Απέρριψε η Μόσχα το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Η Μόσχα απέρριψε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία διά στόματος του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Συγκεκριμένα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Το σχέδιο αυτό είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα… Όποιος το συνέταξε μοιάζει να βασίστηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας συμπλήρωσε ότι η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε σήμερα ότι υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια».

Τα τέσσερα κομβικά σημεία του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, παρέδωσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το σχέδιο ειρήνευσης που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση Ντράγκι βασίζεται τα εξής σημεία:

Πρώτο σημείο: Κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από τη στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποίηση της πρώτης γραμμής του μετώπου.

Δεύτερο σημείο: Ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Τρίτο σημείο: Αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση. Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και την πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ’ όλης της χώρας.

Τέταρτο σημείο: Συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίνεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.