Απόστολος Μάνθος: Οι αγοραστικοί ψίθυροι και το κουτί της Πανδώρας (25/26 Απρ.2021)

Παρά το γεγονός ότι από τα μέχρι τώρα τριμηνιαία αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών που αντιπροσωπεύουν τον  αμερικανικό δείκτη S&P 500 φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κατά ένα σημαντικό ποσοστό τις προβλέψεις των αναλυτών, ο δείκτης δείχνει να κομπιάζει  λίγο πάνω από τις 4180 μονάδες αρνούμενος να συνεχίσει με την ίδια ένταση το γρήγορο ανοδικό ρυθμό που έχει αποκτήσει από την 25η Μαρτίου.

  • Την ίδια ώρα όμως η άποψη των πιο «εύρωστων» θεσμικών επενδυτών είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη, καθώς πιστεύουν  ότι η άνοδος του S&P 500 δε θα έπρεπε να είναι τόσο απότομη αλλά πιο σταδιακή και με μικρά ανοδικά σκαλοπάτια καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση δείκτη παγκοσμίως και δε δύναται να συμπεριφέρεται παρορμητικά στις διαθέσεις των γρήγορων και κερδοσκόπων επενδυτών.

Επίσης θεωρούν ότι η γρήγορη διέλευση του δείκτη πάνω από τις 4000 μονάδες με  τη μετέπειτα εκτίναξή του προς την περιοχή των 4200 μονάδων δημιουργεί αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στο ήχο ακόμα και των πιο εύπεπτων νέων. Όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβηκε στη Wall Street  την περασμένη Πέμπτη με το βίαιο κατέβασμα των  -54 μονάδων από τις 4177 στις 4124 που προκάλεσε  ή  πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση του φόρου στα κεφαλαιουχικά κέρδη έως και στο ποσοστό του 43,4% για τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς.

  • Ένας σχεδιασμός φορολογίας που μόνο ως λεκτικό πυροτέχνημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Γερουσία των Ρεπουμπλικανών για να γίνει νόμος το 2022.

Διαγραμματικά ο δείκτης αποτυπώνεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να σχηματίζει μια βάση αναχαίτισης των πωλητών  στην περιοχή των 4115 μονάδων. Όσο η βάση αυτή κρατάει ο δείκτης προετοιμάζεται για να περάσει πάνω από το όριο των 4200 μονάδων και να κινηθεί προς την αντίσταση των 4230 μονάδων. Το θετικό με αυτή τη βραχυχρόνια πλάγια συσσώρευση είναι ότι εκτονώνονται από την υπεραγορασμένη κατάσταση οι τεχνικοί  ταλαντωτές δίνοντας χώρο για μια περαιτέρω άνοδο.

****

Η ανακοίνωση από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα διενεργούνται στο επόμενο τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό προκάλεσε στην ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο EUR/USD ένα γρήγορο καθοδικό κλυδωνισμό -75 pips ή ένα -0,63% αλλά η μετέπειτα πορεία της έδειξε ότι το επίπεδο στήριξης των 1,2000 δολ. είναι αρκετά σκληρό για να χαθεί στην παρούσα φάση.

  • Το στοιχείο αυτό δυναμώνει το σενάριο ανοδικής τμήσης της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης “W” στα 1,2065 δολ. με κατεύθυνση προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1,2110 δολ.

****

Μετά από μια σύντομη περίοδο χάριτος αρχίζει και πάλι να μυρίζει μπαρούτι η διαγραμματική εικόνα της αναλογίας του δολαρίου με τη τουρκική λίρα USD/TRY , καθώς έχει περάσει πάνω από τα 8 και εδώ και πέντε εβδομάδες δε λέει παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας να πέσει κάτω από το πολύ κρίσιμο αυτό επίπεδο. Μάλιστα οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν την αναλογία να έχει βάλει ως στόχο την περιοχή όπου είχε σημειωθεί το προηγούμενο ιστορικό υψηλό στις 8,58 τουρκικές λίρες ανά ένα δολάριο.

  • Η προσέγγιση του εν λόγω επιπέδου θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν τμηθεί ανοδικά θα κινηθεί γρήγορα προς τα 9 ανοίγοντας έτσι  για τα καλά το πολιτικοοικονομικό κουτί της Πανδώρας για τη Τουρκία, όπου φαίνεται να αντιμετωπίζει την αμερικανική δυσμένεια  με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ρίχνει λάδι στη φωτιά με την αναμενόμενη επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ιδιαίτερη επιβαρυντική για τα αυτιά των ξένων αναλυτών και διαχειριστών συναλλάγματος είναι και η συνεχής αναφορά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι έχει την ευχέρεια για ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις συναλλαγματικών αποθεμάτων (!)

****

Πιθανή δυναμική για την  ανοδική διαφυγή πάνω από τα 1800 δολ. παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το συμβόλαιο του χρυσού μετά και το επιτυχημένο ανοδικό πέρασμα πάνω από την περιοχή αντίστασης των 1750 δολ. Η επιβεβαιωμένη κατάκτηση των 1800 δολ. θα ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για την προσέγγιση του Fibo απλού κινητού μέσου 55 στα 1830 δολ.

Από εκεί και πάνω οι αγοραστές θα πρέπει να βρουν καλύτερης ποιότητας καύσιμα για να μπορέσουν να περάσουν με ασφάλεια  πάνω από την άνω πλευρά του πολύ σημαντικού  μακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού “Q” στα 1860 με 1875 δολ.

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ 

στο χθεσινό ΚΕΦΑΛΑΙΟ