Aπό το Α μέχρι το Ω – Χ.Α.& Αγορές (25 Μαίου)

ΑΤΖΕΝΤΑ: Από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας Alpha Bank και Eurobank ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 Μαΐου μετά την λήξη της συνεδρίασης. Νωρίτερα στις 28/5 θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η Motor Οil με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη
να λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Aegean Air (29/5) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (30/5). Τέλος, την Δευτέρα οι Αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης θα παραμείνουν κλειστές.

ΒΑΡΑΤΕ ΜΕ κι ας ΚΛΑΙΩ: Phoenix Capital στις 2-9-2016 – Obama και FED θα κρατήσουν όρθιες τις αγορές έως τον Νοέμβριο, μετά το κραχ! «Βουτιά» 50% – Phoenix Capital: Οι μετοχές οδεύουν προς μία κατάρρευση όπως εκείνη του 1937, λόγω των χειρισμών της Fed -Nov 20, 2018 Phoenix Capital: Οι αγορές θα καταποντισθούν – May 8, 2017 – Phoenix Capital: Η πτώση στο πετρέλαιο, προπομπός της κατάρρευσης στη Wall Street – Phoenix Capital : Έρχεται λουτρό αίματος! – Nov 2, 2016 – Επιμένει η Phoenix Capital: Επενδυτές προετοιμαστείτε – Έρχεται κραχ- May 14, 2018 – Phoenix Capital: Στο παρά πέντε της νέας κρίσης οι αγορές – Πότε και πώς θα ξεσπάσει κ.λπ, κ.λπ.

ΓΕΝΙΚΑ και… ούτως ειπείν, αυτοί οι ταυλανδέζοι δεν παίζονται… ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ πιο…νούμερο ΟΙΚΟΣ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΤΑ ΚΡΑΧ πάνω από ένα εκατομμύριο φορές!!

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Η απορρόφηση της GRIVALIA από την Eurobank ενίσχυσε την αποτίμηση της δεύτερης, με αποτέλεσμα να επέλθουν μεταβολές στα ποσοστά διαμόρφωσης του κλαδικού δείκτη τους. Με κλείσιμο 24ης Μαίου…

Σύμβολο Κλείσιμο  % % Στάθμισης Χρημ/κή αξία % Συμμετοχή Capping Factor
ΑΛΦΑ 1,2380 -0,16 89 1.700.878.851 31,6 1
ΑΤΤ 0,1940 -0,92 19 17.001.822 0,32 1
ΕΤΕ 1,9800 -0,05 60 1.086.681.601 20,19 1
ΠΕΙΡ 1,7330 5,09 65 491.874.715 9,14 1
ΕΥΡΩΒ 0,6945 -0,79 81 2.086.570.454 38,76 1

ΔΕΗ: Πίστευε και μη ερεύνα…

 • Πίσω μου σ’έχω σατανά…
 • Ο Θεός να βάλει το χέρι του…
 • Πλούσια τα ελέη σου…
 • Θεός φυλάξοι…
 • Βόηθα Παναγιά μου…

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦHMH Υπεραξία – (Goodwill): Είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως την φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

 • Διακρίνεται σε Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.
 • Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό.
 • Και Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.
 • ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ που πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη όταν υπολογίζουμε την πραγματική αξία μίας επιχείρησης.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Για να διακριθεί μία μετοχή στο πίνακα του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει απαραιτήτως να έχει την έγκριση του κηδεμόνα της. Τουτέστιν, του μεγαλομετόχου ή των μεγαλομετόχων της. Χωρίς αυτήν την συναίνεση – έστω σιωπηρά – δεν υπάρχει η παραμικρά πιθανότης ανόδου της… Πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ μία ενδεχόμενη διάψευση της δεν μπορεί να  αποτελεί παρά την εξαίρεση η οποία θα επιβεβαιώνει τον κανόνα…

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ: Πέρυσι τέτοια περίπου περίοδο η ΙΝΤΡΑΚΟΜ αποτιμόταν στα 110 με 115 εκατ. ευρώ. Και τώρα στα… μόλις 55 εκατ. ευρώ. Με πτώση 99% από τα ιστορικά υψηλά της. Ο ορισμός της εξαύλωσης, της καταστροφής για τους επενδυτές μετόχους της, για την συντριπτική πλειοψηφία τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που από τα ιστορικά χαμηλά της έχουν 4πλασιάσει και 5πλασιάσει τα κεφάλαια τους.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ – Μ.ΧΑΤΖ.: Για μια κατηγορία επενδυτών ένα διάγραμμα απεικονίζει όλες τις διαθέσιμες και γνωστές πληροφορίες που εμπεριέχει η διαπραγμάτευση μιας αξίας.

Το καθημερινό κλείσιμο είναι το σημείο ισορροπίας το οποίο αγοραστές και πωλητές συμβιβάζονται να αποδεχθούν πριν την επόμενη συνεδρίαση, πριν την επόμενη μεγάλη μάχη κατά την οποία οι απόψεις της αγοράς αξιολογούν την κερδοφορία, το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις εξωτερικές επιδράσεις των διακυμάνσεων των άλλων χρηματιστηρίων. Βέβαια δεν είναι όλες οι αξίες το ίδιο ευαίσθητες στις επιδράσεις αυτές, συνήθως οι πιο εμπορεύσιμες είναι και οι πιο ευαίσθητες.

 • Υπάρχουν αξίες όπως το πετρέλαιο ή η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που οι έχοντες εμπειρία στο χώρο θεωρούν ότι καθορίζονται από μία και μόνο μεταβλητή: Τα πάντα!
 • Σε αυτό το χαοτικό πλήθος παραγόντων το διάγραμμα συνοψίζει το σύνολο όλων αυτών των δεδομένων και με βάση τους τεχνικούς δείκτες – περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς- και την μεθοδολογία του κάθε αναλυτή μπορεί να υπάρξει ισχυρή ετυμηγορία για το αν η τάση είναι ανοδική ή πτωτική και να υιοθετηθούν οι ανάλογες επενδυτικές τακτικές.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η εξαυλωμένη μετοχή της σε μία τιμή που αποτιμά τον όμιλο στα 51 εκατ. ευρώ (με καθαρή θέση 6 εκατ. ευρώ και με δανεισμό πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ) και να αναλογίζεσαι ότι μόνον στην τελευταία 7ετία οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν εμφανίσει κέρδη περί τα 300 εκατ. ευρώ!

ΚΑΤΑ ΝΟΥ πρέπει να έχουμε πάντα το ότι η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα χαμηλά Ρ/Ε έχουν λόγο -ή λόγους- που είναι χαμηλά, το ρίσκο εκφράζεται και στην απροθυμία των επενδυτών να προσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε πιο «δίκαια επίπεδα τιμών».

 • Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο στην Ελληνική αγορά.
 • Αν μια αποτίμηση βρίσκεται σε έκπτωση έναντι των υπολοίπων με βάση κάποιους αντικειμενικούς επενδυτικούς δείκτες (ΡΕ, EV/EBITDA, P/BV κ.λπ) τότε χρειάζεται περισσότερη μελέτη και εγρήγορση αφού μάλλον «κάτι» συμβαίνει για να διαπραγματεύεται μια μετοχή τόσο χαμηλά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καλές οι αναφορές περί ανεκτέλεστου 5 δισ. ευρώ για τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ τους αλλά το ζητούμενο είναι να βγαίνει και κανένα κέρδος. Όχι μέσα… σόλο καπίκια. Με τον δανεισμό τους να έχει χτυπήσει προ πολλού ταβάνι, το οποίο πλέον το κατατρύπησε.

ΛΑΜΠΡΑ, ΠΟΛΥ ΛΑΜΠΡΑ: Δείκτες να φτιάξουν σωστούς και πραγματικούς… ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Να ελέγξουν τους μεγαλομέτοχους για τα πεπραγμένα και για το τι χρεώνουν στις εταιρείες (που δεν ανήκουν μόνον σε αυτούς)… ΣΩΘΗΚΑΜΕ. Να φροντίσουν ώστε να μην γελοιοποιείται με 1 και 2 ευρώ ο θεσμός στο ταμπλό… ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ την ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ.

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ: Δεν είναι λίγες εκείνες οι μετοχές που εμφανίζουν αρνητικό κόστος κτήσης για αρκετούς επενδυτές που τις επέλεξαν κατά καιρούς να λάβουν μακροπρόθεσμη θέση εκτιμώντας το που αλλού θα μπορούσαν να εύρισκαν καλύτερα…

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (θα μας ξεφεύγουν και άλλες) τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, PAPERPACK, AUTOHELLAS, AEGEAN AIRLINES, MERMEREN, ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS, QUEST HOLDINGS, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΟΠΑΠ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ η εκτίμηση των αναλυτών (σε έκθεση τους στις 10 Μαρτίου του 2014) της Deutsche Bank που αφορούσε την Εθνική Τράπεζα και συνιστούσε την μετοχή της ως αγοραστική ευκαιρία. Μεταξύ άλλων, διαβάζαμε τότε…

 • Η Deutsche Bank ανακοινώνει την έναρξη κάλυψης για τη μετοχή της Εθνικής με σύσταση αγορά (buy). Θέτει τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, ήτοι 30% προοπτική ανόδου.
  Όπως υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, η Εθνική παρουσιάζει καλύτερη ποιότητα δανείων και περισσότερη ρευστότητα έναντι των άλλων τραπεζών. Ταυτόχρονα, η Εθνική είναι ήδη μια επικερδής τράπεζα.
 • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕ: 0,2000 ευρώ, χώρια την ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ του 2016!!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η χώρα μπορεί και έπρεπε να απογειωθεί τώρα που φαινομενικά επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν θα συμβεί. Παρά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη σαφή στήριξη των έξω, η εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

 • Η κυβέρνηση έχει μείνει από πνοή και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ποιες παροχές θα μπορέσει να εξαγγείλει πριν από τις εκλογές.
 • Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.
 • Είναι όμως χρόνος χαμένος για την πραγματική οικονομία, που παραμένει καθηλωμένη, περιμένοντας μια κυβέρνηση που δεν θα μιλάει απλώς υπέρ των επενδύσεων, αλλά και θα πράττει ανάλογα.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ οι αναλυτές της UBS στην τελευταία “συστημική” έκθεση τους όπου στη τιμή στόχου τους έδιναν κ/φση 2,8 δισ. ευρώ για την Eurobank και μόλις 600 εκατ. για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Και δεν λέμε ότι η Εurobank δεν τα αξίζει (πολύ πιθανόν σε λίγα χρόνια αυτά τα μεγέθη να φαντάζουν αστεία), αλλά απλά σχέση 1 ΕΥΡΩΒ = 4,5 ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν υφίσταται ούτε καν στον κόσμο της φαντασίας της υπερβολής.

ΣYNEXEIΣ οι προειδοποιήσεις των αναλυτών στη Wall Street για την μετοχή της TESLA με την τελευταία αναφορά να σηειώνει ότι … Tesla’s shares now have neg return over past 5yrs, & gloom appears to be deepening: 2 Wall Street analysts said this week that the shares could fall to $36 or less. Another called the company’s problems a “Code Red.” Producing a mass-market car takes cash

ΤΙΤΑΝ: Οι μόνοι που κερδίζουν βρέξει-χιονίσει στον όμιλο είναι τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη της διοίκησης που εισπράττουν τα τελευταία 10 χρόνια περί τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι επενδυτές μέτοχοι του θα χρειαστεί να κάνουν και άλλο υπομονή.

 • Να υπενθυμίσουμε, ότι σημαντική επίδραση στα επίπεδα δανεισμού είχαν η διανομή μερίσματος και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους συνολικά 93,1 εκατ. ευρώ(!) στους μετόχους το 2017, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου κατέληξε στους λογαριασμούς των μεγαλομετόχων-μελών του Δ.Σ και της διοίκησης.
 • Επίσης να θυμίσουμε ότι ο όμιλος μείωσε τα τελευταία χρόνια τα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ – ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του κατά 400 ολόκληρα εκατ. ευρώ(!!).

ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ το 2019 από τις μετοχές των Profile +132,65% ALUMIL +126,5% ΠΕΙΡΑΙΩΣ +106,3% ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ +80% ΑΤΤΙΚΗΣ +73,84% ΙΑΤΡΙΚΟ +71% ΣΕΝΤΡ +67,08% ΡΕΒΟΙΛ +64,22% ΔΡΟΜΕΑΣ _57,6% ΜΕΝΤΙ +52,17%

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: When Adobe when public in the summer of 1986, IBM was the largest company in the world. Returns since… $ADBE: +74.549% $IBM: +473%

ΧΡΥΣΟΣ (το…σαπάκι των αγορών): Gold, Annualized Returns…

 • 1-yr: -1.5%
 • 2-yr:  1.3%
 • 3-yr:  1.6%
 • 4-yr:  1.6%
 • 5-yr: -0.1%
 • 6-yr: -1.3%
 • 7-yr: -2.7%
 • 8-yr: -2.1%

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ αυτή την περίοδο για αρκετά υποτιμημένες μετοχές, δεν βρίσκεις εύκολα στο ταμπλό του Χ.Α. Δυσκόλεψαν οι εποχές της τερματικής φθήνειας.

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Image result for NICE PICTURES WALL STREET

Print Friendly, PDF & Email