Απώλειες 3% στην εβδομάδα για τον χρυσό, -4,8% το ασήμι και -6,9% η πλατίνα

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Ιουνίου, στον απόηχο της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο που ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, ωθώντας ανοδικά το αμερικανικό δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων, γεγονός που υποβάθμισε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ισχυρούς ρυθμούς τον Ιούλιο, χάρη στη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διατήρησε το ισχυρό της momentum στις αρχές του β΄ εξαμήνου.

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 943.000 τον προηγούμενο μήνα, αριθμός που ξεπερνά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν 870.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον Ιούνιο οι νέες θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 870.000, ωστόσο αυτό οφειλόταν στην εποχική απασχόληση στα σχολεία που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,4% από 5,9% τον Ιούνιο.

Η πτώση του χρυσού συνδέεται με την πεποίθηση ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας μπορεί να δώσει στην κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περισσότερα “εφόδια” προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια και να μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 8 μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 1,29%, ενώ το αμερικανικό δολάριο κέρδισε 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

“Η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ διατηρεί την πίεση στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίζει να υποχωρεί την Παρασκευή”, έγραψε σε έκθεση ο Pierre Veyret, τεχνικός αναλυτής της ActivTrades.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 45,80 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.763,10 δολάρια ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έπεσε κάτω από τα 1.800 δολάρια για πρώτη φορά από τις 28 Ιουλίου. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός έχασε 2,97%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του σε επίπεδο 5νθημέρου από την εβδομάδα που έληξε στις 18 Ιουνίου, όταν υποχώρησε κατά 5,88%.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 96,6 σεντς ή 3,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 24,326 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιουνίου. Το ασήμι κατέγραψε πτώση περίπου 4,8% στην εβδομάδα, η μεγαλύτερη από το 5νθήμερο που έληξε στις 18 Ιουνίου.

Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την Παρασκευή, στα 4,348 δολάρια ανά λίβρα. Στην εβδομάδα, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,9%.

Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 33,50 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 972,20 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας κάτω από τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Στην εβδομάδα το συμβόλαιο της πλατίνας απώλεσε 7,3%.

Το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 25 δολάρια ή 0,9%, για να κλείσει στα 2.630,10 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία πτώση 1%.