ΑΝΟΙΧΤΑ μέτωπα: ‘Εχουν πολλαπλασιαστεί και υπάρχουν πλέον πολλές πηγές κινδύνου στο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο. Με το ελληνικό ζήτημα να παραμένει ανοιχτό, το Brexit να επανέρχεται στο προσκήνιο, την Ισπανία σε δίνη ακυβερνησίας, την Πορτογαλία σε σύγκρουση με το διευθυντήριο της ΕΕ και την Ιταλία να βρίσκεται ενώπιον χιονοστιβάδας κόκκινων δανείων, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η συγκυρία επιδεινώνεται από τη μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η υπερπροσφορά δεν πρόκειται να μειωθεί φέτος, ενώ η ζήτηση θα εξασθενήσει λόγω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην κινεζική οικονομία.
ΒΟΥΤΙΑ: Χαμηλότερα έκλεισε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση το αργό πετρέλαιο την Τρίτη, καθώς οι υποβάθμιση των προβλέψεων για την τιμή το 2016 και για διατήρηση της υπερπροσφοράς έστειλε την αμερικάνικη ποικιλία WTI κάτω από τα 28 δολάρια.
ΓΕΝΙΚΟΣ δείκτης: Μπορεί να απέφυγε ένα ακόμα κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, αλλά συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροίζοντας απώλειες 19,08%. Να σημειωθεί ότι για να βρούμε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον ΓΔ, πρέπει να επιστρέψουμε στο διάστημα από 1 έως και 8/10/2014, όμως τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν μόνο 5,05%.
ΔΕΗ: Με απώλειες 25,52% από το ξεκίνημα του 2016 με τους αναλυτές της HSBC μόλις προχθές να μειώνουν την τιμή στόχου τους στα 3,7000 από τα 6,0000 ευρώ προηγουμένως. Βέβαια με την ευκολία που η αγορά πείθει ότι η επιχείρηση αξίζει… 650 και 700 εκατ. με την ίδια ευκολία μπορεί να πείθει ότι είναι φθηνή με την αποτίμησή της στα 2 και 3 δισ. ευρώ.
ΕΧΑΕ: Όταν πέφτουν οι τζίροι στην υποκείμενη αγορά τα παράγωγα πηγαίνουν καλύτερα. Και πράγματι οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την εκτίμηση αφού τον Ιανουάριο η μείωση κατά -30% στην αγορά μετοχών δεν ακολουθείται με τον ίδιο ρυθμό από την Αγορά παραγώγων η οποία πραγματοποίησε 20% λιγότερες συναλλαγές σε συμβόλαια. Ο μήνας έκλεισε με 75 εκατ. ευρώ μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ οι πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση τόσο στην υποκείμενη όσο και στα παράγωγα. Ωστόσο είναι ακόμα νωρίς και ο φετινός Φεβρουάριος έχει δύο συνεδριάσεις παραπάνω (~+10%) από τον περυσινό για να καλυφθεί μέρος των εσόδων από το αδύναμο ξεκίνημα.
Ζ—
Η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα δεν βλέπει χρεοκοπία και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε με μεγάλη προσοχή.Κατά ένα παράδοξο τρόπο υπάρχει ένα σημάδι που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Ποιο είναι αυτό το σημάδι; Η αγορά ομολόγων. Τον Ιούνιο του 2012 οπότε το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε χαμηλά και κατέρρευσε στις 471,5 μονάδες το 10ετές ομόλογο είχε εκτιναχθεί πάνω από 32% απόδοση…
ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ όσοι τοποθετήθηκαν χθες στα χαμηλά ημέρας και που έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο του τρόμου”. Σε καλή μεριά και πάντα τέτοια…
ΙΣΤΟΡΙΑ…: Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει στα γεγονότα, τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αιτίες που έφεραν την μεγάλη απαξίωση σε σπίτια, ομόλογα και μετοχές, στο μεγάλο ξεπούλημα που έκαψε 70 δισ. ευρώ σε κεφάλαια στις Ελληνικές Τράπεζες και ‘αφάνισε’ κεφαλαιοποίηση ίση με το φετινό ΑΕΠ της Χώρας. Το πρόβλημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εδώ και πολύ καιρό δεν είναι να αγοράσεις φθηνά, αλλά να πουλήσεις ακριβότερα. Αυτό που δεν αντέχεται είναι η σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/αβεβαιότητας. Όταν η αβεβαιότητα έχει δυναμική και συνεχώς αυξάνει τον συντελεστή προεξόφλησης ρίσκου τότε φθάνει η στιγμή που η τιμολόγηση των προσδοκιών καθίσταται αναποτελεσματική και η αποτίμηση αρκετών μετοχών θυμίζει την εποχή ενός ενδεχόμενου ‘Grexit” {Μάνος Χατζ.}.
ΚΑΤΩ και από τα 750 εκατ. ευρώ βρίσκεται τώρα η αποτίμηση της Eurobank της οποίας η μετοχή απέχει 190% και πλέον από την τιμή της δικής της αμκ!!
“ΛΑΜΠΡΑ”: Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην ΑΤΤ περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αξία του μεριδίου του υποχωρεί στα 111 εκατ. περίπου ευρώ.
ΜΕ βάση σοβαρές ενδείξεις έως το τέλος της άλλης εβδομάδας η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει ότι αποδέχεται μειώσεις συντάξεων στα υψηλά κλιμάκια.
ΜΟΔΑ: Η… μόδα της παθητικής επένδυσης σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο και τα πιθανά οφέλη από την ενεργητική διαχείριση αναμένεται να εκτιναχθούν το προσεχές διάστημα, το πιθανότερο…
ΝΑ σημειωθεί ότι σε 13,2% έχει περιορισθεί η συμμετοχή των 4 συστημικών στην διαμόρφωση του γενικού δείκτη, που όμως έχει χάσει την στήριξη που του παρείχαν οι σηματωροί του δηλ. ΕΕΕ και ΟΤΕ. Εξ ου και η ενδυνάμωση των απωλειών του…
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ από την Ευρώπη, απρόσμενη πτώση κατέγραψε τον Δεκέμβριο η Βιομηχανική Παραγωγή της Γερμανίας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι Εξαγωγές και οι Εισαγωγές της Χώρας. Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως η Βιομηχανική Παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,4%.
ΟΙ συντελούμενες επιθετικές ρευστοποιήσεις που έχουν διαμορφώσει πρωτοφανή επίπεδα φόβου σε ολόκληρη την Επενδυτική Κοινότητα, έχουν την εξήγησή τους, καθώς έχουν συμβάλει παράγοντες τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον. Στο εσωτερικό περιβάλλον, τα γνωστά δεδομένα που αφορούν τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς το χρόνο της αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου και του λεγόμενου “country risk”, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των 10ετών Ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 10%). Με δεδομένη τη “ρηχότητα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι βίαιες πωλήσεις οδηγούν σε ακραία μεταβλητότητα στις τιμές (Δημ.Τζάνας).
ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ διύλισης: Ο πρώτος μήνας της χρονιάς κινήθηκε σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και χαμηλότερα από το περυσινό πρώτο. Ωστόσο τα περιθώρια εκφρασμένα σαν ποσοστά κέρδους ανά βαρέλι εμφανίζουν ισχυρή βελτίωση καθώς σε μέσα επίπεδα εμφανίζονται αυξημένα από 200 έως και 1000 μονάδες βάσης. Κάτι τέτοιο δεν είναι αδιάφορο αφού θα έχει σημαντική επίδραση στο κεφάλαιο κίνησης. Άρα ο κύκλος εργασιών λόγω χαμηλότερης τιμής του αργού θα είναι μειωμένος αλλά τα λειτουργικά περιθώρια θα είναι αυξημένα. Η αύξηση της χρήσης του Ιρανικού Πετρελαίου από το Μάρτιο αναμένεται να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο παραγόμενο προϊόν και τις ταμειακές ροές {Μάνος Χατζ.}
ΡΕΚΟΡ (νέα): “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μειώνοντας το ήδη αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 40 μονάδες βάσης επιπλέον στο -0,7%”, προβλέπει η JP Morgan. Ο διεθνής οίκος αναμένει, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως το τέλος του 2017.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο DAX στην Γερμανία από τις 12.374 μονάδες στις 5 Απριλίου του 2015 που ήταν και το ιστορικό υψηλό έχει υποχωρήσει στις 8.880 μονάδες στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 ή πτώση 28% σε διάστημα 10 μηνών και η διόρθωση ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι για να βρούμε τα χαμηλά ετών του DAX πρέπει να πάμε πολύ πίσω τον Φεβρουάριο του 2009 οπότε και είχε βρεθεί στις 3.843 μονάδες.
ΤΟ ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.533 και αναλυτικότερα 7.832 για τον Φεβρουάριο και 2.701 για τον Μάρτιο – τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 118,75) κινήθηκε μεταξύ 112,5 και 122 μονάδων και γύρισε σε premium 1,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι 8 μεγαλύτεροι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών μπορεί να χάνουν 1 δισεκ. ευρώ μέσα σε 60 ημέρες από την συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν πωλήσει ούτε μια μετοχή γιατί ποντάρουν στο σενάριο της συμφωνίας με τους δανειστές και της θετικής αξιολόγησης της Ελλάδος.
ΥΠΟΘΕΣΗ της ύβρης: Είναι μια υπόθεση της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής η οποία αναφέρει ότι τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ξεκινούν εξαγορές και συγχωνεύσειςγιατί έχουν μία υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους ότι θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους της επιχείρησης.Έχουν δηλαδή την ψευδαίσθηση του ελέγχου και την εντύπωση ότι είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο των διευθυντικών στελεχών, γεγονός που τους οδηγεί να διαπραγματεύονται μη αποτελεσματικά και να επιχειρούν πολλαπλές εξαγορές και συγχωνεύσεις..Είναι γεγονός ότι τα διευθυντικά στελέχη που παρουσιάζουν υπεραυτοπεποίθηση δεν πετυχαίνουν υψηλότερες αποδόσεις για τις μετοχές τους σε σχέση με ορθολογικούς διευθυντές, αντιθέτως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.
ΦΟΡΑ: Τι να λέμε τώρα για …εκθέσεις και τιμές στόχου ή για τεχνικές αναλύσεις, προβλέψεις και εκτιμήσεις. Οταν πάρει φόρα, φόρα κατηφόρα η άτιμη η αγορά θα τα πάρει όλα παραμάζωμα…
ΧΩΡΙΣ να αποκλείουν κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτά που έδειξαν να προβληματίζουν το Χ.Α. μέχρι και την σημερινή συνεδρίαση, οι εγχώριοι αναλυτές παραμένουν απόλυτα επιφυλακτικοί, συστήνοντας αυξημένη ρευστότητα και “σφιχτά” “stop loss” για όσους επιμένουν να ακολουθούν την τάση, με απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
“ΨΑΡΩΜΑ”: Η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ κακή για τους επενδυτές. Ο επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην Credit Suisse, Jonathan Wilmot, συνέκρινε το σημερινό περιβάλλον με τον απολογισμό μετά την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική, τη Μεγάλη Κατάρρευση του 1930 και τη Μεγάλη Ύφεση του 2008. Ορίστε τα ευρήματά του: Έπειτα από μία αρχική πολυετή ανάκαμψη για τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων έπειτα από μία κρίση (το ράλι που είδαμε μέχρι και πέρυσι) έρχεται μία μεγάλη περίοδος κακών αποδόσεων. Ο Wilmot λέει ότι θα ήταν «καταστροφικό» για τους επενδυτές και θα αποτελούσε μία σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων.
ΩΣΤΟΣΟ, η ένταση και η επιμονή των ρευστοποιήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σχετίζονται, ίσως περισσότερο, με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις που είναι αρνητικές σε δύο πεδία: πρώτον στα ζητήματα που διαμορφώνουν την αίσθηση σε σχέση με τη συνοχή της Ε.Ε. καθώς είναι σαφές ότι τα του Προσφυγικού ζητήματος, το σενάριο αποχώρησης της Βρετανίας (Βrexit) και ασφαλώς το αίτημα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την θέτουν σε δοκιμασία. Δεύτερον, η επικέντρωση στην ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζών που επιτείνεται τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της κινητικότητας από πλευράς της κας Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
- Με την υπογραφή του μικρομέτοχου