Απώλειες σημείωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των πρακτικών της Federal Reserve και ενώ κλιμακώνονται και πάλι οι ανησυχίες για την μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απειλώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% στις 467,24 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 1,25% στις 15.765,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε βουτιά 2,4% στις 6.605,89 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,5% στις 7.058,86 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,8%.

Εταιρείες του κλάδου πολυτελών ειδών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως οι LVMH, Kering και Richemont σημείωσαν βουτιά από 5% έως 9% στον απόηχο των σχεδίων της κινεζικής κυβέρνησης να βάλει στο στόχαστρο τα υπερβολικά εταιρικά κέρδη και την μεγάλη συγκέντρωση πλούτου.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυναν και οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική Federal Reserve δεν θα αργήσει πολύ να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από τα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα που είναι σήμερα. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας θεωρούν ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ είναι κοντά και στην επίτευξη του στόχου για “περαιτέρω σημαντική πρόοδο” στο μέτωπο της απασχόλησης. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει ακόμα και στο τέλος του 2021 να μειώνει τις αγορές των ομολόγων.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε και ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής, με τον σχετικό δείκτη να χάνει 2,5% καθώς η έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα προβληματίζει τους επενδυτές.