Απίθανη γκάφα της Coca Cola – «Γεια σου, θάνατε!» – Ακόμη γελάνε οι Μαορί

Η «Te Reo Māori», η γλώσσα των αυτοχθόνων Νεοζηλανδών, γνωρίζει νέα άνθηση το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες εταιρείες να προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η προσπάθεια της Coca Cola να συνδυάσει τα αγγλικά με την γλώσσα των Μαορί για σκοπούς μάρκετινγκ στην Νέα Ζηλανδία κατέληξε σε γκάφα ολκής, αφού η εταιρεία έγραψε κατά λάθος πάνω σε αυτόματους πωλητές των αναψυκτικών της μια άκρως… μακάβρια και ανατριχιαστική φράση.

Επέλεξαν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης των αναψυκτικών να γράφουν με τεράστια γράμματα τη φράση «Kia ora, Mate», πρόταση που στα Μαορί σημαίνει… «Γεια σου, θάνατε».

Φυσικά η πρόθεση της εταιρείας ήταν να συνδυάσει το «kia ora», δηλ. το «γεια σου» των Μαορί, με το αγγλικό «mate», που σημαίνει «φιλαράκι» και χρησιμοποιείται εκτενώς από τους Νεοζηλανδούς. Όμως το «mate» σημαίνει «θάνατος» στα Μαορί.

Όπως θα περίμενε κανείς, η γκάφα της Coca Cola σχολιάστηκε εκτενώς στα social media, με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν ότι πρόκειται για κλασική περίπτωσης «γλώσσας λανθάνουσας» που λέει την αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, το 50% των ενήλικων Μαορί είναι παχύσαρκοι και η πλειοψηφία των θανάτων στον συγκεκριμένο πληθυσμό προέρχεται από προβλήματα υγείας που προκαλεί η κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών με ζάχαρη.

Print Friendly, PDF & Email