Από χειροκροτήματα και επευφημίες καλά πάμε, έργο όμως θα δούμε;

Γεύση από το τι εστί ελληνική πραγματικότητα πήρε ο νέος CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε μια εκδήλωση μεταξύ “συγγενών και φίλων” ο Γιάννος Κοντόπουλος ανέπτυξε το όραμα του για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Υποσχέθηκε “παντεσπάνι” σε ένα επενδυτικό ακροατήριο όμως που γνωρίζει πως δεν υπάρχει καν αλεύρι.

Την στιγμή που η ελληνική αγορά φυλλοροεί, με δύο ακόμη εταιρείες να “κουνάνε μαντίλι” ακολουθώντας την τάση φυγής δεκάδων εταιρειών, που σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις έγινε σε βάρος των συμφερόντων της επενδυτικής κοινότητας των μικρομετόχων και με την πλειονότητα των εισηγμένων να μην έχει ανακοινώσει -ακόμη- μεγέθη καν τέταρτου τριμήνου 2021, ο νέος CEO ονειρεύεται διεύρυνση του κύκλου εργασιών, μέσω προσέλκυσης νέων εταιρειών και νέων επενδυτών.

Και βέβαια, κανείς από το ακροατήριο που είχε προσκληθεί δεν φρόντισε να τον κατεβάσει από το “συννεφάκι” που του έφτιαξαν και να τον προσγειώσει στην πεζή πραγματικότητα.

Από χειροκροτήματα και επευφημίες καλά πάμε, έργο όμως θα δούμε;

Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, και όχι κλακαδόρους που εν αφθονία προσφέρουν τις κάθε λογής υπηρεσίες τους.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για τις αγαθές προθέσεις του κυρίου Κοντόπουλου, διατηρούμε όμως ταυτόχρονα πολλές επιφυλάξεις, αφού η εμπειρία μας από το πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν μας το επιβάλλει.

Αποτελέσματα θέλουμε, απαιτούμε θα λέγαμε, έτσι ώστε ο θεσμός επιτέλους να αναβαθμιστεί και να χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο για την αξιοπιστία του, μια έννοια που δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη στο χώρο.

Το έργο του νέου CEO μετά βεβαιότητος δεν είναι εύκολο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι μια καθαρή αρχή. Το τοπίο είναι ανάγκη να απαλλαγεί από την παρουσία περεισφρησάντων που παντοιοτρόπως εκμεταλλεύονται συγκυρίες κάθε μορφής -στην Ελλάδα ζούμε και αντιλαμβανόμαστε πράγματα και καταστάσεις- και να τεθούν οι σωστές βάσεις, έτσι ώστε το χρηματιστήριο να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει.

Με την ελπίδα ότι όλα αυτά δεν θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός, εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία και θα είμαστε οι πρώτοι που θα επικροτήσουμε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, αρκεί να εξαλειφθούν φαινόμενα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές πρακτικές και όλοι οι εμπλεκόμενοι να σεβαστούν τους μικρομετόχους επενδυτές.

μ/μ