Απόστολος Μάνθος: Τζάμπα πυροβολείτε τον πιανίστα

Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω  την πλειοψηφία των αναγνωστών που με στηρίζουν αφιερώνοντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να με διαβάσουν. Ευχαριστώ επίσης και όσους αναγνώστες προσπαθούν μέσα από τον υγιή αντίλογο να με δυναμώσουν και να με κάνουν σοφότερο μέσα από τα λάθη μου.

Όμως όπως και σε κάθε στάση της ζωής  υπάρχει και μια μειοψηφία αναγνωστών οι οποίοι είτε από μια δικαιολογημένη  ημιμάθεια πάνω στο αντικείμενο της Τεχνικής Ανάλυσης, είτε από υπερβολικό «αρνητικό» ζήλο ή  από «επαγγελματική» εχθρότητα πυροβολούν  αδιακρίτως τον… πιανίστα.

Μήπως και έτσι αποφασίσει να σταματήσει να ρίχνει επενδυτικές ιδέες στο άδειο τραπέζι. Μήπως και ενστερνιστεί το μηδενισμό, όπως άλλωστε τόσοι άλλοι πράττουν κερδίζοντας ιντερνετικά  κλικ – κλικ του φόβου και του πανικού.

Μήπως επιτέλους αλλάξει το ρεπερτόριο και αρχίζει και τραγουδάει το …

 • «Έχε γεια καημένε κόσμε…
 • … έχε γεια γλυκιά ζωή..».

Φίλοι μου τζάμπα πάει ο κόπος σας καθώς εκτός από το γεγονός ότι έχω τραγική φωνή για να τραγουδήσω είμαι και  «αρρωστάκι»  χρηματιστηριόφιλος από το 1987. Έχω περάσει δηλαδή μέσα από ακόμη  ποιο δύσβατα και ακανθώδη μονοπάτια  δίχως να μεταβάλουν  την αισιοδοξία μου για το μέλλον.

Τώρα για την πρώτη ομάδα αναγνωστών, που δηλώνουν απλή ημιμάθεια απέναντι στη στρατηγική επένδυση μέσω της Τεχνική Ανάλυσης ΟΦΕΙΛΩ να τους εξηγήσω με όσο απλά λόγια γίνεται τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω άρθρων. Για τις άλλες δύο ομάδες ότι και να πω ή να γράψω δεν θα φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά του νομίσματος.

Αγαπητοί μου φίλοι κάθε άρθρο Τεχνικής Ανάλυσης στηρίζεται σε μια διαγραμματική Βάση πάνω στην οποία «χτίζεται» η επενδυτική στρατηγική. Η Βάση αυτή μπορεί να είναι: ‘Ενας εμφανής τοπικός πυθμένας ή τοπική κορυφή, ένα επίπεδο τιμών όπου έχει πραγματοποιηθεί ισχυρός όγκος συναλλαγών (είσοδος ή έξοδος ισχυρού παίκτη), μια μεσομακροπρόθεσμη περιοχή στήριξης ή αντίστασης, ένας διαγραμματικός σχηματισμός (κανάλι, στροφέας, flagpennant) ή ένα pattern όπως το Head and Shoulders, Cup and Handle κτλ. Επίσης ως Βάση θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ένας κινητός μέσος ή κάποιος τεχνικός ταλαντωτής.

Πάνω λοιπόν σε αυτή τη Βάση των τεχνικών δεδομένων καθορίζεται μια στρατηγική επένδυσης, η οποία μπορεί να δώσει κοντινή ή μακρινή τιμή στόχο ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα του διαγράμματος (120 λεπτών, ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο). Όσο η Βάση παραμένει ανέπαφη ή άτμητη ο επενδυτικός στρατηγικός σχεδιασμός παραμένει σε ισχύ. Όταν όμως η Βάση καταστρατηγείται είτε πτωτικά είτε ανοδικά τότε η όλη στρατηγική παύει να υφίσταται και ο κάθε επενδυτής ανάλογα με το μέγεθός του λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Δυστυχώς μια μερίδα επενδυτών διαβάζοντας το κάθε άρθρο Τεχνικής Ανάλυσης κρατάνε μόνο το κομμάτι που τους «βολεύει» πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων τη Βάση. Για παράδειγμα: ο Αποστόλης είπε ότι η τάδε μετοχή βάση του τάδε σχηματισμού δίνει τιμή στόχο τα 10 ευρώ.

Μετάφραση στο μυαλό του εν λόγω επενδυτή: Θα αγοράσω στα 9 ευρώ γιατί ο Αποστόλης είπε ότι θα πάει σίγουρα στα 10 ευρώ. Κάποιες φορές όντως θα βγει ο στόχος γιατί η Βάση πάνω στην οποία ακουμπάει η στρατηγική αναπτύσσεται σωστά και ο επενδυτής θα βγει κερδισμένος.

Όταν όμως για το x λόγο καταστρατηγείται η Βάση της όλης επενδυτικής σκέψης ο επενδυτής αρπάζει ως σωσίβιο τα 10 ευρώ παραμένοντας στη θέση του. Και μετά ως φυσικώς γενόμενο όταν η μετοχή πάει από τα  9 στα 8 ευρώ ο επενδυτής απευθύνεται πικραμένος στον Αποστόλη τονίζοντας το γιατί; «Αφού έγραψες ότι θα πάει στα 10 ευρώ…»

Στο ίδιο μήκος κύματος ανθίζουν και κάποια σχόλια ότι πριν από 2 ή 3 ή 4 μήνες έλεγες ότι θα πάει η μετοχή εκεί ή εδώ ή παραπέρα μένοντας πάντα στο κομμάτι του στόχου δίχως να θέλουν να δουν ότι η Βάση της όλης επενδυτικής στρατηγικής έχει αλλάξει.

Δηλαδή εάν στήσουμε ένα επενδυτικό πλάνο πάνω σε ένα σχηματισμό ενός ανοδικού καναλιού και η τιμή της μετοχής πάει και διαλύσει καθοδικά τη κάτω πλευρά του καναλιού δεν είναι αυτονόητο ότι πλέον οι κανόνες έχουν αλλάξει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το άρθρο της 14ης του Φλεβάρη με τίτλο “ Το τσιφλίκι του πασά Χασάν”. Εκεί λοιπόν αναλύω τη Lamda Development και κάποιες άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.

 • Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη ΛΑΜΔΑ στην οποία κάνω λόγο για το μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι του 2015, όπου έχει ως πρώτη αντίσταση το μέσο του, στα 8,60 ευρώ. Επίσης αναφέρω ότι πιθανό μηνιαίο πάτημα με ανοδικά αποτυπωμένο candlestick  άνω των 8,60 ευρώ -κάτι που δεν αποτυπώθηκε-  θα μπορούσε να θέσει ως επόμενο στόχο την περιοχή αντίστασης των 10,10 ευρώ.
 • Η Βάση εδώ είναι το μακροπρόθεσμο κανάλι, που είχε ως κάτω πλευρά τα 6.70 ευρώ και όπως φαίνεται στο διάγραμμα έχει τμηθεί βίαια ανοίγοντας το κατηφορικό δρόμο για τιμές μεταξύ του επιπέδου των 5,60 με 4,50 ευρώ. Εφόσον λοιπόν έχει χαθεί η Βάση δε τίθεται θέμα ανοδικής συνέχειας. Σύμφωνα με τα νέα διαγραμματικά στοιχεία θα πρέπει να δούμε τη τιμή της μετοχής να πατάει με δύναμη πάνω από τα 5,60 ευρώ για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα στρατηγική βάζοντας ως πρώτο στόχο τα 6,70 ευρώ.

Επίσης στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχαμε θέσει ως Βάση της περαιτέρω ανόδου το ανοδικό πέρασμα με μηνιαίο κλείσιμο άνω των 1,90 ευρώ, καθώς μόνο έτσι θα άπλωνε  το χαλί για μια βόλτα προς την άλλη ισχυρή αντίσταση των 2,20 ευρώ. Το κομμάτι αυτό ποτέ δεν επιτεύχθηκε αρά η Βάση όπου στηρίχθηκε η Τεχνική Ανάλυση θεωρείται λήξασα. Μάλιστα, στην πορεία δεν διέλυσε μόνο καθοδικά  τη στήριξη των 1,50 ευρώ αλλά και τη μακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης  “S”  στα 1,20 ευρώ. Γραμμή, που την αποτυπώναμε σε κάθε ανάλυση. Εδώ η στήριξη πλέον έχει μετατοπιστεί στην περιοχή των 0,60 με 0,55 ευρώ, όπου και αναμένουμε το σχηματισμό ενός επιβεβαιωμένου πυθμένα για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια Βάση από όπου θα στηρίξουμε μια πιθανή ανοδική κίνηση προς το 1 ευρώ.

 • Στον ΑΒΑΞ είχαμε ως Βάση μιας πιθανής κίνησης από τα 0,60 στα 0,88 ευρώ τόσο το pattern Head and Shoulder όσο και τον απλό κινητό μέσο όρο των 80 μηνών. Τότε είχαμε τονίσει ότι μόνο αν η τμήση  και των δύο στεφθεί με επιτυχία θα ανάψει το πράσινο φως για το επίπεδο των 0,88  ευρώ κάτι που δεν επιτεύχθηκε, καθώς η τιμή έφυγε κάτω από τα 0,44 ευρώ «χαλώντας» το δεξί ώμο  του σχηματισμού. Για τώρα όσο η μετοχή κρατάει τη στήριξη των 0,22 με 0,20 ευρώ θα θελήσει να κάνει ένα ανοδικό Fibo retracement έως τα 0,355 ευρώ.

Στη μετοχή της ΕΚΤΕΡ θέσαμε ως Βάση μιας ανοδικής ανάτασης τόσο τη στήριξη στα 1,14 ευρώ όσο και τον ανοδικό στροφέα του 2015. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα και η περιοχή στήριξης αλλά και ο στροφέας διερράγησαν καθοδικά αλλάζοντας τα δεδομένα της ανάλυσης και φυσικά της όποιας στρατηγικής. Η μετοχή τώρα φαίνεται να βρήκε στήριξη στα 0,53 ευρώ δοκιμάζοντας τις ανοδικές της δυνάμεις πάνω στο κατώφλι της μακροπρόθεσμης γραμμής W στα 0,83 ευρώ.

Φίλοι μου, θα ήθελα να ξέρετε ότι κάνω φιλότιμες προσπάθειες για να εκπληρώσω το βασικό σκοπό της αρθρογραφίας μου που δεν είναι άλλος από το να παρουσιάζω κάποιες διαφωτιστικές επενδυτικές ιδέες μέσα από τα μάτια της Τεχνικής Ανάλυσης δίχως φυσικά να υπάρχει ουδεμία παραίνεση για αγορά ή πώληση. Άλλωστε όπως λέει και ένας γνωστός παράγοντας της αγοράς «Μεγάλα παιδιά είμαστε  και ο καθένας μπορεί να πάρει από μόνος του τις αποφάσεις που αρμόζουν στο επενδυτικό του προφίλ».

Κάθε τεχνικό διάγραμμα που παραθέτω στα άρθρα μου δεν είναι διόλου τυχάρπαστο, καθώς αφιερώνω πάνω από 30 λεπτά επαγγελματικής μεθόδευσης. Μακάρι να μπορούσα να βγάζω κάθε μέρα 50 διαφορετικές μετοχικές αξίες με τις αντίστοιχες διαγραμματικές στρατηγικές για να ικανοποιήσω όλους του φίλους που μου στέλνουν τις επιλογές τους μέσα από το email μου chartswar@gmail.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς θα χρειαζόμουν 25 ώρες σε μια μέρα που έχει μόλις 24 ώρες.

Σας ευχαριστώ και πάλι να είστε όλοι καλά.

Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

 • EKTER 30032020.png
  63.1kB
 • ELLAKTOR 30032020.png
  48.9kB
 • LAMDA 30032020.png
  63.4kB
 • ABAJ 30032020.png
  66.6kB