Απέτυχε φάρμακο της AbbVie για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Διακόπηκαν οι δοκιμές ενός πειραματικού φαρμάκου, που χορηγήθηκε σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.

Πρόκειται για την ουσία depatuxizumab mafodotin (Depatux-M), που ανέπτυξε η φαρμακοβιομηχανία AbbVie, αλλά που δυστυχώς δεν είχε κανένα όφελος στην επιβίωση των ασθενών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όταν αυτό προστέθηκε στο πρότυπο θεραπευτικό σχήμα ακτινοβολίας και temozolomide.

Το κύριο τελικό σημείο ήταν η συνολική επιβίωση και η ενδιάμεση ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 639 ασθενείς. Μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων (IDMC) συνέστησε τη διακοπή της μελέτης, λόγω της έλλειψης οφέλους επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία. Έτσι, σταμάτησε και η εγγραφή σε όλες τις τρέχουσες μελέτες που αφορούν το Depatux-M.

Η κλινική δοκιμή με την ονομασία INTELLANCE-1 διεξήχθη σε συνεργασία με το Ίδρυμα RTOG (ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο), και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν για παρουσίαση σε ιατρικό συνέδριο και δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

«Οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα και οι φροντιστές τους αντιμετωπίζουν μια καταστροφική ασθένεια για την οποία υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές. Ενώ είμαστε απογοητευμένοι ότι από τη μελέτη INTELLANCE-1, παραμένουμε δεσμευμένοι να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε θεραπείες των πιο εξουθενωτικών καρκίνων», δήλωσε ο Michael Severino, πρόεδρος της AbbVie.

Print Friendly, PDF & Email
* ,