Απόστολος Μάνθος: Ο μαύρος χρυσός ξανακτυπά (6 Ιουλίου 2021)

  • Απόστολος Μάνθος: Ο μαύρος χρυσός ξανακτυπά

Για τα 80 δολάρια φαίνεται να απλώνει παραγάδι το συμβόλαιο του Crude Oil τύπου West Texas Intermediate, κινούμενο μέσα στο βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι “Z”. Ανοδική κίνηση η οποία έχει ταράξει τα νερά της παγκόσμιας αγοράς καθώς πάει κόντρα τόσο σε σχέση με τη βραχυχρόνια διόρθωση των άλλων commodities  όσο και με την ισχυροποίηση του δολαρίου

Η τιμή πλέον του συμβολαίου γράφει υψηλά 1000 ημερών ενώ αν τμήσει ανοδικά την αντίσταση των 76,50 δολαρίων, όπου αποτελεί και τη τοπική κορυφή του Οκτωβρίου του 2018,  θα αρχίζει να κινείται μέσα σε ένα έδαφος που έχει να δει εδώ και 2430 μέρες από το Νοέμβριο του 2014. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πόσο δύσκολα θα νιώσουν οι Bears του μαύρου χρυσού όταν αντικρίσουν τη τιμή του στα 80 δολάρια.

Διαγραμματικά μετά το πέρασμα από τα 76,50 δολάρια ο δρόμος οδηγεί πολύ γρήγορα προς την επόμενη αντίσταση των 83 δολαρίων. Η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει την ευκαιρία στους αμερικανικούς κολοσσούς του πετρελαϊκού κλάδου να αναθαρρήσουν καταναλώνοντας τα «χιλιόμετρα», που τους είχαν αρπάξει κατά την περσινή καταστροφική περίοδο.

*****

Η Devon Energy Corporation (DVN), ιδρύθηκε το 1971 στην Οκλαχόμα και ασχολείται με την εξερεύνηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 20 δισ. δολάρια και με τη τιμή στα 29,96 δολάρια έχει ένα forward P/E στα 9,5.

 

Διαγραμματικά η μετοχή της Devon έχει πάρει και με το παραπάνω ότι πτωτικό κακό τη βρήκε το 2020 ανεβαίνοντας εν μέσω του ανοδικού στροφέα “W” από τα 4,70 δολάρια στα 32 δολάρια ή απόδοση +590%. Τώρα η μετοχή συλλαμβάνεται να έχει διασπάσει τη ζώνη αντίστασης γύρω από τα 27,50 δολάρια δίνοντας χώρο για μια επίσκεψη προς το κατώφλι των υψηλών του 2019 στα 35,37 δολάρια.

*****

Η Occidental Petroleum Corporation (OXY), ιδρύθηκε το 1920 στο Τέξας και ασχολείται με την απόκτηση, την εξερεύνηση και την ανάπτυξη ιδιοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Διαθέτει και χημικό τομέα όπου κατασκευάζει και εμπορεύεται βασικά χημικά προϊόντα, όπως χλώριο, καυστική σόδα, χημικά καλίου, διχλωριούχο αιθυλένιο, πυριτικό νάτριο, χλωριούχο ασβέστιο, χλωριούχο πολυβινύλιο και αιθυλένιο. Έχει μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 30 δισ. δολάρια με εσωτερική αξία όμως τα 75 δισ. δολάρια.

Τεχνικά η μετοχή έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το γκρέμισμα του 2020 – είχε φτάσει έως και τα 8,50 δολάρια – παίρνοντας προς τα πάνω το χείλος του σχηματισμού Cup and Handle στα 23,77 δολάρια. Ο στόχος της ανοδικής τμήσης του εν λόγω σχηματισμού είναι τα 38 δολάρια, το βατήρα δηλαδή από όπου βούτηξε η τιμής της μετοχής εκείνο τον αλησμόνητο Μάρτη, όπου η τιμή του πετρελαίου έγραφε … αρνητική τιμή!

*****

H Conoco Phillips (COP), ιδρύθηκε το 1917 στο Τέξας και δραστηριοποιείται στην έρευνα, παραγωγή, εμπορία και μεταφορά αργού πετρελαίου, πίσσας, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει πλέον τα 85 δισ. δολάρια με το forward P/E να δείχνει τα 14,46.

Διαγραμματικά η μετοχή της ConocoPhillips τη γλίτωσε δύο φορές από του «χάρου τα δόντια» ή καλύτερα από του Head and Shoulder τη neckline, καθώς πήγε να δώσει στα 20,90 και στα 27 δολάρια δύο φορές επιβεβαίωση στη καθοδική διάσπαση του τεράστιου αυτού σχηματισμού που κρατάει από το 2003 αλλά ευτυχώς στη συνέχεια την αναίρεσε.  Έτσι η τιμή της μετοχής πήρε την ανιούσα διασπώντας την αντίσταση των 50 δολαρίων κατευθυνόμενη προς την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 67 δολαρίων. Τώρα λαμβάνει τιμές πέριξ των 62 δολαρίων. Μετά τα 67 δολάρια θα πάει να επισκεφτεί τα υψηλά του 2018 στα 80 δολάρια.

*****

Κλείνω με τη γιγάντια και πιο παλιά ενεργειακή την  Chevron Corporation (CVX). Ιδρύθηκε το 1879 και δραστηριοποιείται σε ότι έχει να κάνει με την ενέργεια, από τα πετρελαιοειδή, το φυσικό αέριο, τη καθαρή ενέργεια και τα χημικά. Επίσης συμμετέχει σε οργανισμούς διαχείρισης μετρητών,  χρηματοδότησης χρέους και ασφαλιστικών πράξεων ενώ διαθέτει τεχνολογικές επιχειρήσεις και τεράστια περιουσία σε ακίνητα. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει φτάσει στα 204 δισ. δολάρια με την εσωτερική της αξία να αγγίζει τα 242 δισ. δολάρια. Εδώ το forward P/E βρίσκεται στα 15,3.

Τεχνικά η μετοχή της Chevron υπό την πίεση του ανοδικού στροφέα “Q” έχει χτυπήσει πάνω στη σθεναρή αντίσταση των 114 δολαρίων σχηματίζοντας μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση. Η επιτυχής ανοδική δραπέτευση πάνω από το φράγμα των 114 δολαρίων  θα ωθήσει τη τιμή της μετοχής προς τα 127 με 130 δολάρια.

πηγη: Εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ