Αποκλιμάκωση αποδόσεων έφερε η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν

Σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων σχεδόν των ομολόγων της ευρωζώνης οδήγησε η χθεσινή πρόταση Μέρκελ – Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις έως 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη.

Το ταμείο αυτό, το οποίο θα λειτουργήσει όπως αποσαφήνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, εντός του υφιστάμενου πλαισίου των Συνθηκών της Ε.Ε, έτυχε θετικής αποδοχής από αγορές και αναλυτές, καθώς το εξέλαβαν ως το καλύτερο υποκατάστατο της κοινής έκδοσης ομολόγων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης που έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως διευκρινίστηκε χθες, το Ταμείο θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις εγγυήσεις. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «φιλόδοξη, στοχευμένη και, φυσικά, καλοδεχούμενη».

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά, διευκολύνει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε, υποχωρώντας στο 1,84% από το 1,98% όπου κυμαινόταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,14% και του 15ετούς στο 1,89%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,89% από 1,99% χθες, έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,48%.

Στην αγορά, ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία του κοινού ταμείου, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στο 1,0937 δολ. από το 1,0911 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,0950 δολ..