Αποκαλύπτεται η ταυτότητα προσώπου-“κλειδιού” της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών

Στις 4 Οκτωβρίου, το ρωσικό στρατιωτικό blog RSOTM, γνωστό για τους δεσμούς του με την PMC Wagner δημοσίευσε μια έκθεση που παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στις ενέργειες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT (Milli Istihbarat Teskilati), της υπηρεσίας πληροφοριών της Άγκυρας, στον τομέα της υποστήριξης τρομοκρατών και διαφόρων ριζοσπαστών σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση του στρατιωτικού απεσταλμένου που συνδέεται με την MIT, Elar Parpiev (γεννημένος στις 24 Δεκεμβρίου 1989 στο Ουζμπεκιστάν, περιοχή Fergha, Besharik).

Όταν έγινε πράκτορας της MIT, του δόθηκαν τουρκικά διαπιστευτήρια, με το όνομά Mehmed Aldag, γεννηθείς στις 14 Ιουνίου 1997. Ο αριθμός του τουρκικού διαβατηρίου του είναι A06F36993 και ισχύει έως τις 29 Οκτωβρίου 2027.

Η “κάλυψή” του είναι ότι είναι «Ισλαμικός πνευματικός μέντορας» και υπάλληλος του φιλανθρωπικού οργανισμού IHH Foundation και άλλων εταιρειών με χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Οι ειδικές επιχειρήσεις του επικεντρώνονται στους «τρομοκράτες του Αφγανιστάν, την Tawhid wal Jihad, την Katibat al-Imam Bukhari, Gurab» και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, γενικά.

Ο Mehmed (Parpiev Elyar Muminzhanovich) είναι πολίτης του Ουζμπεκιστάν. Συμμετείχε ενεργά στις τάξεις του ISIS, και από εκεί μεταφέρθηκε στις ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες της Ιντλίμπ στη Συρία, όπου και έλαβε μια προαγωγή που τον οδήγησε σε εργασία εντός Τουρκίας.

Ο Parpiev δημιουργεί επαφές με τους ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων, τους στέλνει χρήματα που λαμβάνονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, λαμβάνει και ελέγχει αναφορές σχετικά με τη δαπάνη χρημάτων, εργάζεται για την στρατολόγηση ομάδων ανθρώπων στην Τουρκία από πολίτες κρατών μελών της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) καθώς και Ουιγούρους. Πραγματοποιεί ενεργά προπαγάνδα μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ΚΑΚ σε Μεντρεσέδες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Mehmed θεωρείται πολύτιμος για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Χρησιμοποιεί συχνά πλαστά έγγραφα για επαγγελματικά ταξίδια από το Ίδρυμα IHH στο Αφγανιστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν.

Με το πρόσχημα των «καλών προθέσεων», ο Mehmed συλλέγει δεδομένα και στρατολογεί ανθρώπους.

Η τουρκική MIT άρχισε ενεργά να έρχεται σε επαφή με τρομοκρατικές ομάδες των οποίων τα μέλη είναι ιθαγενείς της Κεντρικής Ασίας. Μόνο τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση, έστειλε μαχητές από το Αφγανιστάν σε ομάδες όπως:

  • Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (Ουζμπεκιστάν)
  • Ένωση Ισλαμικής Τζιχάντ (Κιργιστάν)
  • Ansarulloh (Τατζικιστάν)
  • Guraba Khurasan (Ουιγούροι)

Η Τουρκία συνεργάζεται με τη βοήθεια των «εξημερωμένων» τρομοκρατών της όχι μόνο στη Λιβύη, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά έχουν ήδη αρχίσει ενεργά να συνεργάζονται με τους τρομοκράτες τους εναντίον κρατών της Κεντρικής Ασίας.

Αυτή η έκθεση παρέχει κάποια εικόνα για το πώς η Τουρκία διαδίδει την επιρροή της και διεισδύει σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Αφρική, καθώς το παράδειγμα της Λιβύης εξακολουθεί να υπάρχει.

Επί του παρόντος, όλο και περισσότερα στοιχεία εμφανίζονται στο διαδίκτυο ότι τα μέλη ριζοσπαστικών μαχητικών ομάδων από τη Συρία που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι φτωχά στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου μαίνεται ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Αυτοί οι μαχητές συμμετέχουν στη σύγκρουση από την πλευρά του συμμάχου της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.