Αποκλειστικό – TEΝΕΡΓ: Road show σε City & Paris – crash test με την SAETA

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΕΝΕΡΓΑ : ROAD SHOW ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ & ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ CRASH TEST ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ SAETA

Φίλοι μικρομέτοχοι, η διοίκηση της ΤΕΝΕΡΓΑ περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Με δημοσιευμένα τα αποτελέσματα του 2017 και με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν περάσει τα stress tests είναι έτοιμη να παρουσιαστεί σε πολύ μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού.

Ειδικά, μερικά από αυτά την είχαν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό αλλά δεν επένδυαν γιατί περίμεναν να δουν πρώτα τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests. Το road show  ξεκινάει από το Λονδίνο την Τρίτη και τελειώνει την Παρασκευή στο Παρίσι. Η εταιρεία θα παρουσιαστεί σε 17 θεσμικούς επενδυτές.

Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι, πρόσφατα σας είχαμε δείξει ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ παίζει με τεράστιο  discount σε σύγκριση με τον ΑΝΕΜΟ. Πιο συγκεκριμένα, για να παίξει η ΤΕΝΕΡΓΑ με το EV/EBITDA 2017a = 9.497 που έχει ο ΑΝΕΜΟΣ η τιμή της μετοχής της πρέπει να πάει στα 7.34€.

Φυσικά, το απίστευτο είναι ότι η ελληνική θεσμική κοινότητα είναι τίγκα στον ΑΝΕΜΟ η εμπορευσιμότητα του οποίου είναι για γέλια. Εδώ, η μόνη λύση είναι να πουλήσουν όλοι στο ICON fund που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει όλον τον ΑΝΕΜΟ, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσεις ΑΝΕΜΟ όταν υπάρχει η ΤΕΝΕΡΓΑ με τέτοιο discount.

Το εξαιρετικό νέο είναι ότι γενικά οι έλληνες θεσμικοί σνομπάρουν την ΤΕΝΕΡΓΑ. Ο μεγαλύτερος έλληνας θεσμικός είναι τα Αμοιβαία της ALPHA BANK με περίπου 966.000 μετοχές, θέση η οποία είναι η ίδια εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Τα Αμοιβαία της EUROBANK (INTERAMERICAN) έχουν μόνο 260.000 μετοχές περίπου, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ 392.000 μετοχές περίπου και της ΕΘΝΙΚΗΣ 458.000 μετοχές περίπου. Αυτοί οι τρείς θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν όπως και η ALPHA BANK από 900.000 μετοχές έκαστος δηλαδή να αγοράζανε συνολικά επιπλέον 1.890.000 μετοχές.

Τώρα από μη τραπεζικούς διαχειριστές ALPHA TRUST και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ μηδέν. Εξαίρεση είναι τα Αμοιβαία της 3Κ με διαχειριστή τον κ. Κουφόπουλο που έχουν μια θέση περίπου 540.000 μετοχές. Όπως αντιλαμβάνεστε, η θέση των ελλήνων θεσμικών είναι πάρα πολύ μικρή και πολύ εύκολα μπορεί να μεγαλώσει.

Φίλοι μικρομέτοχοι, εμάς μας αρέσει πάντα όταν αναλύουμε μια εταιρεία να τη συγκρίνουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό ζητήσαμε από κάποιο φίλο που δουλεύει σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα του Λονδίνου και έχει μεγάλη γνώση στο θέμα των εταιρειών ΑΠΕ να μας πει με ποια εταιρεία θα συνέκρινε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Μας είπε ότι θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε να έχει τα ίδια περίπου megawatt  εγκατεστημένης ισχύος, να είναι στις λεγόμενες PIGS (Portugal-Italy-Spain-Greece) και αν είναι δυνατόν η εταιρεία η οποία θα βρούμε να έχει και έκθεση στην αμερικάνικη ήπειρο όπως έχει και η ΤΕΝΕΡΓΑ. Ο στόχος φυσικά είναι να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορούμε να κάνουμε το απόλυτο crash test.

Η εταιρεία που προσομοιάζει περισσότερο την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η ισπανική SAETA YIELD (SAY SM) εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η SAETA έχει εγκατεστημένη ισχύ 1028 MW από τα οποία τα 144 MW είναι στην Πορτογαλία, τα 95 MW είναι στην Ουρουγουάη και τα υπόλοιπα στην Ισπανία. Με το 76% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από αιολικά και το 24% από φωτοβολταϊκά.

Η SAETA με κλείσιμο Παρασκευής στα 12.36€ έχει μια κεφαλαιοποίηση 1.008 δις ευρώ. Η SAETA παίζει με ένα EV/EBITDA 2018e = 9.14, με ένα EV/EBITDA 2019e = 8.90 και παίζει με ένα EV/MW 2018e = 2.31. Ο φίλος μας μας επέστησε την προσοχή ότι πάρα πολλοί αναλυτές την πατάνε βλέποντας τον δείκτη EV/MW μόνο. Μόλις δει κάποιος το 2.31 που είναι της SAETA, η ΤΕΝΕΡΓΑ παίζει με ένα EV/MW 2018e = 1.1, θα θεωρήσει ότι είναι υπερτιμημένη.

Το πιο σημαντικό πράγμα φίλοι αναγνώστες είναι η εταιρεία να βγάζει κέρδη για τους μετόχους της μητρικής, αλλά αυτά να συνοδεύονται από υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές γιατί αυτές είναι η εγγύηση ότι τα κέρδη είναι πραγματικά και όχι λογιστικά και έτσι η κάθε εταιρεία να μπορεί να μειώνει το δανεισμό της και να δίνει μέρισμα στους μετόχους της.

Φίλοι μικρομέτοχοι, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να παίξει με το ίδιο EV/EBITDA  2018e  της SAETA πρέπει να πάει στα 6.94€ και για να παίξει με το ίδιο EV/EBITDA 2019e πρέπει να πάει στα 7.91€. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διοίκηση πάει με ένα τεράστιο υπερόπλο στις παρουσιάσεις. Είναι μακράν το φθηνότερο χαρτί.

Το πιο σημαντικό φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι από την ημέρα του placement 19/01 μέχρι και την Παρασκευή 11/05 έχουν γίνει 9.578.471 μετοχές, δηλαδή έχει αλλάξει χέρια το 79.82% του placement. Το απίστευτο όμως είναι ότι 4.919.960 μετοχές, το 41%, έχει αλλάξει χέρια πάνω από τα 5€. Αυτός είναι ένας πραγματικός άθλος !!!!!

Εκτός που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μακράν η πιο υποτιμημένη μετοχή έχει πλέον και το απαραίτητο στοιχείο της εμπορευσιμότητας. Για να καταλάβετε, από 19/01 μέχρι και 11/05 έχει την ίδια εμπορευσιμότητα με την SAETA YIELD.

Έτσι εμείς πιστεύουμε φίλοι μικρομέτοχοι ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μπορεί να προσελκύσει τοποθετήσεις από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παγκοσμίως γιατί:-

1) Έχει μειωθεί πολύ το ρίσκο της χώρας – οι τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τα stress tests

2) Είναι μακράν η πιο υποτιμημένη και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

3) Έχει και την απαραίτητη εμπορευσιμότητα

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Φυσικά, θέλει υπομονή και επιμονή.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

ΠΕΡΙ Saeta Yield SAΣχετική εικόναSAY:SMSoc.Bol SIBE

Saeta Yield SA

12.36 EUR  -0.04 -0.32%  OPEN 12.36  PREV CLOSE  12.40
VOLUME:  84,483
MARKET CAP:  1.008B
DAY RANGEΑ  12.3412.38
52 WEEK RANGE:  8.9912.40
 
Αποτέλεσμα εικόνας για saeta yield logo
  • Key Statistics

P/E Ratio: 23.42
Bloomberg (BEst): P/E Ratio 19.3125
Bloomberg (BEst) PEG Ratio: 
Shares Outstanding: 81.58M
 ———-
Price to Book Ratio: 1.8434
Price to Sales Ratio: 2.9658
1 Year Return: 41.41%
30 Day Avg Volume: 158,134
 ———–
EPS: 0.53
Bloomberg (BEst) EPS Curr Yr: 0.6400
Dividend: 6.37%
Last Dividend Reported: 0.1967
Earnings Announcement for Period Ending Q1/2018: 09/20/2018
__________
Aπό τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Print Friendly, PDF & Email