Αποκαλυπτήρια για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Ολα δείχνουν ότι θα ακούσουμε «καλά νέα»

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης δημοσιοποιούνται σήμερα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet.

  • Πρόκειται για τα λεπτομερή αποτελέσματα από τον εμβολιασμό στον οποίο υπεβλήθησαν 1.000 Βρετανοί εθελοντές, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμές σε δέκα χιλιάδες ακόμη εθελοντές –από Ηνωμένο Βασίλειο,  Βραζιλία, Νότιο Αφρική και ΗΠΑ– για περαιτέρω έρευνες, η οποία είναι γνωστή ως «φάση 3».

Παράλληλα η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης ελπίζει ότι σύντομα θα ξεκινήσει στοχευμένα τεστ σε εθελοντές, δηλαδή σε ανθρώπους οι οποίοι θα εκτεθούν σκόπιμα στον ιό.

Κίνηση ωστόσο που είναι αμφιλεγόμενη δεδομένου ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για την ασθένεια.

Στην ανάπτυξη των εμβολίων τέτοιες δοκιμές, το να χορηγείται δηλαδή ένας παθογόνος οργανισμός σε υγιείς εθελοντές, θεωρούνται ρουτίνα.

Ωστόσο με δεδομένη τη σφοδρότητα του κορωνοϊού και την έλλειψη σίγουρης θεραπείας που θα αποκλείει παρενέργειες εάν ο εθελοντής νοσήσει σοβαρά, η μέθοδος δημιουργεί ερωτηματικά, σημειώνει ο Guardian σε σχετικό του δημοσίευμα.

Στις δοκιμές αυτές οι εθελοντές εκτίθενται σκοπίμως στον ιό μέσα σε εργαστηριακές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι η δοκιμή μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες και απαιτεί πολύ λιγότερους ανθρώπους.

Κορυφαίο στέλεχος της ερευνητικής ομάδας αναφέρει ότι τα πειράματα σε ανθρώπους θα «τρέξουν» παράλληλα με  την φάση 3 και θα απαιτηθούν απλά μερικές δεκάδες εθελοντών προκειμένου να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τι περιμένουμε

Οι ερευνητές της ομάδας της Οξφόρδης δήλωναν νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές ήταν ενθαρρυντική.

Συγκεκριμένα, ανώτατη επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι η ομάδα της έχει δει «θετικά» αποτελέσματα στις μέχρι τώρα δοκιμές, κάνοντας λόγο για «σωστή ανοσολογική απόκριση» από τους οργανισμούς στους οποίους δοκιμάστηκε το δοκιμαστικό εμβόλιο.

Καλά νέα

Η βασική εικασία για τις σημερινές ανακοινώσεις είναι μία: Πιθανότατα θα ακούσουμε «καλά νέα».

Και για να είναι «καλά», τα νέα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο στοιχεία:

Πρώτον να δείχνουν ότι το πειραματικό εμβόλιο δεν επέφερε σοβαρές παρενέργειες στους ανθρώπους που δοκιμάστηκε.

Και δεύτερον, ότι οι εθελοντές επέδειξαν καλή απόκριση  σε κάθε πλευρά του ανοσολογικού συστήματος, των αντισωμάτων και των λεμφοκυττάρων.

Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι κοντά σε όσα έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πειράματα σε ζώα.

Ωστόσο ακόμη και αν επιβεβαιωθεί μία δυνατή ανοσολογική απόκριση,  αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο εγγυάται χίλια τα εκατό την προστασία από τον ιό.

Μια τέτοια προστασία θα επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από τη «Φάση 3», με τους 10.000 εθελοντές.