Από το Α μέχρι το Ω: Στο κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021)

Ατζέντα

Ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων αύριο Δευτέρα με την ΕΧΑΕ, ακολουθεί την Τρίτη η Μυτιληναίος και την Πέμπτη η TITC. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική, την Παρασκευή.

 • Επίσης αύριο Δευτέρα ο ΟΛΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,40), την Τετάρτη έχουμε την αποκοπή του μερίσματος της AS Company (€0,0837), ενώ την Πέμπτη τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου (€0,294).

Η Πέμπτη 29 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης για την Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ (1,25ν/2π + €0,90 ανά μετοχή). και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Θα έχουμε δηλαδή αρκετά να συζητάμε σε μία περίοδο αν μη τι άλλο άτονη, με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς να το έχουν ήδη ρίξει έξω.

 • Ο μ/μ πάντως που το ρίχνει έξω ολόκληρο το έτος, παραμένει στις επάλξεις και θα τους τροφοδοτεί με όλο το απαραίτητο υλικό για να μην σκουριάζει το μυαλό τους. Ολοι οι φίλοι του, αλλά και οι άτυποι συνεργάτες του είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα σημεία του ελληνικού εδάφους.

Από Πάργα μέχρι Σαμοθράκη, από Καλαμάτα μέχρι Καβάλα, από Κέρκυρα μέχρι Αγ.Νικόλαο, από Ρόδο μέχρι Κεφαλονιά, από Γιάννενα-Ζαγαροχώρια μέχρι Χανιά- Σφακιά, σε όλα τα… Ιόνια και Αιγαία! Και μιλάμε για καμμιά 200αριά νοματαίους, το λιγότερο. Ας είναι καλά οι άνθρωποι κι ας περνάνε καλά, να γυρίσουν και με καθαρό μυαλό, αναζωογονημένοι. Φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι εν αδεία διατελούντες.

Βατόμουρα (ΤΑ)

Μία αγορά σε όλα τα στάδια της έχει και τις μετοχές εκείνες που δεν λένε να πάρουν τα πόδια τους, που… βασανίζουν τους επενδυτές μετόχους τους και που τους χαλάνε, το ολιγότερον, την διάθεση. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, ΕΧΑΕ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΙΓ, ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, QUALITY, XAIΔΕΜΕΝΟΣ κ.α.

Για να σοβαρευτούν λιγάκι, για το δικό τους καλό…

 • Κι αν το θέλουν φυσικά…

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ για τα πανηγύρια είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που διαβάζουμε και οι συμβουλές που δίνονται & αναφέρονται στις μικρομεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες & τις μετοχές τους.

 • Αυτοί που τα σχολιάζουν, αμφιβάλλουμε καν αν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες και τις δυναμικές που μπορούν να αναπτύξουν με την σταδιακή εκτέλεση του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Είναι τέτοια η “ζήλεια” τους που οι δικές τους πατροναριζόμενες και μάλιστα αγρίως μετοχές (οι περισσότερες) της ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ** δεν μπορούν να πάρουν κυριολεκτικά τα πόδια τους στο ταμπλό. Οι οποίες συν τοις άλλοις υποαποδίδουν, ενώ έχουν πατώσει συγκριτικά σε αποδόσεις. Κάτι που τους έχει επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες, αλλιώς δεν εξηγείται.

ΕΔΩ να διευκρινίσουμε, ότι εξαιρούνται όλες οι υπό επιτήρηση μετοχές και τις οποίες άλλωστε ο μ/μ ουδέποτε σχολίασε θετικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (που μάλιστα έδωσαν σημαντικά κέρδη, χωρίς ποτέ να εγκλωβίσουν όσους ριψοκίνδυνους παίκτες ασχολήθηκαν μαζί τους).

 • Πρόκειται συγκεκριμένα περί των ΔΟΜΙΚΗ (όταν ήταν), ΛΑΒΙ, ΕΣΥΜΒ, ΙΝΛΟΤ, ΦΡΙΓΟ και ΒΙΟΤΕΡ που άλλωστε τους χάρισαν ονειρικές μέχρι εξωγήινες αποδόσεις.

ΘΑ ΓΕΛΟΥΣΕ ο κάθε πικραμένος αν αντιμετωπίζαμε αυτές τις εταιρείες** και τις μετοχές τους με τον τρόπο που προσεγγίζουν οι κ.κ ειδήμονες (sic) τις μικρότερες μετοχικές δυνάμεις και αξίες.

 • Γιατί εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε και να αναλύουμε τους ισολογισμούς τους αντικειμενικά και αμερόληπτα, μέσα από τα δικά τους νούμερα και μεγέθη και όχι με αοριστολογίες.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, είναι να λυπάται κανείς για την ένδεια των γνώσεων τους αλλά περισσότερον για τον τρόπο γραφής τους όπερ και χειρότερον. Και μας παριστάνουν και τους ειδικούς…

ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ, απευθύνονται σε ένα κοινό που κι αυτό δεν γνωρίζει καν την χρηματιστηριακή αλφαβήτα. Επομένως, στους τυφλούς εύκολα βασιλεύει και πουλάει φούμαρα ο μονόφθαλμος.

ΔΕΗ(θώμεν) υπέρ της μακροημέρευσης…

Η διοίκηση του ομίλου μέχρι τώρα μείωνε τα χρέη της Επιχείρησης και σχεδίαζε τις επενδύσεις. Του λοιπού θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές. Φυσικά, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα περιορίζουν την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Διπλό επομένως το όφελος.

 • Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση, το χρέος ανερχόταν σε 3,9 δισ. ευρώ ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 έχει μειωθεί σε 3,27 δισ. (μείωση 623 εκατ. ευρώ, ήτοι 16%). Στο ίδιο διάστημα, τα χρέη της ΔEΗ προς τρίτους προμηθευτές, εργολάβους κ,λπ. ήταν 900 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 435 εκατ.(-51,7%).
 • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ τιμή ΜΑΧ τιμή Μετ. %
7 ημερών 8,320 8,890 -0,23
30 ημερών 8,320 9,190 -3,72
3 μηνών 8,320 9,600 -4,66
6 μηνών 6,360 9,915 28,65
12 μηνών 3,660 9,915 127,74

Είδηση (Η)

Και επίσημα πλέον γνωστοποιήθηκε αυτό που οι παράγοντες του χώρου τόνιζαν πριν αρκετούς μήνες. Συγκεκριμένα η νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, η οποία αναθεωρήθηκε λόγω covid τον Μάιο, συμπεριλαμβάνει την αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας μεταξύ των 14 σημαντικότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για την Ευρώπη. Αυτό αποτελεί μια ριζική στροφή στην αντιμετώπιση του κλάδου έναντι της αντίληψης που επικρατούσε για αυτόν κατά την προηγούμενη εικοσαετία.

 • Εμφανής η αλλαγή της πολιτικής προμηθειών των μεγάλων ευρωπαίων λιανοπωλητών με στόχο την μείωση της εξάρτησής τους από την Ασία, την επαναφορά μέρους της παραγωγής στην Ευρωμεσογειακή περιοχή και την παραγωγή μικρών ποσοτήτων με γρήγορους χρόνους παράδοσης.

Αυτή αλλαγή συνδυαζόμενη με τις σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά (ευαισθησία σε θέματα αειφορίας, κυκλικής οικονομίας, αύξηση των online αγορών, κλπ.), την μεγάλη αύξηση του κόστους των μεταφορικών και των πρώτων υλών, ευνοεί τον επαναπατρισμό σημανικού μέρους των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

 • ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ τώρα στις διοικήσεις των ΒΙΟΚΑ, ΜΟΥΖΑΚΗΣ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ, ΦΙΕΡΑΤΕΞ να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ζητούμενον (ΤΟ)

Οι κηφήνες του Δημοσίου να αφήσουν τα λόγια και με έργα να στηρίξουν επιτέλους ένα κλάδο – σχεδόν αμιγώς ελληνικό σε επίπεδο ΕΕ – και που μπορεί να προσθέσει σημαντική βοήθεια στο ΑΕΠ της χώρας.

Ηρεμα βρε παιδιά…

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ οι κεφαλαιοποιήσεις και οι μετοχές ορισμένων μικρομεσαίων έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει ή διατηρούνται από τους διαχειριστές τους σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές τις γνωρίζουν, ενώ οι δικοί μας αναγνώστες ποτέ δεν θα ενθαρρυνθούν για να τις προσεγγίσουν.

Θεέ και Κύριε και Θου Κύριε φυλακήν τω πληκτρολογίω μου

ΟΛΟΙ μας διαβάσαμε… Την προσεχή Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκινά στο Χ.Α η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG, ο οποίος αρχικά θα συμπεριλαμβάνει τις 35 εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.

 • Εως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60 και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη σχετική παρουσίαση χθες, στόχος είναι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου να γίνει ESG δείκτης.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, οι εισηγμένες που τηρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Ι….

ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΙΝΤΕΑΛ, ΙΛΥΔΑ… Χωρίς σχόλια, δεν χρειάζονται.

Κατασκευές

Μη το ψάχνετε βρε παιδιά, οι φθηνότερες και με τεράστια διαφορά για αποδόσεις στο ταμπλό στα χρόνια που έρχονται είναι οι μετοχές των ΔΟΜΙΚΗ και ΕΚΤΕΡ.

 • Η μεγάλη δύναμη του κλάδου ακούει στο όνομα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ καλύτερα να μην σχολιάσουμε, Ο ΑΒΑΞ χρωστάει τα άντερα του (η γραμμή 4 πόσα κέρδη θα αποφέρει στο τέλος της ημέρας, όταν μιλάμε για δανεισμό 560 εκατ. ευρώ; Το νούμερο τρομάζει), ενώ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει όλα τα πολεμοφόδια για να καταστεί μελλοντικά η πλέον υπολογίσιμη δύναμη μετά την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Υπάρχει και η άλλη στην επιτήρηση, όπου δεν υπάρχουν κομάτια ούτε για δείγμα και εφόσον την παραλάβουν τα πανίσχυρα χέρια δεν υπάρχει μετά περίπτωση να μην την απογειώσουν.

Λείπει ο παλμός

Κυρίως στα βαριά χαρτιά. Φαίνεται πως συσσωρεύουν γύρω από τις 850 μονάδες. Στα μικρομεσαία υπήρχε και πάλι επιλεκτικό ενδιαφέρον με τους επενδυτές να ψάχνουν εκείνες που έχουν μείνει πίσω. Υπάρχουν υπερβολές, αλλά έτσι είναι οι αγορές. Και στο κάτω είχαμε υπερβολές, έχουμε και στο πάνω.

 • Μεγάλα παιδιά είναι οι επενδυτές, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε δύο πράγματα: 1) Το χρηματιστήριο δεν είναι εκκλησία και πολλές από τις μετοχές που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο, βίωσαν προβληματικές καταστάσεις και 2) ότι όλα κάνουν κύκλους.

Μυτιληναίος

Τιμή-στόχο τα 20,00 ευρώ έχει δώσει για τη μετοχή του η Citi, με προοπτική, μάλιστα, τα 28,00 ευρώ, με βάση το στρατηγικό πλάνο του ομίλου για το «πρασίνισμά» του, το οποίο θα προσδώσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Η Citi μιλά για τεράστια προοπτική σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του, με διπλασιασμό του EBITDA έως το 2023, συγκριτικά με το 2020, λόγω του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

 • Το EBITDA εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ ως το 2025, από 315 εκατ. ευρώ το 2020. Η Citi αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη ΑΠΕ από τη Mytilineos, επισημαίνοντας ότι θα καλύψουν το 50% του χαρτοφυλακίου της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος.

Έως το 2024, ο όμιλος θα διαθέτει 1,5 GW από ΑΠΕ. Σημαντική θεωρείται και η έμφαση στην κυκλική οικονομία, με την ανακύκλωση της παραγωγής αλουμινίου. Η υψηλή ποιότητα, όπως χαρακτηρίζεται, δραστηριότητα του αλουμινίου, τοποθετεί την εταιρεία ανάμεσα στους παγκόσμιους παίκτες του κλάδου, με περιθώριο EBITDA 35%.

Νά απαντήσουμε περί της ΤΕΝΕΡΓ

Λάβαμε αρκετά ερωτήματα. Η μετοχή ναι μεν υποαποδίδει της αγοράς, αλλά έχει υπεραποδώσει προηγουμένως ξεκινώντας από τα 0,6000 και 0,7000 ευρώ(!). Εδώ να σημειώσουμε, ότι υπάρχουν πιστοί, φανατικοί φίλοι της μετοχής που την έχουν με αρνητικό κόστος και μάλιστα σημαντικά χαμηλότερο λόγω των επιστροφών και των μερισμάτων που έχουν εισπράξει!

 • Το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Ομίλου παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Τα πάρκα που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία εντός της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ενισχύσουν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου κατά ποσό άνω των 35 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά ποσό άνω των 24 εκατ. ευρώ.

 • Συνολικά, ο Όμιλος κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόσφατα ξεκίνησαν και οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο.

Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια αντίστοιχης σύμβασης που έχει ολοκληρώσει και λειτουργεί στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εταιρεία δρομολογεί, επίσης, ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης των 1.800 MW.

 • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 11,020 11,700 -2,05
30 ημερών 11,020 12,500 -3,85
3 μηνών 11,020 12,640 -6,51
6 μηνών 11,020 14,780 -16,81
12 μηνών 10,480 14,800 7,29

Ξένη δημοσίευση 

 • Σαν να την έχω γράψει εγώ, όμως…

Του Απόστολου Μάνθου: Σε τούτο εδώ το  χώρο υπάρχει ένας παράξενος δόλιος στιγματισμός σε όσους δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον των επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.  “Άστα, που να στα λέω. Αυτός εκεί τον βλέπεις;  Είναι αισιόδοξος. Πρόβλημα μεγάλο”. Στο δικό τους λεξικό… ο αισιόδοξος = ο παράταιρος, ο απόβλητος,  ο λούμπεν. Το μαύρο πρόβατο δηλαδή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη στάνη.

 • Όσο και αν παρακινείς το κοπάδι να στρέψει το κεφάλι του προς τα εμπρός, τίποτα, μπεεεεεε κατάσταση.

Μα, ελάτε τώρα βρε παιδιά, εδώ καταφέραμε και επιζήσαμε, ιδίως όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω από το 10ετή οδοστρωτήρα της οικονομικής κρίσης και τώρα που αρχίζει και αχνοφαίνεται το φως της ημέρας να γυρίσουμε προς τα πίσω και να ντυθούμε με την προβιά των απαισιόδοξων;

 • Σε ανοδικά κατευθυνόμενες κυλιόμενες κλίμακες  ντε και καλά να θέλουμε να τις κατεβούμε;

ΣΣ μ/μ: Του έχω πεί να αφήσει τους χάρακες και να αναπτύξει – ασχοληθεί με το ταλέντο του το πραγματικό, δηλ. το συγγραφικό, του σχολιαστή κοκ. Αλλά η αρρώστεια δεν τον αφήνει.

 • Του μιλάς και ονειρεύεται προπύργια, φρούρια, οχυρά, ανηφόρες, κατηφόρες, σαμπουάν, ποτάμια, αναλογίες, ποικιλίες, κανάλια (ανοδικά, πλαγιοκαθοδικά, φουρτουνιασμένα κλπ), διαλύσεις, κατακτήσεις κι ό,τι άλλο φανταστεί κανείς και αφορά την χαρακόβια γλωσσική διάλεκτο.

Ομολογιακές εκδόσεις

Τα ομολογιακά δάνεια με τα απίστευτα χαμηλά επιτόκια προσφέρουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου αφενός και φθηνά κεφάλαια αφετέρου στους ελληνικούς ομίλους που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τις ευνοικές περιστάσεις. Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό τους πριν δύο- τρία χρόνια, ούτε ποτέ στην πιο τρελή φαντασία τους. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία.

Προσέγγιση

Πολλοί επενδυτές ενώ γνωρίζουν ότι τόσο η ψυχολογία, όσο και η απληστία δεν αποτελούν και τους καλύτερους συμβούλους στο χρηματιστήριο, παρόλα αυτά συνεχίζουν να επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από αυτά, βάζοντας στην άκρη την λογική. Ξέχασαν ότι με βάση την εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, τα διεθνή χρηματιστήρια διορθώνουν 2,5 μέρες το πολύ και μετά προς νέα ιστορικά τραβούν.

 • Ξέχασαν, ότι ο μόνος σοβαρός λόγος πανικού στις αγορές είναι να κοπεί το φθηνό κι άφθονο χρήμα των κεντρικών τραπεζών.

Ξέχασαν, ότι οι αποτιμήσεις αρκετών μετοχών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (τους τελευταίους δύο μήνες), έχουν φθάνει σε μη λογικά επίπεδα, κι ότι μια μικρή διόρθωση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοποθετήσεις κι όχι για ρευστοποιήσεις.

 • Τέλος, ξέχασαν ότι στο θέμα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αλλάξει κάτι, με την χώρα να βρίσκεται εν αναμονή του πακτωλού χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης κι από το ΕΣΠΑ (Από τον φίλο Θοδωρή Σεμερτζίδη, ανιδιοτελή εργάτη της Αγοράς κι από τα ηθικότερα άτομα).

Ρευστότητα

Είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να την διατηρούμε σε υψηλά ποσοστά, κι αυτό γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Ας ανεβαίνουν οι Αγορές και ας βγάζει κανείς λιγότερα. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά που αποτελούν πιθανές αιτίες ανάφλεξης μέχρι πρόθυρα ολοκαυτώματος. Να μην τα αγνοούμε, αιθεροβατώντας.

Συστημικές απάντηση:

 • Κάθε άλλο παρά επενδύσιμες έχουν γίνει. Προσφέρονται μόνον για βραχυπρόθεσμες κινήσεις και μάλιστα με μεγάλη φειδώ και χρήση του stop loss γι όσους βαριούνται τα καζίνο και θέλουν να ρίχνουν ρουλετιές στο πριμοδοτούμενο In House καζίνο της Λεωφόρου Αθηνών 110 μέσω των τερματικών τους. Μία ευχή κάνουμε μόνον… Να μην ξανακρεμάσουν για πολλοστή φορά την Υπόλοιπη Αγορά.
 • ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ σημαντικά βήματα εξυγίανσης, όμως οι Πανδημίες την έφεραν ξανά πίσω. Είναι δηλαδή και πολύ άτυχες.

Τράπεζες

Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους βρε παιδιά να χωρίσουμε. Ας αλλάξουν μυαλά, τακτική, ας γίνουν ταπεινές, ας παρουσιάσουν έργα και εμείς μαζί τους. Πέφτει χοντρό δούλεμα τόσες πενταετίες, νισάφι εδώ και πολύ καιρό. Αν πάλι βρεθούν σε υποτιμημένα εδάφη και περιοχές δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι μαζί τους.

 • Δεν έδωσαν άλλωστε και λίγα με τις τιμές των ΕΥΡΩ στα 0,2500 με 0,3500, της ΕΤΕ κάτω από τα 1,0000 ευρώ και πιο κάτω και της ΑΛΦΑ μεταξύ 0,4000 και 0,5000 ευρώ. Χόρτασαν χρήμα όσοι το εκμεταλλεύτηκαν. Και ήσαν αρκετοί αυτοί, πήρε η Αγορά μεγάλη ανάσα τότε. Και ο μ/μ ήταν μαζί τους τότε.

Υπενθύμιση για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Φοβερές οι αποδόσεις από λατρεμένες μετοχές

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις… ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, CENER, ELVALXALKOR, QUEST HOLDINGS, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, AUTOHELLAS, KRI KRI, EPSILON NET, REDS, INTRACOM, ENTERSOFT, SPACE, ALUMUL MYLONAS, ELASTRON, BYTE, IDEAL, ELGEKA, ELVE, ΜΟΥΖΑΚΗΣ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΔΟΜΙΚΗ, ΙΛΥΔΑ κλπ.

Χαράς Ευαγγέλια

… για την Αγορά, αν δεν έχουμε πάλι καμιά ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη. Δεν μπορεί να συνεχισθεί τόσο μεγάλη σε χρονική περίοδο ταλαιπωρία και γκαντεμιά, ούτε να παλεύει συνεχώς μία χώρα κόντρα σε δαιμονικά προβλήματα.

 • Μη νομίζετε δε, ότι μόνον οι έλληνες τρώγονται (ανα)μεταξύ τους και ότι μόνον η εκάστοτε ελληνική αντιπολίτευση χαλάει το έργο των αντιπάλων της. Βλέπετε τι συμβαίνει σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, κλπ κλπ.

Εδώ το αιώνιο πρόβλημα μας ακούει στο όνομα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ… Που εκβιάζουν και μόνον εκβιάζουν και κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία.

Ψαρεύοντας…

Ακόμη και τώρα, όπου οι αποτιμήσεις μετοχών που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα είχαν βρεθεί ( πολλές εξ αυτών) σε υπερτιμημένα επίπεδα, επειδή διορθώνουν και μάλλον θα συνεχίσουν την διόρθωση τους θα δίνονται ευκαιρίες επανατοποθετήσεων.

 • Με την ολοκλήρωση των 6μηνιαίων αποτελεσμάτων θα υπάρχει και μία λίστα των ιδιαίτερα διακριθέντων εταιρειών στο διάστημα αυτό προς επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη (πάντα) την αποτίμηση τους στο ταμπλό. Κι αυτό, γιατί μπορεί να έχει υπερπροεξοφληθεί το αποτέλεσμα τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η περίπτωση κακών αποτελεσμάτων αλλά η Αγορά να τα έχει υπερτιμωρήσει, πέραν κάθε λογικής.

Ω, τι χώρα αγγελικά πλασμένη

….