Από το Αλφα μέχρι το Ωμέγα – για τον κόσμο του Χ.Α. (24/1/2022)

AΡΚΕΤΑ από τα σχόλια και τις αναφορές είναι ήδη γνωστά στους αναγνώστες του μ/μ, αλλά ένα φρεσκάρισμα μνήμης πάντα έχει κάτι να μας προσφέρει…


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ μία μετοχή στο πίνακα του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει απαραιτήτως να έχει την έγκριση του κηδεμόνα της. Τουτέστιν, του μεγαλομετόχου ή των μεγαλομετόχων της. Χωρίς αυτήν την συναίνεση – έστω σιωπηρά – δεν υπάρχει η παραμικρά πιθανότης ανόδου της… Πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ μία ενδεχόμενη διάψευσή της δεν μπορεί να  αποτελεί παρά την εξαίρεση η οποία θα επιβεβαιώνει τον κανόνα…

 • ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟΝ της όλης υπόθεσης είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι κατά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα οι κ.κ. μεγαλομέτοχοι πλην των αμοιβών+συναλλαγών τους με την εταρεία ή τον όμιλο αλλά και των μεθόδων τις οποίες μετέρχονται προς προσπορισμόν επιπρόσθετων “ωφελειών” συνηγορούν ή συμμετέχουν – με το αζημίωτο φυσικά- στις αναρριχήσεις των μετοχικών αξιών τους…
 • ΕΙΝΑΙ επομένως ζωτικής σημασίας ο μικροεπενδυτής – συν τοις άλλοις – να διαθέτει σε αυξημένο βαθμό το αισθητήριον της διορατικότητας προκειμένου να εντοπίζει έγκαιρα τις σχετικές… περιπτώσεις.
 • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άλλωστε λίγες εκείνες οι μετοχές οι οποίες ενώ επί μακρόν είτε πιέζονταν είτε ευρίσκοντο εν υπνώσει, αιφνιδίως αποκτούν ζωτικότητα και ευλυγισία ξεχωρίζοντας όλως ιδιαιτέρως στις τερματικές παραστάσεις τους…
ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ (ΤΑ) Μία αγορά σε όλα τα στάδια της έχει και τις μετοχές εκείνες που δεν λένε να πάρουν τα πόδια τους, που… βασανίζουν τους επενδυτές μετόχους τους και που τους χαλάνε, το ολιγότερον, την διάθεση. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΙΓ,  ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΟΥΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, XAIΔΕΜΕΝΟΣ κ.α.
ΓΡΙΦΟΣ της απόδοσης των μετοχών είναι η ανεξήγητα υψηλή απόδοση που προσφέρουν ορισμένες μετοχές σε σχέση με αυτή που προκύπτει εάν χρησιμοποιηθούν ορθολογικά υποδείγματα αποτίμησης. Σύμφωνα με την θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς, όσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει μια επένδυση, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση που προσφέρει. Έτσι, αν οι επενδυτές ήταν ορθολογικοί θα έπρεπε να απορρίψουν τα ομόλογα με την χαμηλή απόδοση για να επενδύσουν σε μετοχές.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Αντί να κάνουν την τύχη τους, την μπάζα του αιώνα καλύτερα, οι ελληνάρες τοποθετώντας τα κεφάλαια τους σε τιμές κατεδάφισης σε ένα σωρό πανάξιες εταιρείες στηρίζοντας τις παράλληλα, τα έβγαζαν έξω!! Αλλά βλέπετε γι αυτούς το Χ.Α είναι κλίκα απατεώνων.

 • Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Οι πανάσχετοι, που τις περιουσίες τους άλλωστε όλοι σχεδόν με λαμογιές και απατεωνιές τις έφτιαξαν. Από ποιούς να αρχίσεις και σε ποιούς να τελειώνεις…

Ο τίμιος βλέπετε, ο νομοταγής έλλην – που πληρώνει τον λογαριασμό πάντα για τους υπόλοιπους – που να τάβρει για να τα βγάλει και έξω;; Ο μόνος τρόπος για να βγάλει κανείς πολύ καλά και με την αξία του τίμια λεφτά είναι το Χ.Α. Αρκεί να ξέρει και τι του γίνεται.

ΕΞΥΠΝΟ – ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΟΧΗΣ: Και ενώ οι απόψεις για το σημείο G των γυναικών διίστανται, όσον αφορά τις μετοχές του Χ.Α. είναι ξεκάθαρες. Εκεί, που τα βρίσκουν μεταξύ τους ο μεγαλομέτοχος και ο θεσμικός διαχειριστής ή το Hedge Fund ανάλογα με την περίσταση… ‘Ολα τα άλλα είναι απλά… “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…”

ΖΗΛΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ: Φίλε Μικρομέτοχε, γράφω αυτές τις μέρες που είναι δύσκολες για να θυμάμαι και θυμόμαστε τις αξίες  των μετοχών όταν καταλαγιάσει  η αιτιολογία του ιού
έχει χαθεί κάθε λογική, κάθε μέτρο! Φτάσαμε στο άλλο άκρο, γίναμε ειδήμονες καταστροφολογιοι – μηδενιστές!

 • Προσωπικά μου βγάζει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου. Δεν γνωρίζω πόσο ακόμα θα πάει αν θα πάει η Αμερική, όμως όταν τελειώσουν όλα αυτά μόνο τότε θα φανεί το χρηματιστηριακο έγκλημα. Εύχομαι να μην έχει πιάσει πανικό τον μικρομέτοχο και έχει ξεπουλήσει. Δυνητικά παραμένω αγοραστής.
 • Δεν αλλάζω γνώμη όσοι κορονοϊοί και αν εμφανιστούν. Επαναλαμβάνω, θέλουν να ξεχάσουμε τις αξίες και να μας πάρουν τα χαρτιά τζάμπα. Μπορεί να διακονεψω,αλλά το χατίρι δεν θα τους το κάνω! Την ψυχολογία του μηδενισμού θα τους την γυρίσω πίσω! Με εκτίμηση – Ν. Ν.
 • ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗ στις 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: ‘Ομιλοι-βαρόμετρα με τα αποτελέσματα που εκάστοτε ανακοινώνουν δεν δικαιολογούν επ ουδενί τα τρέχοντα επίπεδα κ/φσεων στο ταμπλό του Χ.Α. Οι αναλυτές βέβαια προκαλούν με τον τρόπο που τα εμφανίζουν-εξωραίζουν, ενώ εξακολουθούν να σνομπάρουν αγρίως τα πραγματικά αξιόπιστα επιχειρηματικά σχήματα που κοσμούν το Χ.Α. Μην τσιμπάτε και προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας.

ΘΕΩΡΙΑ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και… βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της…

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ορισμένες ή μάλλον αρκετές μετοχές και φαίνονται και είναι ακριβές. Αλλά όταν οι μεγαλομέτοχοι έχουν όραμα γι αυτές, τίποτα δεν μπορεί να τις επηρεάσει. Να μην τις ονοματίσουμε και θεωρηθούμε εμπαθείς και κακοί. Όποιος άλλωστε ασχολείται με την αγορά πρέπει να ξέρει και να τις εντοπίζει.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΣ αυτή την περίοδο, τα περισσότερα χαρτιά δεν αδικούνται βάσει των μεγεθών τους και όχι μόνον. Αλλά υπάρχει αισιοδοξία, ότι η Χώρα μας αυτή την φορά θα εκμεταλλευτεί την τελευταίαν ευκαιρίαν οικονομικής ανά(σ)τασης που της προσφέρεται και θα ζήσει περιόδους πραγματικής ανάπτυξης θέτοντας ισχυρές παρακαταθήκες για το απώτερον μέλλον της.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ του “ΠΙΣΤΕΥΩ” ενός θεσμικού διαχειριστή: Επικεντρωνόμαστε στις εταιρείες και όχι στις μετοχές. Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στις αξιόπιστες διοικήσεις και την χρηστή διακυβέρνηση.

 • Οι επενδύσεις μας δεν σχετίζονται απόλυτα με το timing και δεν προσβλέπουμε σε κέρδη από τα πάνω-κάτω της αγοράς. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί ως ούριος άνεμος για τις καλές εταιρείες και αρνητικά για τις κακές”. —-
 • Προσθέστε και το “Δεν κάνουμε εξυπηρετήσεις, όσο υψηλά κι αν προέρχονται οι…παραινέσεις”. Και έχετε την περιγραφή του άψογου διαχειριστή που σέβεται τα λεφτά των πελατών-επενδυτών στα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται…
ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 

Το τι κάνει ή θα κάνει μία μετοχή δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς παραθέτουμε στοιχεία και εκτιμήσεις για όλες τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. Δεν αρκούμεθα μόνον στις 20 με 30… αναμασόμενες που προβάλονται συνεχώς μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, δεν κάνουμε δηλ. απλά δημόσιες σχέσεις. Και αντί να ειρωνευόμαστε όλες εκείνες τις εταιρείες που δεν κάνουν κομμάτια, προσπαθούμε – όπου αξίζει τον κόπο – να τις αναδεικνύουμε.

 • Ταυτόχρονα συνιστούμε να μην κυνηγούν τις τιμές οι υποψήφιοι αγοραστές τους και να τοποθετούν σε κάθε μία εξ αυτών 1500 με 2000 ευρώ μάξιμουμ. Ολες, μα όλες αυτές, οι εταιρείες που έχουμε αναδείξει έχουν αποφέρει απίστευτες αποδόσεις στους επενδυτές μετόχους τους. Για όλες έρχεται μία εποχή που όχι μόνον κάνουν κομμάτια, αλλά κυριολεκτικά κάνουν πάρτι. Αναρίθμητα τα σχετικά παραδείγματα, όλοι οι φίλοι αναγνώστες του μ/μ τα γνωρίζουν πολύ καλά.

ΚΑΤΑ ΝΟΥ πρέπει να έχουμε πάντα το ότι η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα χαμηλά Ρ/Ε έχουν λόγο -ή λόγους- που είναι χαμηλά, το ρίσκο εκφράζεται και στην απροθυμία των επενδυτών να προσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε πιο «δίκαια επίπεδα τιμών». Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο στην Ελληνική αγορά. Αν μια αποτίμηση βρίσκεται σε έκπτωση έναντι των υπολοίπων με βάση κάποιους αντικειμενικούς επενδυτικούς δείκτες (ΡΕ, EV/EBITDA, P/BV κλπ) τότε χρειάζεται περισσότερη μελέτη και εγρήγορση αφού μάλλον «κάτι» συμβαίνει για να διαπραγματεύεται μια μετοχή τόσο χαμηλά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καλές οι αναφορές περί ανεκτέλεστου 5 δισ. ευρώ για τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ τους αλλά το ζητούμενο είναι να βγαίνει και κανένα κέρδος… Όχι μέσα… σόλο καπίκια… Με τον δανεισμό τους να έχει χτυπήσει προ πολλού ταβάνι, το οποίο πλέον το κατατρύπησε…

***

ΛΗΓΜΕΝΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ: ΓΕΚΤΕΡΝΑ.. Από τους λίγους τίτλους που δοκιμάζουν υψηλά 52 εβδομάδων στα 2,10. Στο κάτω της αγοράς φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάτι έχει αλλάξει. Όσο τα 1,73 διατηρούνται η εικόνα θα είναι θετικότατη. Αντίσταση έχει στα 2,10 και στα 2,21 και στήριξη στα 1,88-1,90. Πάνω από το επίπεδο των 2,20 ο τίτλος μπορεί να ξεκινήσει μία κίνηση προς τα 3,06 ευρώ. (αυτά διαβάζαμε τον Οκτώβριο του 2016…)

ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ είναι οι επενδυτές, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα: 1) Το χρηματιστήριο δεν είναι εκκλησία και πολλές από τις μετοχές που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο, βίωσαν προβληματικές καταστάσεις και 2) ότι όλα κάνουν κύκλους.

ΝΕΟ ΕΣΠΑ: Εντός της προσεχούς εξαετίας θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, μαζί με τα εθνικά κεφάλαια, κεφάλαια αξίας 26,2 δισ ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και τα 13 δισ. ευρώ των δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συγκεντρώνονται σχεδόν 57 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Συν τα υπόλοιπα…

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ: Δεν μπορεί κανείς με σώας τας φρένας να μέμφεται μία διοίκηση ενός ομίλου ή μίας εταιρείας που επί σειράν ετών καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα, που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια εμβέλεια ως μία από τις καλύτερες του κλάδου της, που δεν οφείλει σεντ και έχει γεμάτα τα ταμεία της με δεκάδες εκατ., που οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της αγγίζουν το άριστα επειδή η μετοχή της δεν κάνει κομμάτια στο ταμπλό.

 • Αντ’ αυτής, πρέπει να μέμφεται όλους εκείνους που επιλέγουν να ασχολούνται με μετοχές εταιρειών που δεν φτάνουν το μικρό δακτυλάκι της επειδή το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι το χαρακτηριστικό του τερματικού τζόγου κι ας είναι σαπάκια ή τριτοτέταρτης κατηγορίας μετοχούλες για να μην γράψουμε τίποτ’άλλες λεξούλες, λιμανιάτικες.

ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΙ βέβαια η συγκεκριμένη και την συμπαθέστατη τάξη των Αναλυτών που ούτε ένας εξ αυτών καταδέχτηκε να ασχοληθεί μαζί της, παρά τα εξαιρετικά επαναλαμβανόμενα ετήσια αποτελέσματα της. Βλέπετε, αν δεν πέσει μαρούλι καταπράσινο στα σπίτια η ποινή είναι μόνον μία και εφαρμόζεται στο απόλυτον: ΚΑΤΑΔΙΚΗ εις αφανισμόν.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ – X.A.&Αγορά: Η άνοδος τελείωσε; Όχι ακόμα. Αυτό που τελείωσε ήταν το εύκολο κέρδος. Από εδώ και πέρα θέλει πολύ μελέτη και πολύ προσοχή, η άνοδος δεν θα είναι για όλους. Επειδή ακριβώς το χρήμα που μπαίνει στην αγορά είναι κυρίως «θεσμικό» οι αποτιμήσεις πλέον παίζουν μεγάλο ρόλο. Τα Ρ/Ε είναι «τσιμπημένα» και η προοπτική μείωσης τους ώστε να παραμείνουν ελκυστικά δεν είναι παντού η ίδια. ΨΑΞΙΜΟ και προσοχή χρειάζεται η αγορά…

ΠEIΡΑΙΩΣ (ΑΥΤΑ ΜΑΣ  ΕΛΕΓΑΝ) : Ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο τα 3,75 ευρώ διατηρεί η Goldman Sachs για την μετοχή της ΠΕΙΡ.

 • – Η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί τη σύσταση υποαπόδοσης με τιμή-στόχο τα 2,31 ευρώ ανά μετοχή
 • – Η KBW διατηρεί την τιμή-στόχο των 2,75 ευρώ και τη σύσταση market perform για τη μετοχή
 • – Η Citigroup επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 3,10 ευρώ και τη σύσταση neutral για τον τίτλο
 • – Η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο τα 5,20 ευρώ και σύσταση equalweight (προχειροδουλειά ή έρχεται κανονική έκθεση;)
 • ΣΣ: ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ οι τρεις ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΙ… Ακολούθησε ουσιαστικά και ο 4ος, μόλις πριν λίγους μήνες…

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να εξετάζεται πως διαμορφώνεται το ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ της κάθε εταιρείας που σας ενδιαφέρει και πως το ΠΑΘΗΤΙΚΟ της. Κι αυτό γιατί στο ΠΑΘΗΤΙΚΟ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, ενώ στο ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ μπορείς να ζωγραφίζεις αγγέλους και αγγελάκια.

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ: Πρωτίστως βλέπουμε την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. Κι αυτό γιατί μπορεί να διαβάζουμε για αύξηση κερδών, πωλήσεων, ενεργητικού, μείωση δανεισμού και γεμάτα ταμεία, αλλά ταυτόχρονα η αποτίμηση να τα έχει υπερ-προεξοφλήσει. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει από την…ανάποδη.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Ρωτούν αρκετοί αναγνώστες γιατί δεν ξυπνάει στο ταμπλό. Τι να σας πούμε, παρά το επαναλαμβανόμενον… Αν δεν θέλει ο μεγαλομέτοχος δεν ανεβαίνει μετοχή στο Χ.Α στον αιώνα τον άπαντα.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να την διατηρούμε σε υψηλά ποσοστά, κι αυτό γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Ας ανεβαίνουν οι Αγορές και ας βγάζει κανείς λιγότερα. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά που αποτελούν πιθανές αιτίες ανάφλεξης μέχρι πρόθυρα ολοκαυτώματος. Να μην τα αγνοοούμε, αιθεροβατώντας.

ΣΥΣΤΗΜΑ – ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχετε απέναντι σας ολόκληρες “ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ”. Όλες αυτές, το μόνο που θέλουν και επιδιώκουν είναι να σας τα πάρουν. Είστε, βλέπετε, η πηγή αιμοδοσίας τους. ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΝΟΙΩΣΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΣΑΣ ουκ ολίγες φορές. Σε αυτό τους βοηθούν με ένα πολύ βρώμικο τρόπο άτομα που δεν έχουν κανένα ηθικό δισταγμό προκειμένου να τα “κονομήσουν”. Υπάρχουν κι άλλοι, που απλά κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να πάρουν το κάτιτις τους.

 • ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΦΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ.
 • ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
 • ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ.
 • ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΑΝ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ… ΚΙΝΕΖΙΚΑ!
 • Μην νομίζετε, ότι το ΣΥΣΤΗΜΑ είναι κάτι το σπουδαίο. Αυτοί που το εκπροσωπούν ουσιαστικά είναι ανθρωπάκια, πραγματικά παράσιτα όμως. Και τρώγονται αναμεταξύ τους για το ποιά θα φάνε τα πιο πολλά. Και κάπου εκεί, μπορεί κανείς να το εκμεταλλευτεί…
 • Έτσι είναι φτιαγμένο το παιχνίδι των Αγορών, τα Χρηματιστήρια δεν προσφέρονται όπως ξέρετε για… Χήρες και ορφανά. Αν δεν μπορείτε να το αντέξετε, μην ασχολείσθε.
 • Όπως μου έλεγε ένας παλαιός χρηματιστής – θρύλος όνομα και πράγμα –   “ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ”!!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ και μία μέθοδος να τους τα παίρνετε νόμιμα και σταθερά, επί μονίμου βάσεως δηλαδή. ΠΙΣΤΕΥΩ, να την γνωρίζετε…

ΤΙΤΑΝ(2017): Σε διάστημα 5μηνου έχασε τα 26, 25, 24, 23, 22, 21 ευρώ και τώρα κινδυνεύει να χάσει και τα 20,00 ευρώ. Αναμενόμενη η πτώση για τους γνωστούς λόγους, αλλά η μτχ πέρασε σε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών. Αν όμως υπάρχουν μόνιμες εντολές πωλήσεων, τότε θα ταλαιπωρηθεί κι άλλο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ: Γράφαμε στις 10.11.2014 δηλ. πριν 7 και πλέον χρόνια…” Η εμμονή της αγοράς με τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται, καθώς πραγματοποιεί σταθερά πάνω από το 60% των ημερήσιων συναλλαγών. ΤΡΑΓΙΚΟ!!!

 • Το ακόμα χειρότερο είναι ο εξαιρετικά μεγάλος τζίρος, ο οποίος γίνεται στα warrants, τα οποία είναι ουσιαστικά πεταμένα λεφτά και για τα οποία αναζητείται μετά επιτάσεως η λογική με την οποία αποτιμώνται.

Είμαστε η μοναδική αγορά όπου διατηρείται αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, καθώς σε όλες τις σοβαρές κεφαλαιαγορές πρωταγωνιστεί η πραγματική οικονομία. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν οδηγεί πουθενά, καθώς τα λεφτά πηγαίνουν στον κουβά!!!

 • Μεγάλο κακό κάνει ο κλάδος και στην πορεία του ΓΔ, ο οποίος έχει καταστεί εκ νέου τραπεζοβαρής.
 • Άσχετα με την θετική έκβαση των stress tests, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το ‘περίφημο’ μαξιλαράκι των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα αποδειχτεί τουλάχιστον ανεπαρκές, αν και θα προτιμούσαμε να διαψευστούμε και μάλιστα πανηγυρικά!
 • Οπότε για να δούμε τις επιλογές που έχουμε.

Η παρούσα διόρθωση προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες στα όρια του παραλογισμού, τόσο στην μικρομεσαία, αλλά και στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Θα επικεντρωθούμε σαν ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ όμως σε εταιρείες με χαμηλό ή καθόλου δανεισμό, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας.

ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΕΛΙΚΑ το ξέρουν πλέον πολύ καλά αλλά και πολύ ετεροχρονισμένα οι “μυαλοπώληδες” που περικύκλωναν και περικυκλώνουν το ΧΑ με περισπούδαστες αναλύσεις, εκθέσεις, προβλέψεις κλπ κλπ σε καθημερινή βάση. Οι πιστοί αναγνώστες πάντως του μ/μ γνώριζαν περί του πρακτέου…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ αλλά και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για τους ιδιώτες επενδυτές: Απαγορευτικό σε κάθε τι που σχετίζεται με το ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και (υπο)στήριξη σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες του Χ.Α. και τις μετοχές τους, που είναι παντελονάτοι και που πάντα σεβάστηκαν ΘΕΣΜΟΥΣ και πάνω απόλα τους μικροεπενδυτές μετόχους τους… ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ, ευτυχώς. ‘Αλλωστε πόσες μετοχές μπορεί να διαθέτγει στις τάξεις του ενα ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο; ΠΕΝΤΕ, ΔΕΚΑ, άντε μια 12άδα το πολύ…

ΦΟΡΟΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ: Πρόκειται για ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI.

 • Όπως προβλέπει οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον. Δηλαδή ουσιαστικά αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους.
 • Στη συνέχεια, θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί. Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους
 • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ των ελληνικών τραπεζών έχουν σε ποσοστό 50%… ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ!!
ΦΗΜΗ / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill): Είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.
 • Διακρίνεται σε:
 • Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό.
 • Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η ΜΕΤΟΧΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΚΕ με τιμή στα 7,6250 ευρώ στις 23.4.2010 και το ιστορικό υψηλό της βρίσκεται στα 27,2000 ευρώ (!!) στις 31.10.2007(!!)…

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ: Ο κόσμος να χαλάσει πάλει θα μοιράσει χρήμα, πολύ χρήμα μάλιστα… Αρκεί φυσικά κλπ κλπ κλπ, να μην τα ξαναγράφουμε, κουραστήκαμε.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: Και του πουλιού το γάλα για όσους ξέρουν τι και πως να το ψωνίσουν…

Ω,

 • τι κόσμος αγγελικά πλασμένος πατέρα!

Ξαναδιαβάζουμε… “Οι εισηγμένες που πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, Ελβαλχαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος”.klp klp….

ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ εσύ, που έχεις δύο δράμια μυαλό να δέχεσαι αγόγγυστα να σε δουλεύουν.
Κι όμως κανένας ή μάλλον σχεδόν κανείς δεν θέλησε να εκφραστεί δημόσια και να τους πει…
 • Πάτε καλά άνθρωποι μου;
 • Για ποιο περιβάλλον μας μιλάτε και για ποια φροντίδα του κοινωνικού (αλλά και επενδυτικού) συνόλου επαίρεσθε;
 • Οι μισές από δαύτες είτε έχουν ρημάξει το περιβάλλον, είτε έχουν διαλύσει οικονομικά σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα.