Απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη θλιβερή εικόνα της Ακρόπολης μετά τη βροχή

Απάντηση για τις εικόνες με τα συσσωρευμένα νερά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μετά και την παράδοσης ειδικής κατασκευής για περιήγηση από άτομα με κινητηκά προβλήματα, έδωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης έγιναν το 2020 στην ανατολική και τη νότια πλευρά του Παρθενώνα, όπου οι βροχές δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα, και προσθέτει ότι οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμηρίζουν οι οικοστικές περιοχές της Πλάκας.

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους. Το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στη βόρεια κλιτύ. Εξαιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα. Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.