20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απλώνεται ο Ελληνικός στόλος: «Σφραγίζει» το Αιγαίο και περιμένει τους Τούρκους – Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ – Στήνουν «ασπίδα» προστασίας στην Κύπρο

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνιση είναι ο Ελληνικός στόλος, έτοιμος να απαντήσει όποτε και εάν χρειαστεί στην επόμενη τουρκική πρόκληση. 

Τις τελευταίες ώρες λαμβάνει χώρα ένα θρίλερ άνευ προηγουμένου, με το ΠΝ να δίνει απαντήσεις στην Άγκυρα, καθώς δεν πρόκειται να ανεχθεί κανένα βήμα των Τούρκων που θα παραβιάσει τις κόκκονες γραμμές.


Η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” έστειλε χθες το πρώτο σήμα, με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια. Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.

“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: (χωρίς ανακοίνωση ονόματος δηλαδή Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς) – Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.”


Το Barbaros τελικά βλέποντας την Ελληνική φρεγάτα και την ετοιμότητα που έδειξε εξ αρχής το πλήρωμα της, αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου, μαζί με ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα σαν αστακοί, έχουν πάρει θέσεις στο Αιγαίο και περιμένουν το στίγμα που θα τους δοθεί για να κινηθούν ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, απέναντι στο σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι και κατ’ εντολήν τους ταυτόχρονα και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως και Ανατολικά της Κρήτης ήδη βρίσκονται stand by μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού πολεμικού στόλου κι έχουν πάρει ήδη σαφέστατες εντολές από το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως σε όλο το παιχνίδι μπαίνουν και οι ΗΠΑ. Την Κύπρο θα επισκεφτεί τον Νοέμβριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στον τριμερή διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ.

Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council με θέμα «Championing the Frontlines of Freedom: Erasing the “Grey Zone” (Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη»), ο κ. Μίτσελ ανέπτυξε την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εισήγησή του ο αμερικανός επίσημος υπογράμμισε ότι «αν επιλυθούν οι διαφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους σε θέματα όπως το Ιράν, ο αγωγός Nord Stream 2 και οι οικονομικές υποχρεώσεις των συμμάχων έναντι στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα γίνει ισχυρότερη κ αυτό θα είναι προς όφελος όλων».

Image result for ελληνικος στολος

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γουές Μίτσελ σημείωσε ότι αυτό που πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν είναι να σταθεροποιήσουν τη σχέση με την Τουρκία. Ανέφερε ότι έχει διανυθεί πολύς δρόμος τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον και εξέφρασε την ελπίδα να κατορθώσουν να «απομακρύνουν» την τουρκική Κυβέρνηση από την αγορά των S-400, προς άλλες επιλογές, και να κρατήσουν την Τουρκία, όχι μόνο σε δυτική πολιτική, αλλά και στρατηγική τροχιά. «Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Στην ουσία έστειλαν τελεσίγραφο στην Τουρκία. Πάντως οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, οπότε αυτή η εξέλιξη θα απομακρύνει την Άγκυρα από την Δύση. Δίκοπο μαχαίρι δηλαδή για τον Ερντογάν, καθώς καλείται να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Όποια πορεία και εάν ακολουθήσει, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Σουλτάνος θα έχει προβλήματα.

Ο κ. Μίτσελ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, αργότερα το φθινόπωρο [Σ.Σ. 13 Δεκεμβρίου], θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier) … μία πολλή ευάλωτη μεθόριο» είπε.

Όπως και να έχει το ΠΝ είναι πανέτοιμο να εμποδίσει την Άγκυρα να προβεί σε κινήσεις που αποβούν μοιραίες, η Αθήνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει να συμβούν τα λάθη του παρελθόντος.