To απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (13/03)

Κακή συγκυρία

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οι χώρες βρίσκονται σε μεγάλη παρακμή όταν οι θεσμοί τους είναι αδύναμοι και οι ηγέτες τους κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτό βιώνουμε αυτή την περίοδο.

 • Δεν θα είχε μεγάλη σημασία εάν ήμασταν μια βαρετή χώρα, με ισχυρό κράτος που μπορεί να διοικηθεί στον αυτόματο πιλότο.
 • Ούτε αν ζούσαμε σε μια ασφαλή γειτονιά χωρίς απειλές. Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει.
 • Παρακολουθούμε τώρα αδύναμους ηγέτες, χωρίς αίσθηση ιστορικής ευθύνης και όραμα, να παίζουν βαρείς ρόλους πάνω σε ένα σανίδι που οι βασικοί του αρμοί είναι σάπιοι.
 • Ας ελπίσουμε να αντέξει. Για το καλό της χώρας.

Έντυπη K

s24_makris

Η ομογένεια

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο​​ Ελληνισμός της Διασποράς μπορεί και πρέπει να παίξει τον δικό του ρόλο στη δύσκολη φάση που περνάει η χώρα μας.

****

Καρπετόπουλος Αντώνης
Κατά καιρούς διαβάζω διάφορους οικονομικούς αναλυτές που επικαλούνται αξιολογήσεις διεθνών οίκων για να κάνουν κατανοητό ότι η οικονομία έχ…
****
Αργησε πολύ να καταλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τι εστί Ιβάν Σαββίδης
ΒΗΜΑτοδότης 
Δεν μιλάμε για τον Ιβάν τον τρομερό, αλλά τον…  τρομακτικό. Ο οποίος τρομάζει γενικώς. Μόλις τελευταίως ο κ. Τσίπρας αντελήφθη το ποιόν αυτού του ελληνορώσου επιχειρηματία και το πόσο βλαπτικός είναι για το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.
 • Ο Ιβάν, που μπαινόβγαινε συχνότατα στο Μέγαρο Μαξίμου (ελέγχεται εάν οπλοφορούσε), που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον διευκόλυνε σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,
 • που διατηρούσε στενότατες προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, που τον στήριξαν προκειμένου να ελέγχει (αλλά μόνον για λογαριασμό της κυβέρνησης) το ένα μετά το άλλο τα ΜΜΕ,
 • που του έσβηνε τα πρόστιμα, που τον προωθούσε συνεχώς σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ξενοδοχείο «Μακεδονία», ΣΕΚΑΠ, ΣΟΥΡΩΤΗ κ.ά.).
 • Ηταν όμως αργά για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου όταν αποφάσισαν να απομακρυνθούν από αυτόν.
 • Και όταν πριν από 15 ημέρες ο κ. Σαββίδης γινόταν όλο και πιο φορτικός με πολλαπλά τηλεφωνήματα στο Μαξίμου (για σβήσιμο και άλλων προστίμων, για τον ΠΑΟΚ,
 • ή επειδή ζητούσε…  Μαξιμιλιανή διαιτησία με συνεταίρο του στα ΜΜΕ) ο κ. Τσίπρας απαυδισμένος λέγεται ότι φώναξε: «Να μην ξανακούσω εδώ μέσα το όνομα Ιβάν Σαββίδης». Αργά, πολύ αργά, κύριε Πρωθυπουργέ.
Μην ξεχνάτε και τον Καλογρίτσα

Οπως τότε που στο Μαξίμου είχαν αναφωνήσει «μην ξανακούσουμε εδώ μέσα το όνομα Καλογρίτσα». Τον θυμάστε; Τον Χρήστο Καλογρίτσα; Αλλον επίσης εκλεκτό της κυβέρνησης και παρ’ ολίγον καναλάρχη με τα βοσκοτόπια, με χρέη στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και με «κόκκινα» δάνεια άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ο κουμπάρος του Καμμένου και του Σπίρτζη που τότε «χτύπησε» και πήρε και την τέταρτη συνεχή εργολαβία του άξονα Πάτρας – Πύργου. Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που θέλησε και αυτός να γίνει εκδότης (και έγινε) που εν συνεχεία αποδείχθηκε πως έχει ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ενώ επιπλέον με δικαστικές αποφάσεις έχουν παγώσει μέρος των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. Nαι, πρόκειται για τον κύριο που δήλωνε εισόδημα 300 ευρώ μηνιαίως. Και όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον…  έδιωξαν. Δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε το όνομά του.

Οταν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου βρέθηκαν στη σουίτα του Ιβάν

Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να αναφέρω ότι πολλές φορές ο Πρωθυπουργός έκανε χιούμορ όταν βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ και το πρωτάθλημα που πρέπει να πάρει και ότι δύο υπουργοί του, ο Ευ. Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου, βρέθηκαν στη σουίτα του κ. Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας για να  παρακολουθήσουν τον αγώνα ΠΑΟΚ-Σάλκε μαζί με τον ρώσο οπλοφορούντα πρόεδρο και αποδείχθηκαν γκαντέμηδες καθώς ο ΠΑΟΚ έχασε 3-0!

Δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ας πάμε πάλι πίσω στις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη. Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά ο ελληνορώσος επιχειρηματίας ήθελε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Κύπρο. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, βρέθηκε προσκεκλημένος (και μάλιστα στις θέσεις των επισήμων) στις 28 Φεβρουαρίου στην τελετή ορκωμοσίας του Νίκου Αναστασιάδη. Στην κυπριακή Βουλή ο Ιβάν έλεγε ότι είχε προσωπικές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και κάθισε δίπλα στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Και όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Σαββίδης οπλοφορεί και μπουκάρει στα γήπεδα όταν δεν του αρέσουν οι αποφάσεις του διαιτητή, κύπριοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να ρωτήσουν τη φρουρά της Βουλής εάν ο κ. Σαββίδης πέρασε από τα συστήματα ελέγχου και αν εντοπίστηκε το πιστόλι του. Η φρουρά βεβαίωσε πάντως ότι δεν οπλοφορούσε όταν μπήκε στο κοινοβούλιο. Προφανώς το Κυπριακό Κοινοβούλιο θεώρησε πως δεν συγκρίνεται με το γήπεδο της Τούμπας…

Ιερές μπίζνες στην Κύπρο

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιος προσκάλεσε τον κ. Σαββίδη στην Κύπρο. Εψαξα, έμαθα και σας αναφέρω ότι δεν τον προσκάλεσε πολιτικό πρόσωπο, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για… μπίζνες. Ηθελε ο Μακαριότατος να συζητήσει με τον Ιβάν το ενδεχόμενο αγοράς του τηλεοπτικού σταθμού Tvone (πρώην Mega) που η ιδιοκτησία του πέρασε στην κυπριακή Εκκλησία. Δηλαδή θέλησε μέσω Κύπρου να ελέγξει και το Mega. Και με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο συναντήθηκε, όπως έμαθα, και με έναν ούγγρο επενδυτή που βρίσκεται και αυτός στη χορεία των επενδυτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ας μην ξεχνούμε ότι η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με την οποία ο Ιβάν θέλει να κάνει μπίζνες, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου (με τράπεζα, με επιχειρήσεις, με ξενοδοχεία κ.ά.).

Ενας Ρώσος με αμερικανικό περίστροφο

Τώρα θα πείτε τι είδους όπλο είναι αυτό που είχε ζωσμένο στη μέση ο Ιβάν (με μια δερμάτινη θήκη) και μπούκαρε μαζί με αυτό στο γήπεδο της Τούμπας; Απ’ ό,τι έμαθα, ο Ιβάν, αν και Ρώσος, δεν έχει εμπιστοσύνη στα ρωσικά όπλα. Χρησιμοποιεί ένα αμερικανικό περίστροφο (και όχι πιστόλι), ένα από τα πιο κλασικά όπλα της εταιρείας Smith and Wesson. Πρόκειται για το δημοφιλές μοντέλο 442. Θεωρείται δημοφιλές επειδή έχει μικρό μέγεθος και χαμηλό βάρος (και μπορεί να χωρέσει ακόμη και σε μια γυναικεία τσάντα). Είναι ένα περίστροφο φονικότατο όταν χρησιμοποιείται, δέχεται σφαίρες διαμετρήματος 38 special και στοιχίζει 470 δολάρια.
ΒΗΜΑτοδότης 
****

Ήταν η αρχή

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που αισθάνθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, να υπερασπιστεί τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του, στην κρίση των Ιμίων, του 1996, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα.

 • Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής την επίμαχη περίοδο, ο νυν βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός, έχει, ασφαλώς, «έννομο συμφέρον», να υπερασπιστεί ένα χώρο, τον οποίο υπηρέτησε.
 • Θα έπρεπε, όμως, να αντιλαμβάνεται, με την πολύ μακρά εμπειρία του, ότι υπάρχουν και πολιτικές που δεν είναι υπερασπίσιμες.

Οι χειρισμοί σ`εκείνη τη δραματική βραδιά, που εξελίχθηκε σε «θερμό επεισόδιο», υπάγονται σ` αυτή την κατηγορία.

Όχι μόνο γιατί εξ αντικειμένου, η έκβαση αυτής της «μίνι σύρραξης», ήταν ταπεινωτικά δυσμενής για μας, αφού υπέστημεν την, έστω και ολιγόωρη, κατάληψη εθνικού εδάφους από ξένη δύναμη (κατάληψη της Δυτικής Ίμια, από Τούρκους κομάντος), αλλά και την κατάρριψη πολεμικού μας αεροσκάφους, υπό αδιευκρίνιστες, ως σήμερα, συνθήκες, που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο τριών αξιωματικών της Αεροπορίας μας.

 • Ούτε μόνο γιατί οικειοθελώς αποδεχθήκαμε-και ως συνέπεια της δυσμενούς  εξέλιξης στο στρατιωτικό πεδίο-σύμφωνα και με την πρόσφατη παραδοχή του τότε υπουργού Εξωτερικών, την εγκατάσταση ενός «γκρίζου» καθεστώτος στην περιοχή.

Ακόμη και αν δεχθούμε, συγκαταβατικά, ότι τα ανωτέρω υπήρξαν αποτέλεσμα μιας έκτακτης κατάστασης και ενός δυσμενούς συσχετισμού, ή για την αποφυγή μιας, ανεπιθύμητης ασφαλώς, πολεμικής αναμέτρησης, πώς να εξηγήσει, κυρίως δε, πως μπορεί να υπερασπιστεί κανείς, το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποδέχεται σήμερα, το αμφισβητούμενο καθεστώς της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές, ιστορικές εκδοχές;

 • Η εξήγηση είναι πολύ απλή και προκύπτει από όσα ακολούθησαν και αποτελούσαν συνειδητές επιλογές της τότε κυβέρνησης.
 • Αρχικά, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά (1997), που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, με το οποίο αναγνώριζε η χώρα μας «ζωτικά συμφέροντα» (ποια;) της γείτονος, στο Αιγαίο.
 • Αλλά και στη Συμφωνία του Ελσίνκι (1999), για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία εξακολουθούν να θριαμβολογούν πολλοί, ολοκληρώθηκε η δική μας «αναθεωρητική» πολιτική, με την ανάληψη δέσμευσης για επίλυση «συνοριακών διαφορών», μεταξύ των δύο χωρών, όταν μέχρι τότε, κοινή εθνική γραμμή ήταν ότι υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, τεχνικής φύσης, εκείνο της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας…  Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

**** 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Διαβάζω όλο και περισσότερο για την ανάγκη «να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ώστε η διαχείριση κρίσεων να γίνεται με τη διαφάνεια που αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».
 • Και έχω μια απορία: στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ο πολιτικός διάλογος γίνεται με όρους όπως «γερμανοτσολιάδες», «προδότες», «εντελοδόχους των δανειστών», «συνειδητή εγκληματική πράξη κατά της πατρίδας και του λαού», «πολιτικούς εγκληματίες», «χώρα ενέχυρο στους δανειστές»;
 • Χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους «υπάλληλους του Μπόμπολα», «κλέφτες» και περιφέρουν σκάνδαλα χωρίς όμως να πιάνουμε ούτε έναν κλέφτη;
 • Και μετά όλοι αυτοί βρίσκονται σε ένα Συμβούλιο και συζητάνε πολιτισμένα και όμορφα για θέματα εξωτερικής πολιτικής με συναίνεση και υπευθυνότητα;

****

Τιμωρία από τη φύση

Τιμωρία από τη φύση

Οι επιστήμονες έχουν για πρώτη φορά στοιχεία ότι ένα θαλάσσιο πλάσμα μπορεί να διασπάσει το πλαστικό μέσω της πέψης και αυτό είναι κάτι που τους ανησυχεί, καθώς αν και αρχικά ίσως ακούγεται σαν λύση για τη ρύπανση από θαλάσσια πλαστική ύλη είναι στην πραγματικότητα πολύ άσχημα νέα.
 • Aφού στο παρελθόν πίστευαν ότι το πλαστικό περνάει από το στομάχι και απλά εκκρίνεται ή μετακινείται μόνο μέσω οργάνων κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο ζωής χωρίς να μεταλλάσσεται, δηλαδή αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει και μπορεί να επεκταθεί στην τροφική αλυσίδα!

****

ΩΡΑΙΑ EIKONA

Αποτέλεσμα εικόνας για ωραια εικονα