Aποκλειστικό: ΤΕΝΕΡΓ-ΑΧΙΑ αναβάθμιση στα 8,50 ευρώ- εξαιρετική ευκαιρία εισόδου

 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΤΕΝΕΡΓ-AXIA: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ 8.50 EURO – “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, επειδή μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο αναλυτής της AXIA κος Γκόνης ήταν ο πρώτος που είχε δώσει τιμή στόχο για την ΤΕΝΕΡΓΑ τα 6.50€ μετά ακολούθησε η ΕΘΝΙΚΗ με τιμή στόχο τα 6.50€, η WOOD με τιμή στόχο τα 6.90€ και τέλος η EUROXX με τιμή στόχο τα 7.20€.

Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση μετά από μεγάλη άνοδο της μετοχής να μας λέει ο αναλυτής ότι η πρόσφατη πτώση της μετοχής από τα 6.50€ στα 6.00€ είναι εξαιρετική ευκαιρία εισόδου με τιμή στόχο τα 8.50€ για το επόμενο δωδεκάμηνο. Το 12σέλιδό του report έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ!!!!!

Ως γνωστόν, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους μετόχους 0.30€/μετοχή αρχές Γενάρη. Αυτό δίνει μια καθαρή μερισματική απόδοση με τιμή τα 6.10€ της τάξης του 4.918%. Για να σας θυμίσουμε, στα 5.10€ επέστρεψε 0.22€/μετοχή δηλαδή μια απόδοση της τάξης του 4.31%. Το απίστευτο, και η μετοχή ανέβηκε κατά 19.61% και τώρα έχει υψηλότερη μερισματική απόδοση.

 • Κρατηθείτε όμως φίλοι μικροεπενδυτές γιατί δεν θα αντέξετε τη συγκίνηση.
 • Η ΑΧΙΑ βλέπει ότι το 2020 θα επιστρέψει 0.40€/μετοχή, το 2021 0.48€/μετοχή και το 2022 0.54€/μετοχή.
 • Μακράν ότι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Φυσικά, επειδή πάρα πολλοί μέτοχοι κερδίζουν, το μόνο εύκολο είναι να πουλήσουν μετοχές της ΤΕΝΕΡΓΑ για να αγοράσουν οτιδήποτε άλλο. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και στα 5.10€. Εκεί άδειασαν καμιά 7 εκατομμύρια χαρτιά. Το αποτέλεσμα, όπου μπήκαν έχασαν και τα χαρτιά τώρα δεν τα ξαναβρίσκουν με τη μετοχή 20% πιο πάνω και να έχει δώσει και επιστροφή 0.22€/μετοχή. Πάμε τώρα στα ενδότερα του report.

 • Η AXIA βλέπει για το 2018 η ΤΕΝΕΡΓΑ να έχει πωλήσεις 290.5 εκατ. ευρώ, ΕΒITDA 168.9 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 45.1 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 543.8 εκ ευρώ.
 • Ακόμα εκτιμάει ότι η εταιρεία θα έχει ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 184.5 εκ ευρώ και κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξης των 268.9 εκ ευρώ.
 • Δηλαδή θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 84.4 εκ ευρώ. Απολύτως φυσιολογικό γιατί είναι πάνω στην έξαρση του επενδυτικού της προγράμματος.

Για να καταλάβετε πόσο συντηρητικό είναι το report, το 2021 προβλέπει τις ίδιες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 185.1 εκ ευρώ παρόλο που τότε η εγκατεστημένη ισχύς θα είναι στα 1332 MW από 978 MW φέτος με προβλεπόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2021 στα 105.9 εκ ευρώ μας δίνει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 79.2 εκ ευρώ.

 • Η σελίδα 9 είναι άκρως αποκαλυπτική για το πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι η ΤΕΝΕΡΓΑ σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες ομοειδείς εταιρείες.
 • Η ΤΕΝΕΡΓΑ παίζει με ένα EV/EBITDA 2018= 7.5 με το ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 8.9.
 • Ακόμα, έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 4.92% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 3.6%.

Επίσης, η ΤΕΝΕΡΓΑ με βάση την εγκατεστημένη ισχύ του 2018 παίζει με ένα EV/MW = 1.24 με το ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 1.40. Ακόμα, για να ξέρετε, οι αμερικάνικες ομοειδείς εταιρείες παίζουν με ένα EV/EBITDA 2018e = 12, μια μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 6.6% και ένα EV/MW = 1.7. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη και το μυστικό είναι ότι η υψηλή μερισματική απόδοση δίνει υψηλούς πολλαπλασιαστές EV/EBITDA και EV/MW.

Ακόμα, για πρώτη φορά το report αναφέρει ότι βλέπει στο 2020 να έχει εγκατεστημένη ισχύ 1236.4 MW, το 2021 1332.4 MW και το 2022 1432.4 MW. Θεωρεί πολύ θετικό γεγονός ότι ο ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ έχει πλεόνασμα της τάξης των 245 εκ ευρώ (τέλος του 2018) από έλλειμμα 241.7 εκ ευρώ στο τέλος του 2016. Ακόμα εκτιμάει ότι το πλεόνασμα θα αυξηθεί και θα πάει στα 346 εκ ευρώ στο τέλος του 2019.

Ο αναλυτής ακόμα πιστεύει ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ από τις καινούργιες αδειοδοτήσεις να πετυχαίνει τιμές γύρω στα 70€/MW. Ακόμα επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το αμερικάνικο private equity fund FORTRESS αγόρασε από το LIBRA Group 10 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 186MW (πολύ μικρό μέγεθος) πληρώνοντας ένα τίμημα EV/EBITDA = 9.5 και ένα EV/MW = 1.49. Για να ξέρετε, παγκοσμίως οι συναλλαγές γίνονται με ένα EV/EBITDA = 10 και με ένα EV/MW = 1.5.

Φίλοι μικρομέτοχοι, η τιμή στόχος 8.50€ μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου 0.30€/μετοχή είναι μια απόδοση της τάξης του 44.26% (με τιμή τα 6.10€). Το απίστευτο είναι ότι η διοίκηση στο πρόσφατο conference call είπε ότι βλέπει να επιστρέφει από το 2020 στους μετόχους 50 εκ ευρώ δηλαδή 0.44€/μετοχή που στα 8.50€ μας βγάζει μια μερισματική απόδοση της τάξης του 5.18%. Λίγο πιο ψηλή από ότι είναι τώρα.

Γι’ αυτό φίλοι μικρομέτοχοι για εμάς η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι το απόλυτο DEEP VALUE GROWTH STORY του ελληνικού χρηματιστηρίου με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο. Γιατί φίλοι μικρομέτοχοι αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία γιατί και η AEGEAN μας αρέσει αλλά το πετρέλαιο έχει πάει στα 85 δολάρια και το δολάριο εκεί που ήταν στο 1.25 πήγε στο 1.16 και ο ανταγωνισμός όλο και αυξάνεται.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες εταιρείες που μας αρέσουν πολύ. Οι μεταβλητές είναι πολλές πχ τιμή αλουμινίου, τιμή αλουμίνας, τιμή ρεύματος, ευρωδόλαρο, μεταφορικό κόστος. Άρα, σταθμίζοντας τα ρίσκα με την ασφαλιστική δικλείδα της επιστροφής μετρητών, της μεγάλης ανάπτυξης και της ζήτησης για αιολικά πάρκα βλέπουμε ένα πολύ λαμπρό μέλλον για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Φυσικά, θέλει πάρα πολλή προσοχή διότι στην Ελλάδα ισχύει αν η ζήλεια ήταν ψώρα θα γέμιζε όλη η χώρα. Και τι σημαίνει αυτό; Βρε αδελφάκι, έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου και λίγες ΤΕΝΕΡΓΑ; Πούλα τες και πάρε ό,τι άλλο θες. Οι αγοραστές όμως έχουν υπομονή και επιμονή, και εμείς μαζί τους.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

 • Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα. 


Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Print Friendly, PDF & Email