Απεργία 6ης Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν μέχρι στιγμής

Με αιτήματα την αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους και με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, η ΓΣΕΕ οργανώνει συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα στις 11.00 θα γίνει στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 μπροστά στο ΕΚΘ, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι σε δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 π.μ. και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Τις στάσεις εργασίας εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διεκδικώντας αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα μέσα.

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια όλης της χώρας τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Συμμετέχουν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ το «παρών» στην απεργία θα δηλώσουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Με την απεργία της Τετάρτης διεκδικούμε και απαιτούμε μέτρα προστασίας του εισοδήματός, αποτροπή της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων και εκποιήσεων του εθνικού πλούτου και την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που επίσης συμμετέχει στην απεργία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. «Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και  τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.