Απ. Μάνθος: Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, τρεις και το λαδόξιδο (13/4)

Απ. Μάνθος: Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, τρεις και το λαδόξιδο

Ευκαιρίας δοθείσης λόγω του 2ημέρου χρηματιστηριακού “off ” ας κάνουμε μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα διαγραμματικών πεπραγμένων του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Καταρχήν χρησιμοποιώντας ως σαμπρέλα θαλάσσης το πόνημα της 28ης Μαρτίου “Είδαμε τον πάτο ή μπα;” θα σταθούμε τόσο στην επίτευξη της προαναγγελθείσας ανοδικής εξερεύνησης μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 592 με 627 μονάδων (όριο που το πιάσαμε στον πόντο), όσο και στη χρονική επιβεβαίωση της ποσοστιαίας απομάκρυνσης κατά +34% από τον τοπικό πυθμένα των 470 μονάδων.

  • Μέχρι στιγμής αυτό που αποκρυπτογραφείται από το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη είναι κατά πρώτον η ισχυρή δεξαμενή ρευστοποιήσεων με σημαντικό τζίρο συναλλαγών, που αποτυπώθηκε χαμηλότερα των 550 μονάδων με τις χαρακτηριστικές κάτω σκιές ανάτασης και κατά δεύτερον το ανοδικό πέρασμα πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 580 μονάδων. Θετικό κληροδότημα για την τρέχουσα λειψή εβδομάδα  είναι επίσης και το τελευταίο διαμορφωθέν έντονο ανοδικό weekly candlestick 82 μονάδων, από τις 545 στις 627 μονάδες.

πιν

  • Τεχνικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η αρπαγή ή μη της ζώνης αντίστασης των 627 με 634 μονάδων καθώς  μπορεί να ξεκλειδώσει το επόμενο επίπεδο των 650 με 680 μονάδων. Αδυναμία ανοδικής τμήσης θα επιφέρει στον δείκτη ένα υγιές pullback προς το επίπεδο στήριξης των 580 με 565 μονάδων.

Για τους λάτρεις των Fibonacci Arcs και της ίσως παρακινδυνευμένης εύρεσης της βραχυχρόνιας τοπικής κορύφωσης για τον προσπορισμό ρευστότητας και επανεπένδυσης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών αυτό που διαφαίνεται είναι ότι ο δείκτης έχει περάσει με άνεση πάνω από το 23,6% retracement, παίρνοντας την άγουσα  για το 38,2% όπου εντοπίζεται στις 655 μονάδες ενώ συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι το 50% βρίσκεται λίγο κάτω από τις 720 μονάδες.

  • Οπότε για τον βραχυχρόνιο επενδυτή το επίπεδο που μπορεί να εκφραστεί μια περαιτέρω ανοδική δυσχέρεια είναι αυτό που εκτείνεται από τις 627 έως τις 655 μονάδες. Η πτωτική επιστροφή εάν φυσικά επιτραπεί από τα ισχυρά πορτοφόλια που ψώνισαν μέσα στην προαναφερόμενη δεξαμενή, μπορεί να βγάλει έως το επίπεδο των 580 με 565 μονάδων.

Προσοχή όμως γιατί εάν ο Γενικός Δείκτης πάει και καταστρατηγήσει ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τις 655 με 662 μονάδες μπορεί να μεταμορφωθεί σε ανοδικό βέλος οδηγώντας δίχως ανάπαυση τον προς τις 730 μονάδες.

πιν

  • Για όσους επενδυτές τώρα έχουν μείνει εκτός νυμφώνος αναμένοντας ένα νέο καθοδικό “Leg”  χαμηλότερο των 470 μονάδων η διερεύνηση τόσο της συμπεριφοράς του διαγράμματος των δεικτοβαρών μετοχών, του ΟΤΕ, της Coca Cola HBC, της Jumbo, του ΟΠΑΠ και του Μυτιληναίου όσο και των τεσσάρων τραπεζών δεν αφήνουν και πολλά χρονικά περιθώρια για την επέκταση της πτώσης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Για παράδειγμα η μετοχή του ΟΤΕ δείχνει εμφανέστατα ότι “έκαψε” τα χέρια όσων προσπάθησαν να λεηλατήσουν καθοδικά το επίπεδο των 9,50 ευρώ. Μάλιστα στις επίμαχες μέρες βρήκαν και την εταιρεία μπροστά τους καθώς από τα 6 εκατ. τεμάχια που ρευστοποιήθηκαν τα 555 χιλ. τα άρπαξε η ίδια μέσω αγορών ιδίων. Κοινώς ποιο είναι εκείνο το γεγονός που θα αναγκάσει τη μετοχή να πετύχει τώρα το στόχο των αποδεκατισμένων Bears; Προς το παρόν η μετοχή δείχνει να έχει πατήσει πάνω από τη σημαίνον περιοχή των 11,10 ευρώ κοιτώντας κατάματα την προ κρίσης κορονοϊού αντίσταση των 12,80 με 13 ευρώ.

πιν

  • Όσον αφορά τώρα τις τράπεζες στα χαμηλά του Γενικού Δείκτη είχαν μια συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξεως των  3,17  δισ. ευρώ με τη Eurobank  στην τιμή των 0,315 ευρώ εάν αφαιρέσουμε την αξία των 979,2 εκατ. ευρώ της Grivalia να αποτιμάται μόλις 189 εκατ. ευρώ. Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι η συγχώνευση που έγινε το 2018 κατέληξε σε χώνευση. Στο κρατούμενο αυτό να συμπληρώσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση αυτή είναι χαμηλότερη και αυτή που είχαν υπό τη βία των Capital Controls.

πιν

Το λοιπόν, τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, τρεις και το λαδόξιδο και υπό το πρίσμα των τωρινών δεδομένων με την ΕΚΤ να διασφαλίζει ρευστότητα 15 δισ. ευρώ και “πιστοποίηση” επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που τις θωρακίζει  για τα καλά, θα ήταν αρκετά απίθανο να πάνε να χάσουν πτωτικά τα χαμηλά που σημείωσαν μέσα στο Μάρτιο. Επίσης το τελευταίο που θα ήθελε η τωρινή δεξιά φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα ήταν να πυροβολήσει το πόδι της με μια τραπεζική ρετσινιά.

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Απρ.2020