Aπόστολος Μάνθος: Πλήθος δεδομένων μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Wall Street

Aπόστολος Μάνθος: Πλήθος δεδομένων μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Wall Street

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται στις αμερικανικές εκλογές η καταμέτρηση των ψήφων σε κρίσιμες πολιτείες οι επενδυτές έχουν μπει για τα καλά στο ανοδικό τρένο του S&P 500 αναλαμβάνοντας όμως  ένα έξτρα ρίσκο εκτροχιασμού μιας που επικρέμεται ακόμα ένα πλήθος δεδομένων που μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Wall Street.

  • Διαγραμματικά ο δείκτης S&P 500 φαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών να βρίσκει πάνω στη καθοδική γραμμή αντίστασης ”W”  που διέρχεται από τις 3530 μονάδες και ενώνει τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές των 3588 και των 3550 μονάδων.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν διασπαστεί ανοδικά η εν λόγω γραμμή ο δείκτης θα αναπτύξει ταχύτητα για να έρθει σε μετωπική με τα ιστορικά υψηλά και τις 3600 μονάδες. Στην αντίθετη των περιπτώσεων που δηλώσει ανοδική εξασθένηση αρνούμενος να διατρήσει τις 3530 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα γρήγορο kαθοδικό pullback προς τη ζώνη στήριξης των 3425 με 3400 μονάδων.

Από εκεί και κάτω τα πράγματα θα αγριέψουν για τους πωλητές, καθώς θα ανοίξει το έδαφος για μια επίσκεψη προς την περιοχή των 3325 μονάδων. Ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI)  έχει αποκτήσει ίλιγγο καθώς έχει  ανέβει με υψηλή κλίση και πολύ γρήγορα προς το επίπεδο των 65 μονάδων δίχως να έχει τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής.


Η Tesla (TSLA) ανακοίνωσε πρόσφατα  το  πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο κερδών με τα έσοδά της να εκτινάσσονται  στα επίπεδα ρεκόρ των 8,77 δισ. δολαρίων σε σχέση με τα 6,30 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία, έχει θέσει ως στόχο να παραδώσει 500.000 οχήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στοιχείο που θα απαιτήσει να το τερματίσει  στις πωλήσεις της κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η δε κεφαλαιοποίηση της TSLA έχει φτάσει τα 415,3 δισ. δολάρια  κρατώντας για τα καλά τα σκήπτρα  της υψηλότερης αξίας μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο. Η αγαπημένη μετοχή των traders έχει ξαναπεράσει τελευταία στην επίθεση μετά την πτωτική επαφή με τον ανοδικό στροφέα του Αυγούστου στα 379 δολάρια. Η κίνηση δείχνει να έχει πάρει ανοδική ρότα για την αντίσταση των 460 με 450 δολαρίων, όπου είναι πολύ πιθανόν να τα βρει σκούρα μιας που ανεβαίνει σε επίπεδα αναχαίτισης και ο τεχνικός δείκτης RSI.


Ένας από τους βασικούς αντιπάλους της Tesla  είναι η  Nio Inc (NIO). Η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας έχει επινοήσει  μια νέα δομή τιμολόγησης για τα αυτοκίνητά και το δίκτυο φόρτισής της που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αρχικού κόστους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.  Αποκαλώντας το νέο της πλάνο «battery as a service», επιτρέπει στους πελάτες της να αγοράσουν το όχημά τους κανονικά, ενώ ταυτόχρονα θα εκμισθώνουν την μπαταρία με μικρότερες μηνιαίες πληρωμές.

Το ADR  της που διαπραγματεύεται στο NYSE  έχει από τις αρχές του έτους την αστρονομική απόδοση του +953% με τη κεφαλαιοποίηση να έχει τιναχτεί στα 47,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το διάγραμμά της δε σηκώνει και πολλές κουβέντες από τους Bears, καθώς είναι είδος προς εξαφάνιση. Η πεμπτουσία των ανοδικών στροφέων έχει οδηγήσει το ADR σε συνεχόμενες διασπάσεις και ανοδικές διαφυγές φτάνοντας πλέον την ανοδική  γωνία κλίσης σε σημείο, που μπορεί να δώσει στη τιμή άλλα 10 δολάρια άνοδο, τώρα λαμβάνει τιμές στα 42,35 δολάρια.

Ιδιαίτερη επενδυτική προσοχή χρήζει το κόκκινο μέταλλο καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει επιτάχυνση  στις τάσεις των περιβαλλοντικών επενδύσεων και της ψηφιοποίησης.  Τεράστια πράσινα προγράμματα ειδικά στην Ασία και την Ευρώπη, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια επερχόμενη έκρηξη στη ζήτηση χαλκού. Αυτό γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα, τα δίκτυα 5G και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας απαιτούν μεγάλες ποσότητες χαλκού.

Ένα μικρό παράδειγμα για το τι έρχεται είναι η ανερχόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων όπου καλύπτει σήμερα μόλις το 1% της ζήτησης χαλκού. Μέχρι το 2030, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει  το 10%. Μέσα σε όλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Κίνα, όπου αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο. Τεχνικά το συμβόλαιο του χαλκού (HG) έχει τμήσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης του 2018 και ετοιμάζεται να έρθει σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 3,15 με 3,35 δολαρίων / λίβρα. Ανοδική απόδραση από τα 3,35 θα δώσει άπλετο χώρο για τα 3,88 δολάρια.