Απογοήτευση Μέρκελ που η γερμανική προεδρία δεν διαμόρφωσε πιο εποικοδομητικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Την «απογοήτευσή» της για το γεγονός ότι κατά τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν περισσότερα στις σχέσεις με την Τουρκία εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «παράνομες γεωτρήσεις» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και για «προκλήσεις» σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ενώ τόνισε ότι «μόνο η αποχώρηση του “Ορούτς Ρέις” δεν αρκεί». Το θέμα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία παραπέμπεται, ανέφερε, για συζήτηση στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο θέμα της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «ισορροπημένη», καθώς, όπως είπε, «λέμε πού αισθανόμαστε ότι προκαλούμαστε – δηλαδή ιδιαίτερα στις ενέργειες σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια». Αυτό, τόνισε η καγκελάριος, «είναι ένα σημείο στο οποίο ο Κύπριος συνάδελφός μας δικαίως διαμαρτυρήθηκε και με τη στήριξη όλων μας». «Έχουμε την κατάσταση με το “Ορούτς Ρέις”, το οποίο έφυγε πάλι από μπροστά από την Ελλάδα, αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί. Ελπίζω ότι τα μηνύματα φθάνουν σωστά» κατέληξεη Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι ως προεδρεύουσα η Γερμανία θα επιθυμούσε να είχε διαμορφώσει πιο εποικοδομητικά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι έπρεπε να καταρτίσουμε επιπλέον καταλόγους, λόγω των -από τη σκοπιά μας- παράνομων γεωτρήσεων. Εξακολουθούμε ωστόσο να τείνουμε το χέρι προς την Τουρκία και λέμε ότι θέλουμε να εργαστούμε σε μια εποικοδομητική ατζέντα. Αλλά αυτό ήταν από τη σκοπιά της γερμανικής προεδρίας κάπως απογοητευτικό, διότι εδώ είχαμε προγραμματίσει περισσότερα, θέλω αυτό να το πω ανοιχτά» δήλωσε και εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να ετοιμάσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο έκθεση για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία «σε πτυχές που εκτείνονται πέρα από τις σημερινές, με το βλέμμα και στη συνολική περιοχή, σε σχέση π.χ. με τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ». Σε αυτό το πλαίσιο «θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τη σχέση μας με την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μία πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις -πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ- και από την άλλη πλευρά από εντάσεις» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει την έγκριση για την πώληση έξι υποβρυχίων στην Τουρκία, όπως ζητά η Ελλάδα, η καγκελάριος εξήγησε ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε συντονισμό και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.