελικά περισσότερο στις αποφάσεις της Κυβέρνησης;

ΟΙ ανθρώπινες ζωές των πολιτών της ή η οικονομία των αρεστών της; Παίρνοντας προφανώς, κατά γράμμα και δικαιώνοντας την κυνική άποψη του Σόιμπλε : ¨δεν είναι απόλυτο¨ πως η διάσωση της ανθρώπινης ζωής έχει προτεραιότητα έναντι των πάντων!…

Αλλά ακόμη κι αν η Κυβέρνηση πρόκρινε την οικονομία, μήπως σε αυτό πέτυχε; Πάλι κοντόθωρα είδε, η υγειονομική κρίση είναι παντού, δεν αφήνει περιθώρια μετακινήσεων. Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πενιχρά, υπολογίζονται στην καλύτερη, στο 1/6 των περσινών. Τζίροι που θα είχαν γίνει στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές με ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού χάθηκαν. Τα μαγαζιά στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές συντηρούνται κυρίως από ‘Έλληνες τουρίστες οι οποίοι συνήθως ξοδεύουν περισσότερο.

Φέτος έτσι που έγιναν τα πράγματα δεν το νομίζω. ΟΙ ¨Έλληνες επιστρέφουν από τις διακοπές τους πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου ή τις ακυρώσαν καθώς ο κορωνοιός επελαύνει Αυγουστιάτικα. Για να μη μιλήσουμε για τα άστοχα μέτρα πανικού.

  • Η κυβέρνηση δεν διαφύλαξε την επιτυχία του Λοκντάουν της Άνοιξης. Μάλλον το έπαιξε στα ζάρια. Τώρα που προκάλεσε το δεύτερο κύμα πανδημίας τι θα κάνει; Έχει κάποιο σχέδιο εκτός από το να στέλνει εκκωφαντικά μηνύματά μη ανάληψης ευθυνών , φορτώνοντας τα όλα στους ασυνείδητους νέους; Θα προβεί σε δεύτερο Λοκντάουν ;

Τι θα γίνει με τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, τον πρωτογενή τομέα, την εστίαση. Τι θα γίνει με την απασχόληση που δεν μπορεί να γίνει τηλεργασία; Που θα φτάσει η ανεργία; Μήπως με το δεύτερο κύμα χάσουν τη δουλειά κι αυτοί που δε δουλεύουν στον τουρισμό;

Δυστυχώς το μόνο ξεκάθαρο που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ο καιροσκοπισμός. Κυβερνάνε με γνώμονα τι θα τους δείξουν τα γκάλοπ της εβδομάδας και τι θα τους υποδείξουν ημέτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Κανένα σχέδιο για τη χώρα, καμιά ευαισθησία για τους πολίτες, καμία πολιτική στρατηγική. Η εξουσία είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνδυασμένος δε με την αυταρέσκεια, κάνει το μίγμα εκρηκτικά επικίνδυνο.

Θανάσης Οικονόμου
Ελ. Επαγγελματίας
Πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων
Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ