Απώλειες μετά από πέντε συνεδριάσεις για Dow Jones και S&P 500

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να εμφανίζονται θορυβημένοι τόσο για στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν σήμερα όσο και για τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που μοιάζει να επιβραδύνεται.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 διέκοψαν το πενθήμερο κερδοφόρο σερί ενώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είχαν κλείσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης απώλεσε 282 μονάδες ή 0,79% και έκλεισε στις 35.343 μονάδες ενώ σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειές του ξεπέρασαν ακόμη και τις 400 μονάδες. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 0,93% ή 137 μονάδες κλείνοντας στις 14.656 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 31 μονάδων ή 0,71% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 4.448 μονάδες.

Το κλίμα στις συναλλαγές είναι επιβαρυμένο από την πτώση – που ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις – των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με πίεση κυρίως από τις πωλήσεις αυτοκινήτων που επιβραδύνθηκαν λόγω παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,1% τον Ιούλιο την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μικρή πτώση της τάξεως του 0,3%.

Η μετατόπιση της καταναλωτικής δαπάνης γενικότερα από τα αγαθά στις υπηρεσίες εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών με πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, αν και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων λόγω μετάλλαξης Δέλτα εγείρει νέες ανησυχίας για περιορισμό των δαπανών.

Στα εταιρικά νέα. η μετοχή της Home Depot έκανε βουτιά 4,2% έπειτα από τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, καθώς παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη της οι συγκρίσιμες πωλήσεις της ήταν αυξημένες κατά 4,5% αντί του 5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο έτερος κολοσσός του λιανικού εμπορίου, η Walmart, κινήθηκε οριακά αρνητικά παρά το γεγονός ότι τα δικά της μεγέθη για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σε κάθε επίπεδο σχεδόν, με τα έσοδά της να ανέρχονται σε 141,05 δισ. δολάρια.