Απόστολος Μάνθος: Αχ βρε Έλον… Και άλλα τινά (18 Μαίου 2021)

Απόστολος Μάνθος: Αχ βρε Ελον Μασκ… 

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge και της International Energy Agency η εξόρυξη Bitcoins έχει καταναλώσει τόσο ρεύμα όσο ολόκληρη η χώρα της Ολλανδίας μέσα στο 2019. Αυτό ήταν.

  • Το αφεντικό της Tesla και επιζητών εναγωνίως τη δημοσιότητα  Έλον Μασκ έχασε τον ύπνο του. Σκέτος εφιάλτης οι κραυγές  των επίμαχων επενδυτών  της εταιρείας του που διαθέτουν ευαίσθητες περιβαντολλογικές κεραίες.

«Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις των Bitcoins γιατί κατά τη διάρκεια παραγωγής τους καταναλώνεται από τους υπολογιστές τεράστια ποσότητα ρεύματος».

  • Μα, η ενέργεια που τρώει για να παραχθεί μέσω του αλγορίθμου ένα Bitcoin είναι στη τελική ένας από τους παράγοντες που του δίνουν αξία όπως και το γεγονός ότι για κάθε ένα κρυπτοκέρμα  που εξορύσσεται, το επόμενο είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που φανερώνει ότι σήμερα για να εξορύξεις ένα Bitcoin χρειάζεσαι 65  φορές πολλαπλάσια  ενέργεια από αυτή που απαιτούσε η ίδια πράξη στα τέλη του 2015. Τίποτα όμως. Ο Έλον για να αποφύγει τους εφιάλτες αποφάσισε  να σταματήσει την υποστήριξη πληρωμών για τα αυτοκίνητα της  Tesla με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα προκαλώντας στους κρυπτονίτες πιστούς άμεσες  απώλειες έως και 365,85 δισ. δολάρια.

  • Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης η ισοτιμία του Bitcoin με το αμερικανικό δολάριο (BTC/USD) φαίνεται να βρήκε στήριξη πάνω στη βάση των αγοραστών στα 45700 δολάρια. Η δημιουργία τώρα μιας μεγάλης κάτω σκιάς απελευθερώνει ανοδικές δυνάμεις για την προσέγγιση των 53000 δολαρίων. Πάνω από εκεί θα έρθει σε αντιπαράθεση με τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης στα 58300 δολάρια περίπου.

*****

Η ανοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου καθοδικού στροφέα “Q” λίγο πάνω από το όριο των 1,2020 για την αναλογία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο (EUR/USD) έχει θέσει τους αγοραστές σε θέσεις μάχης. Η επιβεβαιωμένη διακράτηση της κεκτημένης τμήσης θα θέσει το ευρώ σε ανοδική τροχιά για το 1,2230. Θετική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς φαίνεται να περνάει πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 60 μονάδων δείκτη.

*****

Πάνω που ήταν έτοιμα να σκάσουν τα «καζάνια» του αμερικανικού δείκτη S&P 500 από τον υπερβολικά υπεραγορασμένο ατμό στα νέα ιστορικά υψηλά των 4245 μονάδων  ήρθε ως λυτρωτής ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και άνοιξε τη βαλβίδα, εξαερώνοντας βίαια την όλη κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να κατέβουν γρήγορα οι τεχνικοί ταλαντωτές κάτω από την ουδέτερη ζώνη με τον RSIνα χτυπάει στα γνωστά χαμηλά των 40 μονάδων και  ο δείκτης να δοκιμάζει τη στιβαρή  στήριξη των 4058 μονάδων δίχως όμως να έχει τη δύναμη να τη ραγίσει. Μένει να δούμε τώρα αν σε αυτή την ανοδική επιστροφή ο δείκτης κρατήσει το επίπεδο των 4100 με 4115 μονάδων λειαίνοντας εκ νέου το δρόμο για τα υψηλά.

*****

Τα πρότυπα της γρήγορης εξαέρωσης ακολούθησε και ο γερμανικός δείκτης DAX 30 φτάνοντας έως την περιοχή στήριξης των 14850 με 14800 μονάδων δίχως όμως να έχει τη δυνατότητα να το λαμπαδιάσει και να το τμήσει καθοδικά. Τα βασικά διαγραμματικά στοιχεία είναι ότι: πρώτον στάθηκε σε απόσταση ασφαλείας από τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα “U” και δεύτερον επανήλθε με σχετική ευχέρεια μέσα στο κεντρικό εύρος διακύμανσης των 15275 με 15150 μονάδων. Πέρασμα και σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων πάνω από τις 15275 μονάδες θα αστράψει διαγραμματικά για τις 15420 μονάδες.

****

Χαρούμενοι εμφανίζονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι «χρυσοδάκτυλοι» επενδυτές με τη τιμή του συμβολαίου του χρυσού να έχει περάσει πάνω από τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 55 διημέρων και να κατευθύνεται προς την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου πλαγιοκαθοδικού καναλιού “Q” στα 1850 δολάρια. Επιτυχές ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί θα δηλώσει ότι έχει τις δυνάμεις για ένα ανηφορικό ταξίδι προς το όριο των 1900 δολαρίων. Αντιθέτως η εκδήλωση αδυναμίας ανοδικής διαπερατότητας θα καλλιεργήσει συνθήκες μερικών ρευστοποιήσεων προς τη ζώνη των 1800 δολαρίων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ – Σάββατο 15.5.2021