Απώλειες 1,9% ο χρυσός στην εβδομάδα, ενώ ο χαλκός διολίσθησε κατά 6,5%

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή, διερύνοντας τις απώλειες του πολύτιμου μετάλλου στην εβδομάδα, αφού μετριάστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και δεν αναζήτησαν την ασφάλεια του χρυσού στο κλείσιμο του 5νθημέρου.

Οι αγορές είδαν κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, να αυξάνουν τα επιτόκιά τους αυτή την εβδομάδα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε σταθερή στη συνταγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

“Ήταν μια εβδομάδα roller-coster για τον χρυσό χάρη στο ευμετάβλητο δολάριο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων”, δήλωσε στο MarketWatch ο Lukman Otunuga της FXTM. “Ο χρυσός υποχώρησε στην εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων στην παγκόσμια ανάπτυξη”.

“Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να περιορίσει τα κέρδη του χρυσού βραχυπρόθεσμα”, είπε o ίδιος. “Ωστόσο, η αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την όρεξη των επενδυτών για τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο”.

Από τεχνικής άποψης, οι τιμές “κυμαίνονται σε ένα ασταθές εύρος τιμών με στήριξη γύρω στα 1.800 δολάρια και αντίσταση στα 1.880 δολάρια”, δήλωσε ο Otunuga. “Ο χρυσός θα μπορούσε να αναζητήσει έναν νέο καταλυτικό παράγοντα κατεύθυνσης για να ξεφύγει από το τρέχον εύρος”.

Ο χρυσός δέχθηκε σήμερα πιέσεις και από το ενισχυμένο δολάριο που πρόσθεσε 1,2% πλησιάζοντας το υψηλότερό του επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 9,30 δολάρια ή 0,5%, στα 1.846,60 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, έχασε 1,9%.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 30 σεντς ή 1,4% στα 21.587 δολάρια ανά ουγγιά, με την τιμή του να σημειώνει απώλειες 1,6% στην εβδομάδα.

Η πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου έχασε 20,90 δολάρια ή 2,2%, στα 930,20 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 4,2%. Το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατρακύλησε κατά 67,80 δολάρια ή 3,6%, στα 1.798,70 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας 5,7% στην εβδομάδα.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 4,0135 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας πτώση 9 σεντς ή 2,3%. Στην εβδομάδα, ο χαλκός διολίσθησε κατά 6,5%.