Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι εισαγωγές πετρελαίου για την Κίνα (4.8.2020)

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 15% τον Ιούνιο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, καθώς τα διυλιστήρια προέβησαν σε ρεκόρ παραγγελιών καυσίμων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, ενισχύοντας τη θέση του Βασιλείου ως κορυφαίου προμηθευτή πετρελαίου στην Κίνα.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν σε 8,88 εκατ. τόνους, ή 2,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εισαγωγές-ρεκόρ ακολουθούν τον πόλεμο τιμών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση και προκάλεσε υπερπροσφορά καυσίμων στην παγκόσμια αγορά.

Οι αποστολές από τη Ρωσία έφτασαν τους 7,98 εκατ. τόνους τον περασμένο μήνα, ή 1,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), με αύξηση περίπου 7%, από 1,82 εκατ. bpd τον Μάιο και 1,73 εκατ. bpd τον Ιούνιο του 2019.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή μαύρου χρυσού, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές του αργού.

Η Κίνα αύξησε επίσης τις εισροές από Βραζιλία, Νορβηγία και Ανγκόλα, σύμφωνα με την αναλύτρια της Refinitiv, Emma Li. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Κίνα θα δει ένα ακόμα ρεκόρ εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Ιούλιο, καθώς ορισμένα φορτία του Μαΐου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ η απογραφή πετρελαίου σε μεγάλα κινεζικά λιμάνια επιβραδύνει τις νέες αφίξεις.