Αποδεσμεύτηκε από τις ελληνικές Αρχές το ιρανικό τάνκερ «Lana»

Απελευθερώθηκε το τάνκερ «Lana» (πρώην «Pegas»), το οποίο είχε δεσμευτεί από τις ελληνικές Aρχές τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mehrm, το οποίο -επικαλούμενο πηγές από τον ιρανικό Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας- αναφέρει ότι το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο θα επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Gostar Samirom Services Construction & Executive Company.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τάνκερ έχει αποδεσμευτεί από τις 10 Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων που ρυθμίζονται με πιστωτές. Με βάση δεδομένα από τον ιστότοπο Marine Traffic, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Καρύστου.

«Lana»: Αποδεσμεύτηκε το ιρανικό τάνκερ από τις ελληνικές αρχές-1

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας να ανατρέψει την κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να επιστραφεί το πετρέλαιο, το οποίο στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, το οποίο μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα ενώ κινούνταν προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου. Εκεί, δεσμεύτηκε έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μετέφερε στις δεξαμενές του 107.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Μετά τη δικαστική απόφαση και την αποδέσμευση του τάνκερ αναμένεται αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, και κατά συνέπεια αποδέσμευση από την πλευρά του Ιράν των δύο ελληνικών τάνκερ (και του πληρώματός τους) που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας στον Περσικό Κόλπο.