Αποκλείει συμμετοχή του Κιέβου στο σαμποτάζ των Nord Stream Ουκρανός υπουργός

«Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική τον περασμένο Σεπτέμβριο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου που εμπλέκουν «μια φιλοουκρανική ομάδα» στην ενέργεια.

«Δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια» δήλωσε ο Ολέξι Ρέζνικοφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνάντησης στη Στοκχόλμη.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη στοιχεία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, απέδωσε το σαμποτάζ σε «φιλοουκρανική ομάδα», αλλά χωρίς την εμπλοκή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συνιστώ να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους κατά την έναρξη της συνάντησης της Στοκχόλμης.

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας έχει διαψεύσει από χθες το βράδυ την εμπλοκή του Κιέβου κάνοντας λόγο για «διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 έγιναν εκρήξεις στο σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τεράστιες ποσότητες αερίου από τέσσερα σημεία των αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε περιοχή των διεθνών υδάτων.

Παρά τις έρευνες των παράκτιων χωρών (Γερμανία, Σουηδία και Δανία), η ευθύνη για την επίθεση παραμένει άγνωστη. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες του σαμποτάζ είναι «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» αναφέρεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα των «New York Times».