Απόστολος Μάνθος: Για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη ζημιά του (8.6.2021)

Για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη ζημιά του πάνω στη «βιτρίνα» της τουρκικής λίρας. Η «σχεδόν» επιτακτική απαίτησή του  από το διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια σε μια χώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα έδωσε στο αμερικανικό δολάριο (USD/TRY) το κατάλληλο εργαλείο για να κατεβάσει το γυάλινο  διαγραμματικό  τοίχο των 8,50 τουρκικών λιρών.

Η είσοδος τώρα της αναλογίας μέσα στην πολύ επικίνδυνη περιοχή των 8,50 με 10 τουρκικών λιρών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις ήδη εκρηκτικές πολιτικοοικονομικές καταστάσεις στη γειτονική χώρα. Από τεχνικής απόψεως ο νέος και πιο δυναμικός ανοδικός στροφέας “P” φαίνεται με την ανοδική γωνία κλίσης που έχει πάρει ότι θέλει να βάλει τα δυνατά του για μια γρήγορη  κούρσα εξώθησης της τουρκικής λίρας προς το όριο του 10, προκαλώντας έτσι άμεσα προβλήματα στις τουρκικές τράπεζες και φυσικά στις υπερβολικά δανεισμένες σε δολάρια τουρκικές εταιρείες.

Μετά από 60+ ημέρες ανοδικής πορείας το ευρώ δείχνει να εξασθενεί απέναντι στο αμερικανικό δολάριο προκαλώντας ένα mini pinball” αναδιαρθρώσεων και κινήσεων τόσο στην αλυσίδα των ισοτιμιών όσο και στα εμπορεύματα. Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών παρουσιάζεται η αναλογία του ευρώ με το δολάριο (EUR/USD) να έχει τμήσει καθοδικά τον ανοδικό στροφέα “S” του Απριλίου ανοίγοντας το έδαφος για ένα πιθανό κατέβασμα  προς το επίπεδο στήριξης των 1,2045.

Χαρακτηριστική είναι η καθοδική απόκλιση (bearish divergence), που έχει αποτυπώσει ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) πηγαίνοντας κόντρα από τις αρχές Μαΐου στην ανοδική κίνηση του ευρώ. Για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στην εξελισσόμενη βραχυχρόνια τάση θα πρέπει η ισοτιμία να διαβεί εκ νέου τον ανοδικό στροφέα στα 1,2188.

Άκαρπη αποδείχτηκε και η τρίτη προσπάθεια της βρετανικής λίρας να υπερπηδήσει το μακροχρόνιο φράγμα των 1,4242  στην ισοτιμίας της  με το αμερικανικό δολάριο (GBP/USD). Η αδυναμία αυτή έχει αρχίσει ήδη και επιδρά καθοδικά σπρώχνοντας την αναλογία προς την πολύ σημαντική στήριξη που προσφέρει το όριο των 1,4000.

Καθοδική διάλυση της εν λόγω στήριξης θα σημάνει συναγερμό στους Fx επενδυτές, καθώς το επόμενο σοβαρό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στην περιοχή από όπου διέρχεται η γιγάντια πρώην γραμμή αντίστασης “Q” στα 1,3610. Στην περίπτωση όμως που το όριο των 1,4000 δολαρίων αντέξει στις πιέσεις των Bears τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί άλλη μια τέταρτη ευκαιρία στη βρετανική λίρα για να αποδράσει από τα 1,4242 δολάρια.

Η ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έρχεται να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του εξασθενημένου Bitcoin, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα υπό το καταιγισμό των αρνητικών δημοσιογραφικών ένθετων προσπαθεί να κρατηθεί πάνω στη βραχυχρόνια και σαθρή γραμμή στήριξης “F” και κυρίως πάνω από το καυτό επίπεδο των 35000 δολαρίων.

Εδώ ενώ η καθοδική διάσπαση του εν λόγω σχηματισμού θα προκαλέσει διαγραμματική κατολίσθηση προς τη σημαίνων περιοχή στήριξης των 29000 με 28600 δολαρίων η ανοδική της διακράτηση ίσως τονώσει τη διάθεση των αγοραστών για μια ανηφορική βόλτα προς το όριο των 42000 δολαρίων.

Και ναι παρά την άνοδο του δολαρίου το συμβόλαιο του Crude Oil WTI το  τόλμησε και πέρασε μετά από σχεδόν 1000 μέρες πάνω από το κομβικό σημείο των 68 δολαρίων. Κίνηση η οποία μας είχε προϊδεάσει από τις προηγούμενες  συνεδριάσεις, καθώς το συμβόλαιο είχε κάτσει πάνω από τη διαγραμματική αντίσταση των 66 δολαρίων δίχως να δώσει κανένα δικαιώματα καθοδικής επιστροφής προς το ορμητήριο των 65,20 με 65 δολαρίων.

Στην συνέχεια αν το συμβόλαιο προκαλέσει ένα σθεναρό διαγραμματικό πάτημα πάνω από τα 68 δολάρια θα ανοίξει το ανοδικό περιθώριο όχι μόνο για τα 70 δολάρια αλλά κυρίως για το εκτενές επίπεδο αντίστασης των 74 με 76,50 δολαρίων ή μια άνοδο έως και +10% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Έντονη αλλαγή σεναρίου με το χάσιμο της βάσης των 66 δολαρίων.

  • ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ
  • Στο Κεφάλαιο του Σαββάτου