Απόστολος Μάνθος: Μεταλλική άνοδος με σπασμένα τα φρένα… (11.5.2021)

Απόστολος Μάνθος: Μεταλλική άνοδος με σπασμένα τα φρένα…

  • Για πρώτη φορά μετά από 70 ημέρες το συμβόλαιο του χρυσού (XAUUSD) πέρασε πάνω από τον βραχνά των 1800 δολ. και δείχνει να έχει τη διάθεση να κατευθυνθεί ανοδικά προς την άνω πλευρά του καθοδικού μακροπρόθεσμου καναλιού “Q” στα 1875 δολ. περίπου. Σημαντική από απόψεως τεχνικής ανάλυσης είναι και η διακράτηση της τιμής του πάνω από τον Fibonacci απλό κινητό μέσο 55 διημέρων στα 1810 δολ. περίπου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του εν λόγω σεναρίου θα ανάψει το πράσινο φως για αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική δίνοντας ως πρώτο στόχο τα 1900 δολ. Ως σημαντικό προπύργιο των αγοραστών θεωρείται πλέον η ζώνη των 1800 με 1780 δολ. Περιοχή φυσικά που δεν πρέπει να διαρραγεί καθοδικά για να παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό μοτίβο. Το συμβόλαιο του χρυσού βρίσκεται ακόμα με απώλειες 3,98% από τις αρχές του 2021.

****

Σημαντική ανοδική κίνηση έχει επιτύχει στις τελευταίες συνεδριάσεις και το ασήμι (XAGUSD) ξεφεύγοντας από την έλξη των 26 δολ. Εδώ ο πρώτος στόχος έχει ήδη προσεγγιστεί και είναι αυτός των 27,5 δολ ενώ ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι η περιοχή των 30 δολ. όπου και είχε σχηματίσει τον Αύγουστο του 2020 και το Φεβρουάριο του 2021 τις δύο δύστροπες τοπικές κορυφές.

Προσοχή όμως καθώς αν επιτευχθεί και με τη διαγραμματική βούλα ανοδική απόδραση πάνω από τα 30 δολ. ο ορίζοντας ανοίγει για μια ξέφρενη κούρσα προς τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2012 των 34,50 δολ. Το ασήμι μετράει κέρδη 3,65% από τις αρχές του έτους και κέρδη +71% από πέρυσι την ίδια εποχή.

****

Νέα ιστορικά υψηλά καταγράψει το συμβόλαιο του χαλκού (HG1) περνώντας με άνεση πάνω από το επίπεδο των 4,65 δολ που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο του 2011. Η έντονη ανοδική γωνία κλίσης που έχει πάρει το συμβόλαιο από το καλοκαίρι του 2020 μας προϊδεάζει για την  προσέγγιση  και πιθανή καταπάτηση του ορίου των 5 δολ. γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όσες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το χαλκό.

Σημαντική αλλαγή βραχυχρόνιας τάσης θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με τη καθοδική καταστρατήγηση του επιπέδου στήριξης των 4,45 με 4,30 δολ. Ο χαλκός έχει σημειώσει από τις αρχές του έτους μια άνοδο της τάξεως του 32% ενώ από πέρυσι την ίδια εποχή έχει γράψει απίθανα κέρδη της τάξεως του 89,3%.

*****

Το αφεντικό τρελάθηκε και στο αλουμίνιο (ALI1)  δίνοντας πλέον τιμές κοντά στα υψηλά των 2556 δολ. Μάλιστα η ανοδική κίνηση του μετάλλου είναι για διαγραμματικό σεμινάριο καθώς έχει ξεκινήσει την πορεία του από τα 1429 δολ και δίνει συνεχώς σχηματισμούς συσσώρευσης και διάσπασης δίχως το φόβο της απώλειας του πατώματος και της άμεσης ζημιάς. Ο στόχος εδώ στην περίπτωση που πάει και τρυπήσει το ταβάνι των 2556 δολ. απλώνεται στην περιοχή των 2700 δολ.

Η άνοδος αυτή θα βοηθήσει στο μέγιστο και τον όμιλο Mytilineos καθώς κατέχει ηγετική θέση στον εν λόγω κλάδο μέσω του Αλουμινίου της Ελλάδος. Το συμβόλαιο του αλουμινίου έχει γράψει από τις αρχές του έτους άνοδο 28,12% και από πέρυσι το Μάιο +74,7%.

*****

Το φαινόμενο αυτό της έντονης ανοδικής πλεύσης των μετάλλων ίσως έχει ένα μέρος αιτιολογίας πέρα από την ισχυρή ρευστότητα του συστήματος και στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου. Χαρακτηριστικός είναι ο Dollar Index (DXY), όπου παρά την όποια ανοδική προσπάθεια κατέβαλε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου δε μπόρεσε να περάσει με ασφάλεια πάνω από τα 92,50 δολ. και να κατευθυνθεί προς τη κρίσιμη διαγραμματική διάβαση των 95,50 δολ.

Η αδυναμία αυτή τον επανέφερε με συνοπτικές διαδικασίες πάνω στο όριο των 90 δολ. Περιοχή, όπου εάν δεν αντέξει στις πτωτικές πιέσεις μπορεί να δημιουργήσει βίαιη καθοδική κίνηση προς το τελευταίο προπύργιο των αγοραστών στα 88,20 δολ. με ότι αυτό συνεπάγεται στις ισοτιμίες του δολαρίου. Ευκρινή άρνηση χάραξης ανοδικής πορείας είχαμε και από το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) με το βίαιο στοπ πάνω στα διόδια των 46 μονάδων δείκτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ