ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – Παγόβουνο αφανίζει αποικία πιγκουίνων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Παγόβουνο αφανίζει αποικία πιγκουίνων

Μια «γενοκτονία», με «δράστη» τη φύση συντελείται στην Ανταρκτική, όπου περίπου 150.000 πιγκουίνοι Αντελί πέθαναν εξαιτίας ενός γιγάντιου παγόβουνου, το οποίο τους απέκλεισε την πρόσβαση σε τροφή.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 15/2

Την αποικία αποτελούσαν 160.000 πιγκουίνοι, όμως σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι έχουν επιβιώσει μόλις 10.000, που πρέπει να περάσουν έναν πραγματικό «Γολγοθά» για να εντοπίσουν τροφή.

Οι πιγκουίνοι εγκλωβίστηκαν από το τεράστιο παγόβουνο Β09Β με έκταση 100 τετραγωνικά χλμ., όταν αυτό μετακινήθηκε στον κόλπο όπου βρίσκεται η αποικία και τους απέκλεισε την πρόσβαση στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο παγόβουνο κινείτο κατά μήκος της ακτής επί 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που προσέκρουσε στον κόλπο της Κοινοπολιτείας, εγκλωβίζοντας τους πιγκουίνους στην ξηρά.

Το παγόβουνο έκανε την εμφάνισή του το 2010 και μέχρι το 2011 οι περισσότεροι πιγκουίνοι της αποικίας είχαν αφανιστεί. Στην απογραφή του 2013 οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες αβγά που δεν είχαν επωαστεί και το έδαφος ήταν κυριολεκτικά σπαρμένο με τα πτώματα νεοσσών.

Τα μέλη της ομάδας που έχουν επιζήσει καλούνται να κάνουν ένα ταξίδι 120 χλμ. για να βρουν φαγητό, αφού πρέπει να διανύσουν 60 χλμ. μόνο και μόνο για να προσεγγίσουν τη θάλασσα, την πηγή της τροφής τους. Εάν το Β09Β δεν διαλυθεί από τα θαλάσσια ρεύματα και τα μικρότερα κομμάτια πάγου στην περιοχή, η αποικία των πιγκουίνων θα εξαφανιστεί εντελώς μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Υπάρχουν περίπου 5.000 ζεύγη πιγκουίνων, που εξακολουθούν να ζευγαρώνουν και να αναπαράγονται, αλλά η διαφορά στον πληθυσμό τους είναι δραματική σε σχέση με έναν αιώνα νωρίτερα, γεγονός που αποτυπώνεται και σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Παρατήρηση
Οι πιγκουίνοι Αντελί είχαν επωφεληθεί από το λιώσιμο των πάγων για να βρίσκουν ευκολότερα τροφή, κάτι που άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια. Τα «καλά» νέα είναι ότι το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνων δεν απειλείται με εξαφάνιση, καθώς λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα υπάρχει ακόμη μία αποικία, η οποία αναπαράγεται και μεγαλώνει.

Το 30% του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στην ανατολική Ανταρκτική, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση των πάγων σε ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου.

Σύμφωνα, δε, με έκθεση της επιθεώρησης BMC για την εξελικτική βιολογία, οι μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές αλλαγές που φαίνεται ότι συμβαίνουν μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιλογή τοποθεσιών για αναπαραγωγή και τον τρόπο εξεύρεσης τροφής.

Μαρία Αδαμίδου