Απειλεί ξανά το «Charlie Hebdo» η Αλ Κάιντα – Επιστολή στήριξης από τα ΜΜΕ της Γαλλίας

«Μετά την εκ νέου δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, το “Charlie Hebdo” απειλείται και πάλι από τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται για απειλές που αποτελούν μια αληθινή πρόκληση εν μέσω της δίκης και προχωρούν πολύ πέρα του “Charlie”, καθώς στοχοθετούν επίσης όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ο διευθυντής του «Charlie Hebdo» και σκιτσογράφος Riss, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μας φαίνεται απαραίτητο να προτείνουμε στα μέσα ενημέρωσης να σκεφτούν σχετικά με τη συλλογική απάντηση που αξίζει να δοθεί σ’ αυτή την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήταν η ανοιχτή επιστολή προς τους Γάλλους πολίτες, η οποία δημοσιεύεται στο εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού, στις σελίδες και στα sites των μέσων ενημέρωσης που τη συνυπογράφουν, μεταξύ των οποίων ο εθνικός και ο περιφερειακός γαλλικός Τύπος, τα κύρια τηλεοπτικά δίκτυα, περιοδικά και ραδιοσταθμοί.
Το κείμενο της επιστολής με τίτλο «Μαζί, υπερασπίζουμε την Ελευθερία» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, το 2020, ορισμένοι από εσάς απειλούνται με θάνατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εκθέτουν ιδιαίτερες απόψεις. Μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται ανοιχτά στόχοι από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Κράτη ασκούν πιέσεις σε Γάλλους δημοσιογράφους “ενόχους” επειδή δημοσίευσαν κριτικά άρθρα… Ολόκληρο το νομικό οικοδόμημα, που δημιουργήθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο αιώνων για να προστατευθεί η ελευθερία έκφρασής σας, δέχεται επίθεση όπως ποτέ άλλοτε εδώ και 75 χρόνια. Και αυτή τη φορά από νέες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που προσποιούνται μερικές φορές ότι εμπνέονται από θρησκευτικά κείμενα. Σας έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την κινητοποίησή σας. Τις επάλξεις των συνειδήσεών σας. Πρέπει οι εχθροί της ελευθερίας να καταλάβουν πως όλοι μαζί είμαστε οι αποφασισμένοι αντίπαλοί τους, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας στις απόψεις ή την πίστη μας».
Η δίκη για την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015, στην οποία έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι, θα συνεχιστεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε η Μαρικά Μπρε, διευθύντρια ανθρώπινων πόρων του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού. Η Μπρε είπε επίσης ότι στην αρχή της εβδομάδας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της εξαιτίας απειλών οι οποίες θεωρήθηκαν σοβαρές.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της έναρξης της δίκης, το «Charlie Hebdo» αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών. Αυτή η αναδημοσίευση φαίνεται πως ώθησε την Αλ Κάιντα να προβεί σε νέες απειλές.