Αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 5 τα πρακτορεία ΟΠΑΠ – Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

Νέα «καραμπόλα» στις αιτήσεις από πρακτορεία ΟΠΑΠ για ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας 5 καθώς, παρά την παράταση που δόθηκε ειδικά για αυτόν τον κλάδο δικαιούχων που έκλεισαν με κρατική εντολή τα καταστήματά τους, διαπιστώνεται ότι πολλοί έμειναν και πάλι «εκτός νυμφώνος», επειδή δεν υπάγονται σε ΦΠΑ οι κύριες αλλά δευτερεύουσες δραστηριότητές τους.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, η Ομοσπονδία των Πρακτόρων τονίζει ότι «πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στους συναδέλφους που μέσα στον Οκτώβριο και στον Νοέμβριο πρόσθεσαν επιπλέον κωδικούς άσκησης δραστηριότητας (ΚΑΔ) και εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ».

Αυτές οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες να υποβάλλουν Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ 4ου τριμήνου τον Ιανουάριο του 2021 για το τρίμηνο Οκτωβρίου –Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Το σύστημα όμως που έλεγξε τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 & 5, τους απορρίπτει γιατί από την στιγμή που εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ τον 4ο τρίμηνο του 2020 δεν βρίσκει ποσά μεγαλύτερα των 300€ στον κωδικό 312 του εντύπου ΦΠΑ , παρόλο που οι επιχειρήσεις αυτές είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτό το αίτημα εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως και άλλα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για διορθώσεις, όπου είναι αυτό εφικτό.